Jdi na obsah Jdi na menu
 


U nás v Kocourkově 1

5. 3. 2015

Česká politická scéna se po listopadu 1989 stala nikoli službou veřejnosti, nýbrž uměním, jak se co nejrychleji a pokud možno bez práce dostat k výnosným korytům (či alespoň korýtkům) a jak se u nich udržet co nejdéle. A při této bohulibé činnosti, tedy službě sobě a svým kamarádům, si „nahrabat“ co nejvíce, aby byla naše třída politiků až nadosmrti „za vodou“.

Průvodním jevem tohoto procesu, pro nějž se používají nejčastěji pojmy, jako například „služba vlasti“, „vláda lidu“ či „zastupitelská demokracie“, jsou aféry a skandály, potvrzující nám dnes a denně, že politika se u nás zredukovala na pouhou „technologii moci“. Na konci tohoto procesu ovšem bývá obvykle proces skutečný, soudní, jehož aktéři končí na lavici obžalovaných a ve vězení.

Dlouho se našim politikům dařilo zametat všechny „kauzy“ pod koberec a za pomoci spřízněných duší z řad vyšetřovatelů a státních zástupců je „zahrávat do autu“. Jenže každá falešná hra jednou končí a pak to dostane rychlé obrátky. Také u nás to už začalo a bude to pokračovat…

A protože každý den v naší líbezné zemi přináší stále nové a nové, doslova epochální události, jimiž se nesmazatelně zapisujeme do světových dějin, rozhodli jsme se zavést rubriku kontinuálního komentování právě probíhajících událostí na naší vnitropolitické scéně. Zkrátka, každý den se u nás něco děje a my se k tomu chceme vyjadřovat – otevřeně a bez servítků.

P. S.

K tomuto textu, který vznikl před rokem, jen malé doplnění: V posledních měsících je stále zřejmější, že nákladně vydržovaný stát, který má v demokracii sloužit občanům, ve skutečnosti nefunguje a selhává ve stále větším počtu oblastí. Jedním z největších selhání tohoto druhu byly povodně v letech 1997 a 2002, dále „Kauza metanol“, výbuchy muničních skladů ve Vrběticích a v posledních dnech případ masového vraha Z. K. v Uherském Brodě.

Také o těchto kauzách chceme a musíme psát, protože občanskou povinností každého z nás je k takovému šlendriánu nemlčet, ale tvrdě ho pranýřovat a požadovat nápravu od těch činitelů, kteří za tyto oblasti veřejného života nesou odpovědnost.

REDAKCE

●●●

● Babiš čelí kritice z vlastních řad. S takovým vedením dostaneme nařezáno, zoufá si jeho poslanec

V hnutí ANO se pomalu projevují důsledky v sobotu proběhnuvší volby místopředsedů hnutí. Poslanec Ivan Pilný své spolustraníky v rozhovoru pro Aktuálně.cz varoval, že za takto navolené předsednictvo dostane ANO "nařezáno". Ale paní Radmila Kleslová je prý šikovná a zkrátka si to uměla zařídit. Vysvětlil také, proč se Babiše nikdo na nic neptal. (ParlamentniListy.cz, 1. 3. 2015 12:29)

─────

Poslanec Pilný se nemýlí. ANO čeká skutečný „nářez“, jaký si ani neumí představit. Lidem už dochází trpělivost a pochopili, že všechno kolem ANO byl jen podvod na voličích. On totiž i „výtah k moci“ se může porouchat a přestat fungovat, když o něj nikdo nepečuje. Andrej Babiš se spolehl na to, že se mu pořád daří, ale všeho do času. Tady v Čechách vždycky platilo a stále platí, že žádný strom neroste do nebe. Babiš ani pražská primátorka A. Krnáčová, navzdory tomu, že jsou oba Slováci, nemají z tohoto pravidla výjimku. V jejich případě to totiž platí dvojnásob. Něco by jim o tom mohl říci G. Husák, kdyby ještě žil, ale naštěstí už tady není. Kdoví, jak by skončil, kdyby neumřel včas…?

●●●

● Sobotka kritizuje Haška, že si v ČSSD vytvářel vlastní mocenské centrum

Jihomoravský hejtman a někdejší druhý muž ČSSD Michal Hašek vytvářel v sociální demokracii paralelní mocenské centrum, čímž stranu oslaboval. Ve zprávě pro nadcházející stranický sjezd to píše předseda ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka. (Lidovky.cz, 2. 3. 2015, 16:32)

─────

Sobotka prý miluje historii. Pokud ano, pak má ovšem velké mezery ve vzdělání. Jinak by musel vědět, že na začátku 50. let 20. století byli někteří funkcionáři KSČ rovněž obviňováni z vytváření tzv. druhého centra ve straně. (Říká mu něco jméno krajského tajemníka KSČ v Brně O. Šlinga nebo tajemníce ÚV KSČ M. Švermové?) O tomtéž se hovoří i v tzv. Poučení z krizového vývoje ve straně a společnosti v letech 1968-69. Že by se Sobotka inspiroval právě těmito dokumenty? Nechtěl by Haška za to postavit před soud, jak se to stalo v případě tzv. protistátního spikleneckého centra v čele s R. Slánským?

Pak je mi ho upřímně líto. To Sobotku ve funkci předsedy ČSSD jen stěží udrží. Naštěstí už nežijeme v 50. letech. Spíš bych mu doporučil, aby tuto funkci předal M. Haškovi, který na rozdíl od něj má charisma a bude schopen stranu zvednout, zatímco Sobotka ji soustavně stahuje dolů. Nebude první, kdo nekumuluje současně funkci premiéra i předsedy strany. Bylo by to také plně v souladu s tím, co sám ve straně prosazuje.

●●●

Velký třesk nikdy nebyl, tvrdí nová studie

Teplota i tlak byly nekonečné a měření času i délky bylo bezpředmětné. V takovém stavu se měl nacházet vesmír před Velkým třeskem, po kterém se kosmos začal formovat do dnešní podoby. Tuto hojně rozšířenou kosmologickou teorii, jež popisuje raný vývoj a tvar vesmíru, ale nyní zpochybňuje nová vědecká studie. Upozornil na to server Science Alert. (Novinky.cz, 2. 3. 2015, 19:42)

─────

No vidíte, zase jedna teorie končí. Co se dozvíme příště? Ukazuje se, že věda neví vůbec nic a všechno jsou jen prázdná slova.

●●●

● Syn Landovského se stal novým náměstkem ministra obrany

Novým náměstkem ministra obrany Martina Stropnického se stal syn herce a disidenta Pavla Landovského Jakub. Sociálnědemokratický politik převzal jmenovací dekret v pondělí odpoledne, informovalo ministerstvo. - Landovský vystudoval politologii na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy a práva na Právnické fakultě Univerzity Karlovy a Západočeské univerzitě v Plzni. Rok studoval na Oregon State University v USA. V předchozích dvou letech působil jako advokát, přednáší na Univerzitě Karlově. (iDNES.cz, 2. 3. 2015, 19:19)

─────

Kamarádi kamarádů z časů bývalého prezidenta V. Havla jsou stále u vesla, bez ohledu na to, že je Havel již tři roky po smrti. Ministr M. Stropnický (ANO) se snaží ještě odměnit své kamarády, než bude následovat H. Válkovou. Že to nebude trvat dlouho, je již dnes jasné. Vrabci na pražských střechách si o jeho rezignaci cvrlikají již pár dní. Když jsem si přečetl, že Landovský je absolventem plzeňských práv, jsem zcela bez obav: ministerstvo bude v těch nejlepších rukou.

Také Havel se v posledním roce svého úřadu snažil podělit státními vyznamenáními kdekoho ze svých kamarádů. Zdá se, že někdejší Havlova „republika kamarádů“ stále ještě existuje, i když je prezidentem někdo úplně jiný. Havlovci  čili „pravdoláskaři“ (jedním z nich je i Stropnický) neovládají totiž jen Českou televizi, kde sedí dodnes jako žába na prameni, ale jsou rozlezlí všude jako rakovina. Bylo by už na čase je odtamtud vymést a udělat konečně pořádek.

●●●

● Babiš dostal drsné vzkazy z ČSSD, od knížete a dalších: Báťuško care, slunce jasné, Andreji I., odstěhuj se do USA. Ten agresivní diktátor a predátor nás děsí

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš řekl v sobotu na III. celostátním sněmu hnutí ANO, že stát by šlo řídit mnohem lépe, kdybychom měli u nás, jako třeba ve Spojených státech, většinový systém. ParlamentníListy.cz získaly na tato slova různorodé reakce od českých politiků. – (ParlamentníListy.cz, 2. 3. 2015 16:05)

─────

Babiš by udělal nejlépe, kdyby se vrátil na Slovensko, ale obávám se, že i tam ho už mají plné zuby. V tom případě bude nejlepší, když se nechá vystřelit do vesmíru. Mohl by tam vládnout mimozemšťanům i se svým hnutím ANO. My se tady bez něho docela dobře obejdeme!

●●●

● Konflikt v koalici: Agroferťácký trezor, nebo demise. Sobotko, vyjádři se, udeřil Michal Hašek poté, co ministryně Šlechtová pohrozila ČSSD výbušnými materiály

Přestřelka mezi koaličními partnery z ANO a ČSSD získává novou dynamiku. Poté, co Andrej Babiš na víkendovém sněmu hnutí zaútočil na ČSSD a Bohuslav Sobotka mu v pondělí na blogu podobně rázně odpověděl, ještě vygradovala napětí ministryně Karla Šlechtová, když pohrozila ČSSD, že začne zveřejňovat, jak tato strana kdysi vedla Ministerstvo pro místní rozvoj, kde nyní Šlechtová úřaduje. A z ČSSD začaly okamžitě přicházet velmi ostré reakce. (ParlamentníListy.cz, 3. 3. 2015 9:35)

─────

Naše mladá a potetovaná ministryně K. Šlechtová se opravdu vyznamenala. Co ostatně čekat od někoho, kdo se chce zavděčit svému šéfovi s jeho předlistopadovou minulostí? Zkrátka, všichni budou teď táhnout za jeden „estébácký“ provaz. Upletou z něho Sobotkovi politickou oprátku? Pokud je premiér chlap, začne okamžitě jednat. Tuší „teflonový“ Sobotka, o čem je tady řeč? Pokud ano, měl by okamžitě Šlechtovou odvolat z funkce. Jinak je jeho pozice nejen v čele vlády, ale i jeho vlastní strany ohrožena.

●●●

● Blanka? Projektoval to asi debil, řekla primátorka Krnáčová

Primátorka Prahy Adriana Krnáčová se v pondělí otevřeně vyjádřila k závadám na tunelu Blanka. Neustálé odkládání otevření dopravní stavby komentovala ve zpravodajské relaci TV Nova slovy, že projektanti jsou "asi blbí".  (Týden.cz, 3. 3. 2015, 9:15)

─────

Slovenka jako primátorka hlavního města České republiky, to tu opravdu ještě nebylo! Když už to Pražané dopustili – a je to jejich velká ostuda – neměli by si nechat od někoho takového, jako je ona, spílat do blbů a debilů. Paní Krnáčová by udělala nejlépe, kdyby se vrátila tam, odkud přišla. Tady na tuto „cizinku“, která se ani nenaučila pořádně česky, není nikdo zvědavý. Ve své funkci stejně dlouho nevydrží. Snad to tuší, a proto se tak chová. „Když kobyla chcípá, nejvíce kope.“ Zuřivost paní primátorky pravdivost tohoto českého přísloví jen potvrzuje. Po Šlechtové je Krnáčová další arogantní představitelkou hnutí ANO. Je to opravdu ten nový politický „styl“, který u nás potřebujeme? Pokud ano, pak je to s námi se všemi velmi, velmi zlé…

●●●

● Anonym hrozil bombami ve Sněmovně

Jen několik dnů po masakru v Uherském Brodu vyburcovala policisty další hrozba. Výhrůžný anonym v pátek oznámil, že na několika místech ve Sněmovně je bomba. Podruhé v novodobé historii tak dolní komora zažila mimořádné policejní manévry kvůli výhrůžce bombou. Tentokrát začaly v pátek a probíhaly celý víkend a v menším režimu také včera. Pondělí přitom patří mezi dny, kdy se poslanci nezdržují v Praze, ale úřadují ve svých regionálních kancelářích. (Novinky.cz, 3. 3. 2015, 5:00)

─────

Že by „poslední bitva vzplála,“ jak o ní zpívá jedna komunistická revoluční píseň? Ani bych se nedivil. Po zpackaném policejním zásahu v Uh. Brodě se můžeme dočkat čekoholiv! Ona totiž s jídlem roste chuť, jak je všeobecně známo. Čili: darebáci všech zemí, spojte se! Z našeho státu se pomalu, ale jistě stává skutečný Kocourkov!

●●●

● Šlechtová by měla trávit míň času na sociálních sítích, řekl Sobotka

Ministryně Karla Šlechtová by se měla místo kritizování koaličního partnera na sociálních sítích spíš věnovat své práci v oblasti evropských fondů. Těmito slovy reagoval premiér Bohuslav Sobotka na kritiku, kterou ministryně pro místní rozvoj zveřejnila v noci na Facebooku. (Novinky,cz, 3. 3. 2015, 10:09)

─────

Mediální přestřelka nabírá na obrátkách. Chtělo by to ale něco pořádného. Šlechtová by měla být premiérem přímo na zasedání vlády napomenuta a při příštím přestupku okamžitě odvolána. To, co si dovolila, je naprosto nepřijatelné. Jako koaliční ministryně se musí chovat vůči vládě a jejímu premiérovi loajálně, nikoli se dopouštět kritiky na sociálních sítích. Ať si píše deníček jako puberťačka a neventiluje své zhrzené nitro na veřejnosti. Sobotka se nepoučil a chová se stále jako bezbranné děcko. Zapomíná na to, že si koalicí s ANO hřeje hada na svých prsou. Kdyby tyto přestřelky pokračovaly, musel by premiér koalici s ANO vypovědět. Pro tuto zemi by to bylo to nejlepší řešení, jaké se nabízí.

●●●

● Na informace o vyšetřování střelby v U. Brodě bylo uvaleno embargo

Na informace o vyšetřování tragédie v Uherském Brodě, kde minulý týden muž zastřelil osm lidí a poté i sebe, bylo uvaleno embargo. Na konci března poskytne informace společně policie a státní zastupitelství, řekl ČTK zlínský policejní mluvčí Pavel Benedikt Stránský. (ParlamentníListy.cz, 3. 3. 2015, 13:30)

─────

Tak a máme to! Zlínská policie a její nový šéf zřejmě nevědí, kudy kam, a proto se opevnili za hradbou mediálního mlčení. To jim stejně nepomůže, protože lidé nejsou hloupí a každému je jasné, že policisté v Uh. Brodě totálně selhali a teď nevědí, co s tím budou dělat. Řešení je prosté: okamžitá rezignace nejen zlínského policejního ředitele J. Tkadlečka (to příjmení nezní příliš moravsky; odkudpak tento soudruh do Zlína doputoval, nebo byl „dostrkán“?), jakož i policejního ředitele (toho nejvyššího) M. Tuhého. S sebou by mohli vzít i ministra vnitra M. Chovance, který už to má spočítáno taky.

●●●

● Všechno špatně! Poslanec kritizuje zákrok v Brodě

Kdo jiný by měl rozebrat a zhodnotit tragédii, která se stala minulý týden v Uherském Brodě, než poslanec, který rozumí úplně všemu, tedy Stanislav Huml. Policajti jsou nepřipravení, jejich velení je k ničemu a nemá ani na náboje, s vrahem se nemělo vyjednávat a hlídka neměla ustupovat tak daleko. Něco na tom bude. Škoda, že pan Huml nebyl v pravou chvíli na místě a nemohl sám velet zásahu proti šílenému střelci… (instory.cz, 3. 3. 2015, 04:00)

─────

Třebaže jinak s mnohými názory tohoto poslance a někdejšího příslušníka komunistického SNB nesouhlasím, tady mu musím dát za pravdu. Asi o tom jako bývalý strážce zákona něco ví. Na rozdíl od některých amatérů ve vysokých policejních funkcích, kteří znají skutečnou práci policie možná jen tak z doslechu. Ironický tón autora článku není opravdu na místě. Redaktoři podobných internetových periodik by si spíše měli hlídat svůj pravopis, ve kterém nejsou příliš cvičeni. Čí to asi bude chyba? Že by za to mohl poslanec S. Huml? To si nemyslím…

●●●

● Patnáctiletý mladík ukradl známému pistoli, pak si ji schoval ve škole

Patnáctiletý chlapec ukradl podle policie na střelnici na Teplicku pistoli i s náboji a schoval si ji do školní skříňky, řekl teplický policejní mluvčí Daniel Vítek. Dodal, že kriminalisté už mladíka obvinili z krádeže a nedovoleného ozbrojování. Trest hrozí i majiteli zbraně. (lidovky.cz, 3. 3. 2015, 16:41)

─────

Tak a máme to tu! Další z důsledků zpackaného zásahu policie v Uh. Brodě. Teď se budou podobné případy objevovat jako houby po dešti. Máme si opravdu zvykat na to, že se žáci začnou ozbrojovat a střílet učitele a spolužáky ve školách jako v USA? Opravdu si to někdo přeje? To pak brzy skončí občanskou válkou, kdy bude každý nespokojený občan brát spravedlnost do svých rukou a zabíjet lidi, kteří se mu něčím znelíbili! Takového kluka by měli zavřít, až by zčernal, a jeho rodiče s ním, protože nebyli schopni z něho vychovat zodpovědného a spořádaného člověka.

●●●

● Konflikt na financích. Dva Babišovi náměstci hrozí odchodem

Před koncem svého angažmá na ministerstvu financí jsou podle informací deníku ECHO24.cz dva náměstci: Simona Hornochová a Lukáš Wagenknecht. Pevnou pozici na ministerstvu ztratili kvůli konfliktům se svým šéfem Andrejem Babišem (ANO), který je na úřad před rokem přivedl. - V obou případech je věcným důvodem sporu systém elektronických registračních pokladen. Babiš tvrdí, že nestraničtí náměstci systém neprosazují dost razantně, a tvrdě je kritizoval. Podle zdrojů z ministerstva mu oba náměstci na oplátku nabídli rezignaci. (Echo24.cz, 3. 3. 2015)

─────

Odchod těchto náměstků by mohl znamenat konec Babišova působení na ministerstvu financí. Ztrátu těchto výkonných úředníků si Babiš nemůže dovolit, protože financím nerozumí a náhradu za ně bude shánět velmi těžko. Pokud jeho ministerstvo nebude plnit úkoly vládního programu, je Babišova pozice neudržitelná a on bude muset odejít. S tím zřejmě nepočítá, a proto zbytečnými útoky na ČSSD vytváří „kouřovou clonu“, aby odvedl pozornost od skutečného stavu věcí. Je jen otázkou času, kdy pravda vyjde najevo. – Prvnízprávy.cz 4. 3. 2015 v 11:43 přinesly informaci, že odchod těchto náměstků je nesmysl. Babiš si už nejspíš uvědomil, že by to jen uspíšilo jeho politický konec…

●●●

● No to jsou věci: Zeman plísnil Andreje Babiše

Do kritiky ministra financí Andreje Babiše se dnes pustil prezident Miloš Zeman. Při své návštěvě Plzeňského kraje poukázal na to, že hejtmanství má přebytkový rozpočet. "Od vás by se měli učit zejména centrální politici, kteří se chlubí tím, že se jim podařilo snížit deficit ze sta na 80 miliard. Za mě to bylo 46 miliard, a to jsem se velice styděl," citoval Zemanova slova server Aktuálně.cz s tím, že šlo o narážku na loňský rozpočet. (ParlamentníListy.cz, 4. 3. 2015, 13:14)

─────

Další z neklamných signálů, že Babišův konec se blíží. To bylo na sněmu ANO jásotu, jak se tomuto hnutí daří. Nejhorší je sebechvála. Jak známo, pýcha předchází pád. A ten Babišův bude veliký…

●●●

● Někdejšího sekretáře obrany Vylitu zadržela policie

Detektivové z protimafiánského útvaru zadrželi v rámci kauzy s nekalými armádními obchody bývalého generálního sekretáře ministerstva obrany Jana Vylitu. Právu to potvrdil jeho advokát Petr Kočí s tím, že ještě během středy by měl Vylita vypovídat. (Novinky.cz, 4. 3. 2015, 12:29)

─────

Zdá se, že už to začalo a že se to jen tak hned nezastaví… Z naší historie je dobře známo, že když se „mlýn spravedlnosti“ roztočí, jen těžko ho někdo zastaví. Teď jde o to, koho všechno to „semele“ a kdy to skončí. Věznice už budou po veleúspěšné Klausově amnestii opět plné a začnou praskat ve švech…

●●●

● Policie navrhla obžalovat Parkanovou a Staňka v kauze letadel CASA

Protikorupční policie navrhla podat obžalobu v kauze nákupu letadel CASA pro českou armádu. Mluvčí útvaru Jaroslav Ibehej to uvedl na webu. V případu figuruje exministryně obrany Vlasta Parkanová a bývalý šéf resortní sekce vyzbrojování Jiří Staněk. - Vyšetřovatelé je viní z porušování povinnosti při správě cizího majetku a ze zneužívání pravomoci veřejného činitele. Nákupem letounů údajně vznikla státu škoda 818,8 milionu korun. Obviněným hrozí až deset let vězení. (lidovky.cz, 4. 3. 2015, 101:01)

─────

Co se děje, že naše orgány činné v trestním řízení tak zrychlily své tempo? Že by někomu z mocných a dosud nedotknutelných začala hořet koudel u zadku…?

●●●

●Babiš: Ať se ČSSD věnuje svým resortům, problémů má dost

Vicepremiérovi a šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi se nelíbí, že premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka na program koaličních jednání zařazuje hlavně témata ministerstev řízených hnutím ANO. Premiér by se měl více věnovat resortům ČSSD, kde je velký prostor pro řešení problémů, řekl dnes Babiš novinářům. Chce, aby koalice řešila také otázky školství, zdravotnictví nebo průmyslu, za které ve vládě zodpovídají sociálnědemokratičtí ministři. Vyjádření Sobotky ČTK zjišťuje. (Echo24.cz, 4. 3. 2015)

─────

Babiš, zdá se, začíná ztrácet svůj pověstný klid a přestává se potutelně usmívat. Protože je Slovák, nezná české přísloví, které říká: „Kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá.“ Po víkendovém sněmování ANO natěšený Babiš brzy pozná, jak je toto přísloví pravdivé. Jeho miliony a miliardy mu nebudou nic platné!

●●●

● Přestřelka mezi ANO a ČSSD vrcholí. Šlechtová podala trestní oznámení na exministra

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO) podala trestní oznámení kvůli zakázkám v agentuře CzechTourism. Uvedl to dnes server Aktuálně.cz s tím, že oznámení fakticky směřuje na exministra Rostislava Vondrušku, který byl v úřednické vládě Jana Fischera nominantem za ČSSD. (ParlamentníListy.cz, 4. 3. 2015, 16:31)

─────

Je to jako detektivka, otiskovaná na pokračování. Tato mladá, sebevědomá, ale nepříliš prozíravá (spíš by bylo na místě napsat: nevychovaná) ministryně, která je ve své funkci i s cestou pár týdnů, se chová, jako by této vládě sama předsedala. Je vidět, že kromě sepisování svých postpubertálních výlevů na Facebooku se toho navzdory svému „pokročilému“ věku moc nenaučila. Je to typická představitelka dnešní mladé generace: je nejen přesvědčena o tom, že ona je ta nejlepší a nejchytřejší, ale chtěla by mít všechno, na co si vzpomene, a pokud možno hned. Tak to ale v životě nechodí a slečna ministryně brzy spláče nad výdělkem. Schody na svém ministerstvu už má „namydlené“… Premiér Sobotka se bohužel chová nikoli jako gentleman, nýbrž jako slaboch, kterým ve skutečnosti také je. Kdokoli jiný by takovou ministryni na hodinu vyhodil. To i P. Nečas s podobně sebevědomou „osmidenní ministryní“ K. Peake dokázal „zamést“ tak, že se tomu nestačila ani divit, ani bránit! Ale neberme věci zase tak smrtelně vážně! Štamgasti v hospodě by to okomentovali docela prostě a výstižně: „Chybí jí chlap a pořádná šuk*čka.“

●●●

Sobotkova-Babišova vláda má první rok svého úřadování za sebou. Výsledky její práce jsou však více než rozpačité. Z původního volebního programu se zatím podařilo splnit jen několik málo bodů, zbytek zůstává na stolech jednotlivých ministrů v nedokončeném stavu, nebo leží a čeká („je zaparkováno“, jak s oblibou poslanci říkají) v Poslanecké sněmovně, kde není dost dobré vůle ke schválení nových a tolik potřebných zákonů. Opět tu platí ono známé: „Když se nechce, je to horší než když člověk nemůže.“

Ale nelámejme nad Sobotkou hůl! Možná se ještě „pochlapí“ (zatím to ale vypadá spíše naopak), a pokud se mu podaří obhájit předsednický post v ČSSD na nadcházejícím stranickém sjezdu, svou pozici premiéra si nenechá „vyfouknout“ od ambiciózního A. Babiše a dovládne až do konce volebního období. Kdoví?

Je jen pár dní od začátku prvního jarního měsíce a události se rozeběhly jako kůň, který se těší, až se po dlouhé zimě pořádně proběhne po rozkvetlé louce zalité sluncem. To, že je toho politického dění najednou tolik, napovídá, že nás čeká nejen rok bohatý na události, ale i na události „přelomové“. Nechci malovat čerta na zeď, i když v kostech cítím, že by dokonce mohlo jít o další bytí či nebytí naší moderní euroatlantické civilizace.

Ale nestrašme se předem! Chce to klid a zachovat chladnou hlavu. To ostatní už přijde samo…

Hodně radosti z jarního sluníčka vám přeje

mikes.jpgMikeš

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář