Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pípání – František Růžička

10. 2. 2018

Proč hledat složitý nadpis pro následující řádky? Vždyť je to docela příznačné. Pípáme, pípáme a pípat budeme. Zejména pak všichni profesionálové za to (dobře) placení. Třeba k tomu nepotřebují dávno známé heslo: „Koho chleba jíš, toho píseň zpívej“, ale i jistý technicky vyspělý vzor.

Dne 4. října roku 1957 byla z vesmírného střediska Bajkonur vynesena nosnou raketou R-7 na oběžnou dráhu kolem Země první umělá družice. Její název SPUTNIK měl pořadové číslo jedna, později následovalo ještě číslo dva a tři. Tomu, kdo si na tento okamžik pamatuje, netřeba připomínat tón, kterým se z vesmíru hlásil. Bylo to právě ono – pípání. Tím můžeme technickou otázku uzavřít.

V době polistopadové se na celém území začaly dít přímo revoluční přeměny v oblasti mediální. Na území jižních Čech se tehdejší Orgán JčKV KSČ – Jihočeské pravda – začal postupně přebarvovat (co do barvy tisku a obsahové náplně, nikoliv co do obsazenosti všemi bývalými) a organizačně měnit svou strukturu. Pro úplnost připomeňme vznik 19. 5. 1945, kdy vycházel jako týdeník, v letech 1954-58 2x týdně, 1958-60 obden, od 1. 10.1960 jako deník.

V prosinci 1989 tento deník vydává pražské Rudé právo, v letech 1990-91 Deltapress Praha. Od 1. 6. 91 vydává Vydavatelství Vltava pod názvem Deník Jihočeská pravda. Od 2. 11. 1992 se mění název na Jihočeské listy, které vycházejí v okresních mutacích. V metropoli jsou to Českobudějovické listy. Dodejme, že v letech 1991-93 vzniklo nové, moderní Novinové centrum České Budějovice. Náklady značné. V době následné v tichosti zaniklo.

Naproti tomu však vzniklo s vehementním „privatizátorským“ snažením pana Vlastimila Košťála (pozdějšího fotbalového spasitele) nové uskupení Vltava-Labe-Press a. s., později Vltava Labe Media a. s., sídlo společnosti Praha. Regionální působnost: západní a jižní Čechy. V okamžiku vzniku okresních mutací tak bylo naplněno v plné míře heslo: „Rozděl a panuj“. Všechny okresní satelity (sputniky) tak musejí pět na stejné notečce. V Jihočesku jsou to deníky: Českobudějovický, Písecký, Strakonický, Českokrumlovský, Táborský, Prachatický, Jindřichohradecký. Obdobné je to v ostatních krajích.

V duchu technického, mediálního pokroku je k dispozici také internetové vydání. A na to se právě teď podívejme. Druhé kolo prezidentských voleb skončilo vyhlášením výsledků v sobotu 27. ledna 2018.

Je zcela obvyklé, že hodnocení, komentáře, úvahy smysluplné i nesmysluplné musí probíhat ještě po časově neomezenou dobu. Zaznívá potlesk, smích, připíjí se šampaňským, ale také tečou slzy a hledají se chyby, aby se na ně nezapomnělo. Přijde totiž další volební období.

Zcela netradiční formu hodnocení projevují právě sputniky Deníku na území jižních Čech. Na svém internetovém vydání – ještě dnes – 9. 2. 2018 (dva týdny po volbách) prezentují ve videu návštěvu protikandidáta Jiřího Drahoše na jihu Čech – návštěvy z 18. 3. 2015 a 28. 6. 2016… Na připomínku zaslanou do redakce nebylo nikterak zareagováno.

Nejspíše to můžeme považovat za předkolo dalších prezidentských primárek.

František Růžička (Hlas svědomí)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář