Jdi na obsah Jdi na menu
 


Werichova vila

10. 2. 2018

O expozici v pražské Werichově vile jsem se jen tak lehce „otřel“ v dřívější stati „Pražské palce“. Jistě budete souhlasit s tím, že nejen před nedávnem otevřená vnitřní expozice, ale spíše celá historie tohoto objektu a významných osob zde žijících si zaslouží rozsáhlejší zmínku. Takže už ponechme stranou opakovanou kritickou připomínku paní Kocurkové, byť se jí dostalo sníženého vstupného (z 90 na 50 Kč), jelikož je v seniorském věku. Také mé spolužákyně zaznamenaly dobrý pocit v kavárně, kde po předložení vstupenky měly rovněž lacinější útratu.

Týdeník ECHO o tom napsal, že se otevírá dům, kde se odehrávala přátelství i složité vztahy. Autor Jiří Peňas k tomu dodal velice pěknou stať, ve kterém popsal nejen životní kroky a zdejší pobyt Jana Wericha, který odtud odjížděl na svou chatu do Velhartic na Šumavě, kde také upadl do kómatu a po převozu do Prahy zemřel. Také připomněl ničivé povodně v roce 2002, dobu schnutí, následnou rekonstrukci, do které Praha 1 zainvestovala 30 milionů a dále pronajala Nadaci Jana a Medy Mládkových. Paní Meda měla v úmyslu ve vile bydlet, ale vzhledem k věku i zdravotním obtížím od toho upustila. Tuto nadaci svěřila známému politikovi ‒ Jiřímu Pospíšilovi. Jen aby nám z toho neudělal smuteční síň TOP 09!

V obsáhlém vyprávění je mnoho vzpomínek na život Werichových, Jiřího Voskovce, ale také na dobu po roce 1945, peripetie po roce 1948, národního umělce Vladimíra Holana a mnoho dalšího, velice zajímavého.

Veselý život u Werichů popsal ve stejné době Milan Ležák ml. v časopisu TÝDEN. Uvedl, že Eva Tůmová byla nejprve chůvou jeho vnučky, později hospodyní a nakonec se starala o nemocného herce a bydlela v jeho vile na Kampě. Léky údajně nenáviděl, zahazoval je za kanape. Dále zavzpomínala, jak do vily docházeli např. Miloš Forman, Karel Gott, Jiří Suchý nebo Jiří Menzel…

Vděčný čtenář za to vše může jen stručně poděkovat a připomenout si jeden z jeho citátů: „Bůh stvořil člověka, ale nedal si to patentovat, a tak to teď po něm může dělat kdejakej blbec…“

Poutník František

p1450559.jpg

Vizitka Jana Wericha

p1450575.jpg

Werichova vila

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář