Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zdena Mašínová st. byla konečně uznána účastnicí III. odboje

19. 2. 2019

Tuto zprávu zveřejnily dnes skoro všechny zpravodajské weby v naší zemi. Přesto si nejsem jist tím, zda řadoví občané masinova-zdena-st..jpgbudou vůbec vědět, o co se v tomto případě jedná. Někdo si možná vzpomene na to, že je to matka „těch vrahů“ (= typicky komunistická rétorika). Ti opatrnější raději prohlásí, že protikomunistický odboj sice ano, ale zabíjení komunistů ne. Česká veřejnost zůstává i 66 let od útěku bratří Mašínů na Západ a 63 let od smrti Z. Mašínové st. (†12. 6. 1956) názorově rozdělena na stoupence a odpůrce Mašínovy rodiny.

Nebudu vysvětlovat, kdo byla a čím se zapsala do dějin našeho protikomunistického odboje Ing. Zdena Mašínová st. (1907-1956), matka bratrů Ctirada a Josefa Mašínových a dosud žijící dcery Zdeny Mašínové ml. Kdo se chce něco o této statečné ženě dozvědět, svou cestu si jistě najde. Pokud neví, jak na to, doporučuji obsáhlý článek, který byl zveřejněn v SN v roce 2016 pod názvem „Vězeňkyně dvou totalitních režimů". (Odkaz je uveden na konci tohoto článku.)

O rodině protinacistického odbojáře gen. Josefa Mašína (1896-1942) jsme psali v SN již mnohokrát. Tím více nás těší, že paní Zdena Mašínová, která i ve svém pokročilém věku a se zdravotními problémy, jež musí překonávat, stále ještě nevzdala své úsilí o vybudování muzea v Lošanech, věnovaného jejímu otci, ani dosažení spravedlnosti pro svou matku a bratry. (Dnes žije v USA již jen mladší z nich – Josef.)

Ne všechno se však daří, jak by mělo. Zatímco navrácení původního statku Mašínovy rodiny v Lošanech se po letech soudních tahanic podařilo, dosažení plné spravedlnosti pro matku Zdenu Mašínovou st. však stále ještě nebylo korunováno úspěchem. Na jedné straně jí sice bylo přiznáno ocenění účastnice III. odboje, na straně druhé přetrvávají problémy ohledně vyzvednutí jejích ostatků z hromadného hrobu v Ďáblicích, aby mohly být pietně pohřbeny tak, jak se sluší a patří.

Nejnovější komplikace, za nimiž stojí nová magistrátní koalice hlavního města Prahy, je tak trochu časovanou bombou, která by mohla hodně pošramotit pověst Pirátů, hnutí „Praha sobě“ i stranického konglomerátu pravicových stran v čele s J. Pospíšilem. Není jistě náhodou, že právě tento politik přispěchal s řešením, jak tuto nepříjemnost sprovodit ze světa. Těžko si hrát na „pravici“ a dopustit se zároveň tak necitlivého jednání vůči statečné Z. Mašínové. Její úsilí je pochopitelné snad úplně každému: chce dopřát své matce konečně klid po smrti, aby mohla být důstojně a s náležitou pietou pohřbena. Opravdu se někomu zdá, že jsou její požadavky přehnané a nesplnitelné?

Nová pražská koalice v těchto dnech „zabodovala“ tím, že odmítla populistické politické hrátky A. Babiše s tzv. vládní čtvrtí v Letňanech. Měla by si dát dobrý pozor na to, aby hloupým rozhodnutím ve věci Z. Mašínové st. neprohospodařila politický kapitál, který v podzimních volbách získala.

Primátore Z. Hřibe, pozor na to! Mohlo by Vás to stát pracně získané křeslo!

15. 2. 2019

PhDr. Rostislav Janošík

Poznámka:

Odkaz na článek o Zdeně Mašínové starší (1907-1956):

http://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-6-2016/vezenkyne-dvou-totalitnich-rezimu--1.-cast------phdr.-rostislav-janosik.html

http://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-9-2016/vezenkyne-dvou-totalitnich-rezimu--2.-cast------phdr.-rostislav-janosik.html

http://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-9-2016/vezenkyne-dvou-totalitnich-rezimu--3.-cast------phdr.-rostislav-janosik.html

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář