Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ze Starého Města ‒ František Růžička

14. 2. 2019

Prozraďme hned na začátku, že se nebude jednat o Staré Město pražské, pocházející ze 13. století. Ale ani českobudějovické Staré Město se, co do doby svého vzniku, nemusí před tím pražským cítit poníženě. Kdo z místních by neznal „Staromák“, tedy Staroměstský hřbitov s původním kostelíkem sv. Jana Křtitele a sv. Prokopa? Vždyť již sloužil při původním osídlení obce Budivojice (s okolím), vzniklé před samotným založením královského města České Budějovice králem Přemyslem Otakarem II.

Jelikož se většinou hovoří o kostele „U Prokopa“, netřeba ani blíže přibližovat světce sv. Prokopa, opata, zakladatele slovanského kláštera na Sázavě. Kéž bychom si častěji připomněli jeho atribut, kdy je zobrazován se spoutaným ďáblem u nohou. Jako by se mu do té dnešní doby z jeho řetězu utrhl.

Kostel je v současné době evidován jako Národní kulturní památka, ale o veškerou běžnou činnost, související s provozem, údržbou a hlavně úklidem celého areálu dřívějšího hřbitova s mnoha stromy, se musejí postarat sami farníci. Ani pan ministr kultury se neobtěžuje, ale o tom až někdy jindy.

Pro započatou dobu adventní zde byl po pravidelné nedělní bohoslužbě připraven krátký „Předvánoční kytarový koncert“ mladého ministranta Matěje Teislera, který do své ukázky zařadil skladby G. A. Brescianello, T. Stachak, C. Süsser, M. Carcassi, F. Carulli, za které se mu dostalo zaslouženého potlesku. Nechť mu to přinese posílení pro jeho další snahu a úsilí!

Na páteční večer před přicházející zlatou nedělí zde představil ženský komorní pěvecký sbor Bella Musica, který před zaplněným kostelem přednesl klasické skladby. Mezi nimi nechyběly: Cantate Domino (D. Friderici), De Angelis (P. Eben), Byla cesta (lidová v úpravě A. Tučapský), Písně adventní (A. V. Michna z Otradovic) a koledy Nesem vám noviny, Chtíc, aby spal, Narodil se Kristus Pán…

Při čtvrté adventní neděli měli farníci možnost oslavit při bohoslužbě také 58. výročí kněžství zde působícího pana kanovníka, profesora, Mons. Dr. Karla Skalického. Nejspíše je velkým minusem, že zde nebyla při této příležitosti představena jeho nově vydaná kniha „Církev v Evropě, Evropa v církvi“.

Věřme, že k tomu bude ještě příležitost!

Bezprostředně po této neděli následoval Štědrý den, kdy již tradičně, půlhodinu před „Půlnoční“, vytrubovalo hudební kvarteto. Právě tuto pobožnost ve zcela zaplněném kostele obětoval letos vysvěcený (30. 6. biskupem Mons. V. Kročilem) P. Vojtěch Blažek, farní vikář, ve zdejším kostele zastávající další službu. Pochází z věřící rodiny, dříve chtěl být programátorem nebo právníkem, je mu 27 let. Jak pro místní tisk uvedl, i jeho provázely pochybnosti svého rozhodnutí. Vše zvažoval, ale jeho čas rozhodování byl dostatečně dlouhý na konečné rozhodnutí. Dnes již ví, že služba kněze zahrnuje nejen sloužit mše svaté, ale také zpovídat lidi, připravovat křty, svatby, snoubence, poskytovat pomoc poslední i aktivně se zapojovat ve volnočasové činnosti. Jak také uvedl, přišel s mladickou energii, a ta je u něj vidět při každém setkání v kostele. Ale také ve volném čase, kdy chodí na ryby, sportuje, chodí do hor… Ve svých promluvách se snaží především podpořit tu správnou křesťanskou naději.

Kéž je mu Matka Boží ochránkyní a mocnou pomocnicí v jeho jistě nelehké další službě!

František Růžička, České Budějovice

p1510659.jpg

Koncert malého Matěje

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář