Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dny slovenské kultury – František Růžička

4. 3. 2015

Lze uvést, že letošní program Dnů slovenské kultury začal v pátek 20. února osobně Martin Štrba jako fotograf v radniční výstavní síni a jako filmař v kině Kotva, kde se promítal jeho snímek Vlna vs. Břeh, jenž pojednává o fotografech Slovenské nové vlny, kteří studovali v osmdesátých letech 20. století pražskou FAMU (Rudo Prekop, Vasil Stanko, Martin Štrba,Tono Stano, Miro Švolík, Jano Pavlík, Peter Župník, Kamil Varga). Jeho film měl předpremiéru v Praze a hned poté zavítal do Českých Budějovic.

Radost byla ze společného československého koncertu Radka Žaluda a Mariana Banga. Oba jsou nevidomí a při jejich vystoupení ve Slávii až srdce usedalo. Zazněly úryvky operet i soudobá hudba. Do Kulturního domu Vltava byla pozvána Kristina, kterou proslavil hit Horehronie. Na podzim absolvovala úspěšné turné, kdy měla vyprodané sály.

Tradičně již do programu patří i divadla. Letos to však bylo jen jedno představení v Domu kultury Metropol, kde byla uvedena skandální salonní komedií Lordi. Další dvě vystoupení musela být pro nemoc zrušena. Stejně tradičními se staly Dny slovenské kuchyně. Halušky a další jídla navařili v pěti restauracích – Masné krámy, Metropol, Hotel Zvon, Clarion Congress Hotel a Budweis hotel.

V hotelu Budweis se uskutečnilo setkání slovenských a jihočeských spisovatelů s možností přístupu veřejnosti.

Stálá výstavní síň fotografií „Galerie nahoře“ připravila zajímavou expozici BRATISLAVA 3x. Nahlédněte se mnou při vernisáži, kterou zahájila Bohuslava Maříková. Kurátor Miro Švolík pak představil tři slovenské fotografy z Katedry fotografie na Vysoké škole výtvarných umění v Bratislavě a jejich tři kreativní pohledy na Bratislavu - mesto pri Dunaji.

● Martin Kleib, dnes již bývalý student, žije od svého narození v roce 1981 v Petržalce, která je největším sídlištěm ve střední Evropě s více než 110 tisíci obyvateli. Během studia si vybrat tuto tématiku a dodnes jí zůstal věrný. Od živé dokumentární fotografie, přes konceptuální přístupy, až po knižní zpracování v podobě turistického průvodce Petržalkou.

● Daniela Kolenčíková prezentovala sérii „Greetings from Bratislava“, ve které se zabývá rodným městem a vykresluje ho pomocí autorského fotografického cyklu. Je to pohled subjektivní, ale neobvyklý, ve kterém podává pohled na své město z opačného břehu, než starší kolega.

● Michaela Kostková jako nejmladší z tvůrců, zachycuje prostor mezi oběma břehy Dunaje. Její fotografie vypráví nejen o městě, ale i o člověku a především řece, která město rozděluje. Jednotlivá zastavení přibližují místa již neznámá, původní povodí se všemi zapomenutými krásami. Zapomenutými pro spěchajícího člověka dnešních dnů, ale nezapomenutelnými pro tvorbu, která mlčky zachycuje proudění této řeky i člověka tohoto města.

Pokud by účastníkům vernisáže nestačilo prosté poděkování, pak jejich náladu dokreslil hudební doprovod člena Jihočeské filharmonie Libora Heřmana.

František Růžička, České Budějovice

p1280340.jpg

Budování sídliska Petrzalka

p1280348.jpg

Závěrečné poděkování

p1280352.jpg

Nejmladší účastnice výstavy

p1280353.jpg

Cintorín

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář