Jdi na obsah Jdi na menu
 


Střípky z jihu ‒ František Růžička

10. 2. 2018

Mažoretky

Z mistrovství Evropy v Holandsku se děvčata z Mažoretkového a twilingového klubu Panenky vrátily se zlatými medailemi. Prvenství získala 15členná skupina v disciplíně Parade corp, což je disciplína zaměřená na rázný pochod a umění s hůlkou za doprovodu moderní hudby. Zásluhu na tom má trenérka Hanzlíková, která vymyslela skvělou choreografii. Loňské zlato obhájila Veronika Kadlecová v disciplíně Solo Show Twirl při konkurenci 22 dívek v kategorii senior. Ta trénuje pod vedením francouzského trenéra. Dvojice Klára a Kristýna získala v disciplíně Duo Show Twirl s hůlkou a rekvizitami pěkné čtvrté místo mezi 17 soutěžícími.

Jedna z maminek poděkovala po návratu sponzorům, bez jejichž pomoci by činnost klubu ani nebyla možná.

Budvar aréna

Krajské město řeší otázku názvu dosavadní hokejové Budvar arény, kde hraje své zápasy i místní Motor. V říjnu totiž vypršela platnost dosavadní smlouvy. Předpokládá se prodloužení do konce sezóny při zvýšení dosavadní platby, která činí dva miliony korun ročně. Následovat by mělo výběrové řízení na další pronájem názvu haly. Zájem o účast v takovém řízení už projevil další místní pivovar Samson. Zástupce pivovaru Budvar ale při jednáních uvedl, že podnik rovněž přímo sponzoruje hokejový klub.

Sportovním fanouškům netřeba připomínat dřívější spor, kdo bude v hale čepovat pivo. Z důvodu nedohody, kdy nad sportovním kláním zvítězila síla peněz marketingu, musela z Českých Budějovic odejít značka Mountfield do Hradce Králové, když podle uzanci se v extralize povinně čepuje pivo Radegast. Od té doby se „nový Motor“ znovu pokusil navázat na prvoligovou českobudějovickou tradici. Při postupu do extraligy by se podnik Budvar nebránil finanční podpoře. Budvar podporuje budějovický hokej už od roku 1993, je i přímým sponzorem klubu.

Z dalších jednání došlo k závěru o prodloužení smlouvy do konce května. Již zazněla úvaha, že za peníze sponzorů by mohlo dojít k přejmenování i jiných sportovišť. Týkalo by se to i nově vybudované všesportovní haly na Dlouhé louce.

Logistické centrum

V nedalekých Hrdějovicích je snaha o výstavbu nového logistického centra, které by mohlo zabrat plochu až 16 ha. To pochopitelně znepokojuje okolní obce. Pro České Budějovice by to znamenalo další komplikaci v již tak přetížené dopravě. Také s negativním vlivem na životní prostředí a pohodu obyvatel. Kvůli projektu tak město požádalo o pomoc Jihočeský kraj.

Dodejme, nikoliv škodolibě, že na životní prostředí a pohodu obyvatel, ctění radní, také nemysleli při dostavbě OC IGY II. Přehuštěná doprava, hluková zátěž, omezení vstupu do domů obyvatel, městská policie nevidící, neslyšící… Ale vše je O. K. Síla peněz vládne nejen v hokejovém klání (viz výše).

Jižní tangenta

Již několik let je v Jihočeském kraji omílán pojem „jižní tangenta“, což má být nová silnice, vedoucí od Trhových Svinů a od Českého Krumlova s napojením na budoucí sjezd z dálnice D3 u obce Roudné nedaleko Č. Budějovic. V rámci dokumentace pro žádost o územní rozhodnutí některé obce (Vidov, Nová Ves, Plav a Borovnice) s řešením nesouhlasí a podaly petici. Jako důvod uvádějí narušení příměstské krajiny, která je lidmi využívána k rekreaci. Zároveň se dodává, že z pohledu dopravní situace nepřinese vůbec nic a nedaleko úpravny vod, ve vzdálenosti 800 metrů, se má stavět nový most. Řešení je o to složitější, že stavba už má kladné stanovisko ohledně vlivu na životní prostředí. A vyjmutí by znamenalo velký krok zpět.

Zpívání v Římě

Nikoliv zpívání v dešti, ale přímo ve Vatikánu papeži Františkovi. Tento výjimečný zážitek zažili členové pěveckého sboru Mendík, který působí na českobudějovickém Gymnáziu J. V. Jirsíka. Sbor doprovázel Svatováclavskou mši v Chrámu sv. Petra a také se zúčastnil generální audience, při které se Svatý otec na Svatopetrském náměstí setkává s věřícími z celého světa. Zazpívali úryvek jedné rytmické duchovní písně, a jelikož jejich zpěv zaujal, byli vyzváni, aby se posunuli blíže pod tribunu a ve svém zpěvu pokračovali. Zazpívali asi šest písní, dokud k nim papež František nedošel a všem požehnal. Pro všechny to byl úžasný a nezapomenutelný zážitek.

Země živitelka

Letošní ročník „Agrosalonu ZŽ“ se vyznačoval řadou novinek. Znovu se začal používat amfiteátr, včetně plochy před ním. Vstupné bylo možné zakoupit i v předprodeji a bylo o 5 Kč zlevněno na 140 Kč. K zaparkování vozidel bylo možné použít plochu náplavky u Dlouhého mostu. Příjezd od Písku nebyl omezen, neboť již byl upraven nový kruhový objezd na křížení ulic Husova/Strakonická. Zároveň zde byly oslaveny Národní dožínky. Celkový počet návštěvníků přesáhl 90 tisíc, což bylo nejvíce od roku 2005. Vystavovalo na 550 subjektů, o 40 více než v předchozím roce. Mezi návštěvníky byli i prezident M. Zeman, exprezident V. Klaus, ministr M. Jurečka a další, např. hokejový brankař Dominik Hašek.

Agrární komora zde podala informaci, že do zemědělství bude převedeno 3,5-4 mld. Kč jako kompenzace za sucho. Škody na Moravě dosahují až 12 mld. Kč. Prostředky budou získány od Lesů ČR a státního podniku Budvar, když nebudou převedeny do státního rozpočtu.

Varhany

Obec Nové Hodějovice je v současném uspořádání „přifařena“ pod České Budějovice. Za první republiky, kdy se upustilo od stavby nové velké katedrály, vznikaly v okrajových obcích nové kostelíky. Právě zde kostel Panny Marie Královny andělů (r. 1938-40). Do něj byla přenesena z Budějovic Immaculata, pocházející z roku 1727.

Právě do tohoto kostelíka se zase vrátily romantické varhany, a to po celkové rekonstrukci, které byly velice poškozené a již nehratelné. Doprovázel je brněnský organolog a muzikolog Petr Lyko. Na opravě, která byla velice náročná, pracoval se svým bývalým studentem a dnes již kolegou Tomášem Jeřábkem. Bylo zachováno maximum původních prvků; nahrazeny byly jen ty, které již nelze sehnat. Například olověné trubičky, které byly nahrazeny plastovými v barvě olova. Opticky jsou nerozeznatelné. Přibyl nový ventilátor, takže už nebude problém s nedostatkem vzduchu. Dodejme, že tyto varhany mají svou zajímavou historii. Místní si je totiž obstarali tzv. z druhé ruky. Původně byly postaveny pro kostel již zaniklé vesnice Vitěšovice.

Hospic

Zastupitelstva města i kraje rokovala za účasti psychosociální poradkyně pro umírající a jejich rodiny o smyslu stavby nového hospice v krajském městě. Na jedné straně stál názor, že v rámci kraje je dostačující stávající hospic v Prachaticích, na druhé straně však kvůli své poloze je pro většinu obyvatel nejen Českobudějovicka prakticky nedostupný.

Odpůrci argumentují také tím, že terénní hospicová péče, kdy ošetřovatelé docházejí za nemocnými pravidelně domů, je dostačující. Protiargumentem je, že to může být praktikováno pouze tam, kde vlastní rodiny mohou zajistit 24hodinovou vlastní péči.

Petici za stavbu podepsalo téměř 10 tisíc obyvatel Českobudějovicka. Pro stavbu je hotový projekt, avšak oblastnímu spolku ČČK chybí pozemek. Stejně jako dosavadní vůle některých představitelů kraje a města tento záměr podpořit.

František Růžička, České Budějovice

p1290199.jpg

Českobudějovické mažoretky

p1390034.jpg

Kostelík v Hodějovicích

p1400806.jpg

Sekáči v lukách

p1450477.jpg

Prostor pro Jižní tangentu 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář