Jdi na obsah Jdi na menu
 


U nás v Kocourkově 2

10. 3. 2015

Česká politická scéna se po listopadu 1989 stala nikoli službou veřejnosti, nýbrž uměním, jak se co nejrychleji a pokud možno bez práce dostat k výnosným korytům (či alespoň korýtkům) a jak se u nich udržet co nejdéle. A při této bohulibé činnosti, tedy službě sobě a svým kamarádům, si „nahrabat“ co nejvíce, aby byla naše třída politiků až nadosmrti „za vodou“.

Průvodním jevem tohoto procesu, pro nějž se používají nejčastěji pojmy, jako například „služba vlasti“, „vláda lidu“ či „zastupitelská demokracie“, jsou aféry a skandály, potvrzující nám dnes a denně, že politika se u nás zredukovala na pouhou „technologii moci“. Na konci tohoto procesu ovšem bývá obvykle proces skutečný, soudní, jehož aktéři končí na lavici obžalovaných a ve vězení.

Dlouho se našim politikům dařilo zametat všechny „kauzy“ pod koberec a za pomoci spřízněných duší z řad vyšetřovatelů a státních zástupců je „zahrávat do autu“. Jenže každá falešná hra jednou končí a pak to dostane rychlé obrátky. Také u nás to už začalo a bude to pokračovat…

A protože každý den v naší líbezné zemi přináší stále nové a nové, doslova epochální události, jimiž se nesmazatelně zapisujeme do světových dějin, rozhodli jsme se zavést rubriku kontinuálního komentování právě probíhajících událostí na naší vnitropolitické scéně. Zkrátka, každý den se u nás něco děje a my se k tomu chceme vyjadřovat – otevřeně a bez servítků.

P. S.

K tomuto textu, který vznikl před rokem, jen malé doplnění: V posledních měsících je stále zřejmější, že nákladně vydržovaný stát, který má v demokracii sloužit občanům, ve skutečnosti nefunguje a selhává ve stále větším počtu oblastí. Jedním z největších selhání tohoto druhu byly povodně v letech 1997 a 2002, dále „Kauza metanol“, výbuchy muničních skladů ve Vrběticích a v posledních dnech případ masového vraha Z. K. v Uherském Brodě.

Také o těchto kauzách chceme a musíme psát, protože občanskou povinností každého z nás je k takovému šlendriánu nemlčet, ale tvrdě ho pranýřovat a požadovat nápravu od těch činitelů, kteří za tyto oblasti veřejného života nesou odpovědnost.

REDAKCE

●●●

Žalobce Jirát: Ať Rathovi spiklenci přijdou o vše. I o dům

Rathovy důvěrníky Petra Kotta a jeho manželku chce poslat na osm až devět let za mříže. A k tomu: soudu navrhl, aby jim zabavil veškerý majetek, tedy koně, auta, třicet milionů korun nalezených ve sklepě i ten okrový dům, v němž jmění ukrývali a před nímž policisté zatkli Davida Ratha. (lidovky.cz, 4. 3. 2015, 18:45)

─────

Už zase „spiklenci“ jako v 50. letech 20. století? Možná to omšelý kmet Jirát, který vypadá nejméně na osmdesát let, pamatuje z vlastní zkušenosti. Proč by nás to ostatně mělo překvapovat? Vždyť na soudech a prokuraturách (dnes přejmenovaných na státní zastupitelství) sedí někde stále titíž lidé, kteří v 50. letech posílali slušné a čestné občany na smrt nebo na dlouhá léta do vězení. A sedí ve svém úřadu i díky V. Havlovi, který jim dal funkce do konce jejich života. Taky demokracie ve stylu bývalých komunistů a jejich kryptokomunistických „ochránců“, k nimž Havel bezesporu patřil! Jen mi u soudruha Jiráta chybí ten entuziamus pro „spravedlivou věc dělnické třídy“, jak o ní v procesu s JUDr. M. Horákovou hřímal od svého řečnického pultu prokurátor Josef Urválek. Jen tak dál, soudruzi, ať žije demokracie! Ale jenom taková, která se vám hodí do krámu, že ano…?!

●●●

● Zastupitelé chtěli informace. Museli čekat na "ano" Kleslové

Radnice Prahy 10 vydala nestandardní normu. Podle ní neměli zastupitelé nárok na materiály, které rada projednala v minulých obdobích nebo které teprve měla projednávat, ani na zápis z jednání rady. (Aktuálně.cz, 4. 3. 2015, 15:32)

─────

Jen co byla zvolena místopředsedkyní hnutí ANO, se bývalá rozvědčice StB R. Kleslová „rozjela“, aby ukázala všem, jak se to má v demokracii správně dělat. Zdá se, že se v ní A. Babiš nezmýlil, když si ji vybral jako svou nejbližší spolupracovnici. Podobně si kdysi vybral P. Nečas jako šéfku svého kabinetu J. Nagyovou. Že by se zrodila „nová“ J. Nagyová? Aby nakonec nedopadla jako ta Nagyová od P. Nečase!

●●●

● Armáda chce muže i ženy! Odvody pro všechny! Co na to Češi?

Armáda chce znovu zavést povinné odvody. Ty by se ovšem týkaly mužů i žen. Podívejte se, co na to říkají mladí Češi v anketě. Chtěli by být odvedenci? (tn.cz, 4. 3. 2015)

─────

Co vy na to? Normálka. V Čechách to tak vždycky chodilo: ode zdi ke zdi. To je totiž tzv. česká cesta dějinami. Když se s velkou pompou před deseti lety rušila povinná vojenská služba, nikdo nemyslel na budoucnost. A tady máme výsledek: hrozbu válečného konfliktu doslova za dveřmi. S kým bychom chtěli této hrozbě čelit? S několika tisícovkami profesionálních vojáků? Našim osvíceným politikům už to došlo: museli by na frontu narukovat sami a to se jim nechce. Proto tam naženou mladé (muže i ženy), aby bylo do koho střílet…

●●●

● Řadoví členové ANO se bouří proti Kleslové. Mluví se o StB, manipulaci a kupčení s hlasy

Radmila Kleslová byla na víkendovém sjezdu hnutí ANO zvolena místopředsedkyní. Někteří řadoví členové ale nadšení nejsou. Podle Reportérů ČT bývalá členka ČSSD doslova vyštípala nepohodlné lidi z kandidátek. Hnutí se tváří demokraticky, funguje ale na principu autoritářské moci, komentoval situaci politolog Josef Mlejnek. (EuroZprávy.cz, 4. 3. 2015, 18:22)

─────

Už jsem se začal obávat toho nejhoršího, ale jak se zdá, s českým národem to ještě není tak zlé, jak jsem si zpočátku myslel. Teď už jen se zbavit Babiše (s jeho poslušnými místopředsedy) a postavit do čela hnutí ANO někoho úplně jiného. Vím, že pár ní po skončeném sněmu ANO to zní hodně divoce, ale i takový bývá někdy politický život.

●●●

● Rychtářka ze čtvrté cenové

Projektanti, kteří se podíleli na výstavbě stavební akce Blanka, obdrželi od primátorky A. Krnáčové hodnocení, a sice že tunel navrhoval „asi nějaký debil“ - Myslím, že pražští voliči musí napříště trošku pečlivěji zvažovat, zda je dobré věnovat svou přízeň marketingovým produktům anebo hledat na kandidátkách politických stran lidi, kteří mohou být pro hlavní město přínosem. A. Krnáčová to zjevně není. (vaševěc.cz, 4. 2. 2015, 17:22)

─────

S trefným pojmenováním nové pražské primátorky lze jen souhlasit. Expremiér J. Paroubek, který dlouhá léta vykonával funkci náměstka primátora hl. města Prahy a má zkušenosti i z restauračního provozu ještě z doby před listopadem 1989, dobře ví, o čem mluví. Není pouze vinou ambiciózní Slovenky Krnáčové, že ji někdo nalákal na dobře viditelný post primátorky hlavního města. Praha není Bratislava, byť i ta je hlavním městem samostatného státu. Tam jsou totiž poměry trochu jiné a lze je přirovnat spíše k velkým českým a moravským městům. Krnáčová, jíž někdo dopomohl k tomu, aby politicky „vyrostla“ do své současné výše, poněkud přecenila své možnosti i schopnosti. Pro svou funkci nemá předpoklady a dlouho se v ní neudrží. Praha měla v této funkci větší „kabrňáky“, kteří to buď vzdali, nebo byli vyměněni. Instalace Krnáčové do tak vysoké a zodpovědné veřejné funkce (vedení hlavního města je tak významné, že se fakticky rovná funkci ministra vlády) je spíše špatným vtipem někoho v zákulisí, kdo tajně vzpomíná, jaké to bylo za časů soudruha Husáka, kdy všechny důležité funkce obsazovali Slováci. Těch tady ostatně máme dodnes na různých ministerstvech jako hub po dešti (použil bych jiný výraz, ale nechci být považován za sprosťáka). Doby Velkého Gustáva jsou naštěstí za námi, takže paní Krnáčová coby primátorka, to je opravdu hodně velký politický „přešlap“… Ale když už jsme u těch Slováků ve vysokých funkcích, což je jasná diskriminace většinového národa, vzpomenu alespoň dvou z těch, které nám tu soudruh Husák nechal na „památku“, i když nepochybuji o tom, že jsou jich na různých ministerstvech a dalších centrálních úřadech stovky. Prvním z nich je bývalý ministr průmyslu a obchodu Gustáv Slamečka a tím druhým ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan. Znáte nějakou zemi, kde většinovému národu šéfují (samozřejmě kromě soukromých firem a různých filiálek) cizinci? Já tedy ne! Bylo by proto načase s tím něco udělat!  A aby nevznikl mylný dojem, že mám snad něco proti Slovákům jako takovým, uvedu ještě další dvě jména – jako příklad Slováků-odborníků, kteří jsou plným právem na svém místě: bývalý moderátor televizních relací o počasí RNDr. Ján Zákopčaník, kterého jeho odpůrci z televize „vyštípali“, a současný ředitel Psychiatrické nemocnice v Praze-Bohnicích – MUDr. Martin Hollý. V souvislosti s A. Krnáčovou a záležitostmi kolem hlavního města Prahy ještě jedno jméno z období husákovské normalizace: tehdejším šéfem Dopravního podniku hlavního města Prahy byl Slovák Ing. Mikuláš Lacek.

●●●

● Tož já chcu taky do teho ANO

Tož moja stará povidala, že bych měl byt trochu, jak sa u nás v Horní  Dolní povidá, "COOL" a vstúpit do teho ANO. Prý to má velikú budúcnost. A šak je pravda, že šecí bývalí komunisti u nás v dědině, co po revoluci vstúpili do tej  ODS, tož dneska  už sedijú v tych "Anonistických" sdruženích. Tož, nerad bych u nás v obci brzdil pokrok, tak o tem taky vážně uvažuju. (blog.iDNES.cz,4. 3. 2015, 18:10, upraveno 4. 3. 2015, 18:24)

─────

Zcela výjimečně zařazujeme příspěvek z blogu pana Davida Vlka, napsaný jadrným dialektem z moravského Slovácka. Něco ve stylu Galuškovy úspěšné knihy „Slovácko sa súdí“. Je to osvěžující čtení v tom našem zapšklém politickém prostředí, kde volení „zástupci lidu“ pořád něco předstírají a lžou svým potencionálním voličům. V těch několika řádcích blogu je obsažena celá podstata „naší politiky“, jak ji můžeme na vlastní oči denně pozorovat. Je to hrůza a děs a obávám se, že bez nějaké živelné katastrofy, kterou na nás Pán Bůh jednou sešle, se z toho nedostaneme.

●●●

● Odpovídal bych na palbu palbou. Huml hodnotí policejní zásah v Uherském Brodě

Pochybila policie při zásahu v Uherském Brodě? Mohl někdo z postřelených přežít palbu šíleného střelce? Těmito otázkami se na pokyn policejního prezidenta zabývá odbor vnitřní kontroly policejního prezidia. Zákrok prověřuje také Generální inspekce bezpečnostních sborů. Stanislav Huml má jasno, o svůj názor se podělil o svoje postřehy v pořadu Interview ČT24. - „Nevěřím vyjádření, že všichni byli hned na místě mrtví. To by musel být geniální střelec, že by mu stačila na každého jedna přesná rána. V médiích se dokonce mluvilo o tom, že servírka křičela a umírala v bolestech asi padesát minut," říká Huml s tím, že kdyby zásah policie proběhl rychleji, mohl zřejmě někdo z postřelených přežít. - „Zásahová jednotka přichází až ve druhém sledu. I kdyby byla zásahová jednotka v každém kraji, zřejmě by se v tomto případě nic nezměnilo," komentoval politik situaci, kdy jednotka musela přijet až z Brna. Problém je podle Humla jinde. „Všichni řadoví policisté musí být připraveni na takový zásah. Zbraň mají. V autě by měli vozit další potřebné vybavení," domnívá se bývalý policista a dodává, že výzbroj by si mohli vzít třeba od armády, která ji nepoužívá. (EuroZpávy.cz, 5. 3. 2015, 08:44, aktualizováno 10:48)

 ─────

Stanovisko bývalého policisty je jasné a nelze než s ním souhlasit. Sobotkova vláda by to měla vzít na vědomí, přestat balamutit lidi a vyvodit z toho patřičnou politickou odpovědnost. Kdo by měl rezignovat, je vcelku zřejmé. Nestane-li se tak, jen to prohloubí nedůvěru občanů vůči stranám vládní koalice a voliči jim to v příštích volbách „spočítají“. Bude to „nářez“, který je smete z politické scény. Spoléhání se na to, že stejně nebude koho volit než současné strany a hnutí, je nesmysl. Nelze do nekonečna zkoušet trpělivost lidí a spoléhat na to, že se na všechno časem zapomene. Znechucení veřejnosti z politiky je již dnes tak velké, že předpovídat další vývoj si vůbec netroufám…

●●●

● Tančíme na palubě Titaniku. Už bude jen hůř, říká Alexandr Vondra

Alexandr Vonda, mluvčí Charty 77 a později poradce Václava Havla a několikanásobný ministr, poskytl obsáhlý rozhovor serveru Svobodné fórum. V něm se zamyslel nad dnešním pronikáním Ruska do střední Evropy a postupnou oligarchizací České republiky. Končí prý éra, na kterou se jednou bude vzpomínat jako na „zlatý věk“. - Odehrává se masivní útok na svobodu. Slibuje se modré z nebe a kvete sociální inženýrství. Teď jsem si koupil knihu Stefana Zweiga Svět včerejška. Nechci říct, že jsme v roce 1942, kdy to těsně před svou sebevraždou psal, ale mám pocit, že atmosféra ve společnosti je podobná té před první světovou válkou, o které v pamětech píše,“ říká politik. (ParlamentníListy.cz, 5. 3. 2015 11:51)

─────

Alexandr Vondra není jediný, kdo píše a mluví o těchto záležitostech. Důvodů k optimismu opravdu mnoho nemáme. Již delší dobu je zřejmé, že lépe už bylo (nikoli ovšem ve smyslu onoho výroku „za komunismu bylo lépe“, jak to tvrdí komunisté a nejrůznější nostalgikové, kteří už zapomněli, jaké to tehdy doopravdy bylo) a nebude. „Černé“ vize o tom, co nás čeká a nemine, si nikdo nechce připustit, ale už teď se proslýchá, že ruská politika vůči Ukrajině je vlastně jen jakousi „přípravou“ na hrůzy, které před lidstvem stojí. Kdy k tomu dojde? Až začne boj o suroviny (zemní plyn, ropu, uhlí apod.) a hlavně o pitnou vodu. To není scénář dalšího nového amerického katastrofického filmu, ale realita, jež dosud naivní a spokojené lidstvo za pár let (nikoli desetiletí, jak jsme si dosud mylně mysleli) čeká…

●●●

● Krnáčová chce k Blance vyšetřovací komisi, debilů je kolem tunelu prý více

Pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO) žádá vznik parlamentní vyšetřovací komise k tunelu Blanka. Řekla to ve čtvrtek po jednání s firmami o problematice poškozených kabelů. Firmy podle ní svaluji vinu jedna na druhou. (Novinky.cz, 5. 3. 2015, 12:59)

─────

Dost bylo Krnáčové! Měli bychom obrátit list a začít konečně něco dělat…

●●●

● Michal Hašek chtěl uchvátit stranu silou. Zeman nemá s ČSSD už nic společného. Rusnokova vláda byl přehmat, říká ostře okresní šéf ČSSD z Hodonína

38. SJEZD ČSSD Předseda stranické okresní organizace ČSSD v Hodoníně Petr Šelepa se v "předsjezdovém" rozhovoru ParlamentníchListů.cz pustil do kritiky chování bývalého statutárního místopředsedy Michala Haška. Hašek totiž podle něj krátce po volbách v roce 2013 chtěl zvrátit výsledek předchozích sjezdů a získat nejrůznější funkce pro sebe samotného, a nikoliv pro Bohuslava Sobotku. „Pro tyto své záměry získával podporu nejrůznějších spolupracovníků z řad členů ČSSD i mimo stranu. Naneštěstí se nejednalo o programovou diskuzi, ale o pragmatické pokusy mocensky a silou uchvátit politickou stranu,“ poznamenal k tomu Šelepa jen týden před sjezdem ČSSD. (ParlamentníListy.cz, 5. 3. 2015, 13:21)

─────

Načechrávání peří, jehož názorným potvrzením je výše uvedený rozhovor, je typickou průpravou před nadcházejícím stranickým sjezdem ČSSD. Přesto jsem trochu překvapen tím, kolik „odborníků“ na politologii a další příbuzné disciplíny se najednou „urodilo“. Dnes studuje politologii kdekdo a je pak přesvědčen o tom, že snědl všechnu moudrost světa! Dokonce jsou takoví i v řadách funkcionářů ČSSD. Patří k nim zřejmě i tento předseda okresní organizace ČSSD. Ale nepodceňujme ho! Kdysi právě v Hodoníně odstartoval svou „hvězdnou“ politickou kariéru pozdější I. tajemník ÚV KSČ a prezident republiky (třetí „dělnický“) Antonín Novotný, původně vyučený strojní zámečník z Letňan. – Pan předseda asi se mnou nebude souhlasit, ale já si již několik let myslím stále totéž, bez ohledu na „odhalený“ Lánský puč z roku 2013 a rozhádanost ČSSD s Milošem Zemanem: Kdyby totiž nebylo Zemana, nebyla by dnes ČSSD tam, kde je: v obou komorách parlamentu i ve vládě. Přít se můžeme pouze o to, jak velkým „levičákem“ a „socanem“ Zeman byl a je, ale jeho zásluha o to, že přivedl tuto stranu do Strakovy akademie hlavním vchodem, jak s oblibou sám říká, je nezpochybnitelná. – Tak jako tak si myslím, že stranu může zachránit jedině personální výměna na postu jejího předsedy. Za nejvhodnějšího kandidáta na toto místo považuji právě M. Haška, nikoli „neslaného“, „nemastného“ a „teflonového“ B. Sobotku. Budiž mi to odpuštěno, ale jsem už takový: co na srdci, to na jazyku… –Sobotka jako premiér má prý největší počet poradců ze všech vlád od roku 1989. Aspoň v něčem je nejlepší. Se stylem jeho vládnutí je to už horší. Stále čekám, že mu někdo z jeho dobře placených poradců, kteří mu zatím radí jenom samé blbosti, poradí to, o čem tady píšu: ať odstoupí a uvolní stranickou funkci někomu schopnějšímu, než je on sám.

●●●

● Američtí vojáci do Česka nejedou. Zpráva přesto spustila téměř poplach

Středeční zpráva, že USA pošlou do Česka své vojáky, aby odstrašili Rusko, způsobila rozruch. Převzala ji i seriózní média a někteří politici si pospíšili s komentáři. Kdyby to bylo rozhodnutí „černé na bílém“, byla by to prvořadá zpravodajská událost. Jenže žádní američtí vojáci do Česka nemíří. (iDNES.cz, 5. 3. 2015, 16:20)

─────

Sociálním demokratům, kteří byli před deseti lety největšími odpůrci amerického radaru v Brdech, spadl kámen ze srdce, až to bylo slyšet ve Washingtonu i v Moskvě. Zvlášť zamotanou „šišku“ z toho má B. Sobotka, který si neví rady s prorusky orientovanou částí svých spolustraníků. Ono totiž není vůbec jasné, jak to s těmi Američany a vojáky NATO vůbec bude. Sobotka má totiž u Američanů „vroubek“ z loňského roku, kdy neprozřetelně prohlásil, že u nás žádná americká vojska nepotřebujeme. Spíš to ovšem vypadá tak, že generálové NATO dospějí k názoru, že oni v ČR nepotřebují Sobotku, který je jako politická korouhvička, točící se podle toho, odkud vítr fouká. Máme ovšem u nás i takové politiky, kteří ve své tradiční české „předposranosti“ a servilnosti už chystají všechno potřebné k uvítání našich nových „osvoboditelů“. Češi byli vždycky kolaboranti s jakýmkoliv režimem. Na tom se nic nezměnilo ani po pádu komunismu.

●●●

● Zeman: Zaveďme školné na humanitních oborech univerzit

Prezident Miloš Zeman se při návštěvě Plzeňského kraje opakovaně vyjádřil pro zavedení školného na vysokoškolských humanitních oborech. Podle prezidenta by to zvedlo zájem studentů o technické obory. ČR se dlouhodobě potýká s nedostatkem technicky vzdělaných odborníků. (Novinky.cz, 5. 3. 2015, 18:23)

─────

Ti, kdož potřebují získat pro výkon své funkce nějaké vzdělání (jakékoliv), jako např. Jana Nagyová a další absolventi Univerzity J. A. Komenského či ostatních „taky“ vysokých škol, s tím problém mít nebudou. Peněz mají dost, takže těch pár tisícovek si zaplatí. Zeman svým návrhem spíš potrestá skutečné zájemce o studium z obyčejných rodin, kde je peněz čím dál tím míň. Komu jeho návrh prospěje, nevím. Jisté je – a v tom má prezident pravdu –, že je třeba posílit technické a přírodovědné obory na vysokých školách. Začít se ovšem musí v rodinách, aby rodiče přesvědčili své děti o tom, že takové studium má budoucnost a že získají díky této kvalifikaci perspektivní, pokud možno celoživotní zaměstnání. Spíš než školné by proto byl řešením jednorázový státní (= náborový) příspěvek či stipendium vyplácené po celou dobu studia pro ty studenty, kteří si takovou školu vyberou.

●●●

● Šéf ČT shání peníze: Ať platí poplatky úplně všichni. Nejen ti, kdo mají televizi

Televizní poplatek by měly platit všechny domácnosti a ne jen ty, které mají ve vlastnictví televizní přijímač. V rozhovoru pro týdeník Ekonom to uvedl generální ředitel České televize Petr Dvořák. Odmítl zároveň snahy o zrušení televizního poplatku. V tom případě by se podle Dvořáka stala z ČT běžná komerční televize. (Parlamentnílisty.cz, 5. 3. 2015, 17:21)

─────

Normalizační komunista P. Dvořák na to může zapomenout. To by totiž musela Česká televize plnit svou veřejnoprávní službu, což ostentativně již řadu let nedělá. Správně by ČT neměla dostat jedinou korunu ani od koncesionářů, ani ze státního rozpočtu. Ať si ji platí ti, kdo nám vnucují pokřivený pohled na svět! Jak v těchto dnech vyšlo najevo, televizi prý ovládají stoupenci K. Schwarzenberga. Ať si ji tedy platí tento aristokrat a jeho kamarádíčkové – „havlovci“ neboli „pravdoláskaři“. Peněz a majetku si za 25 let polistopadového režimu nahrabali dost!

●●●

• Babišův institut pro "výchovu" politiků povede známý novinář a komentátor

Think-tank vicepremiéra a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše povede novinář, publicista, ekonom a hudebník Jan Macháček. Ve správní radě Institutu pro politiku a společnost, jak zní oficiální název centra, budou dále působit primátorka Prahy Adriana Krnáčová, europoslanec Pavel Telička (oba ANO), egyptolog Miroslav Bárta a bývalý šéf ČSÚ Edvard Outrata. Dnes o tom informoval výkonný ředitel institutu Pavel Fidler. (Parlamentnílisty.cz, 5. 3. 2015, 20:21)

─────

Andrej Babiš po skončeném sněmu ANO z minulého víkendu pochopil, že bez výchovy „kádrů“, jak byl zvyklý z předlistopadové KSČ, to zkrátka nepůjde. A tak vzhůru do ideologické práce! Nebo raději: „Čest práci!“, vážení soudruzi! Nenechte se mýlit tím módním slůvkem „think-tank“. Komunismus je nesmrtelný a přijímá stále nové a nové podoby… Nebo že by Babiš začal kopírovat CEVRO, které si vytvořila ODS, případně Klausův CEP? Podle toho, že tam bude Krnáčová, to vypadá spíše na nějaký zaopatřovací ústav, kam se tato kontroverzní žena uchýlí poté, kdy bude nucena opustit post pražské primátorky. Ti ostatní tam budou víceméně do počtu, aby se necítila sama a nemusela se bát. „Renesanční“ muž Jan Macháček, jinak nedostudovaný ekonom, novopečený redaktor Babišových Lidových novin a „havlista“, bude zřejmě dělat onen pověstný fíkový list – jako okrasu tohoto bohulibého spolku. Zkrátka: podělit teplými místečky všechny věrné, to něco stojí! Už se těším na plody jejich práce. To budou jistě samé geniální myšlenky, na jaké v naší zemi ještě nikdo nikdy nepřišel.

●●●

● Horničtí odboráři premiérovi: Přijďte do dolů. Sobotka: Jsem připraven fárat

Sdružení hornických odborů OKD (SHO) poslalo premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) otevřený dopis, v němž mu vytýká, že neřeší jejich situaci. Volají hlavně po možnosti předčasného důchodu. Odboráři předsedu vlády i všechny ministry pozvali, aby s horníky sfárali do dolů. ČTK o dopisu informovala mluvčí Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jana Kašparová. Sobotka odpověděl, že je připraven pozvání přijmout a fárat. Vláda bude o dřívějších penzích pro havíře ještě jednat. (Parlamentní listy.cz, 5. 3. 2015, 19:19)

─────

Jestli se horníkům podaří dostat Sobotku do dolů, měli by mu dát do ruky lopatu a krumpáč a nechat ho aspoň osm hodin pracovat, aby poznal, co je to skutečná práce. Do dolů by mohl s ním sfárat i vládní seladon Dienstbier, kterého si neumím při jakékoli práci vůbec představit. Je to nejzbytečnější ministr Sobotkovy vlády a vůbec nechápu, jak se při své neschopnosti mohl tak dlouho udržet ve vysoké politice. Kdyby bylo na mně, rozdal bych všem členům Sobotkovy vlády krumpáče a lopaty a poslal je dělat někam do lomu, aby poznali, jak chutná dělnický chléb. Naprostá většina z nich by si vlastníma rukama nevydělala ani na slanou vodu, natož na ten chleba.

●●●

● Sbírka idiotů z vysokoškolskými diplomy… Zeman se na závěr cesty po Plzeňsku totálně odvázal

Jako štvanci si mohli připadat novináři, kteř sledovali kroky prezidenta Miloše Zemana při jeho druhém dnu v Plzeňském kraji. Téměř vysilující tempo nebylo ale na hlavě státu vůbec znát, naopak, jako by byl nabíjen energií zcela zaplněných sálů. To samé bylo i v historickém městě Stříbro, kde se mluvilo o investicích, zdravotnictví, a také o sportovních aktivitách prvního muže České republiky. (ParlamentníListy.cz, 6. 3. 2015, 9:27)

─────

Když jsem v komentáři k jedné glose psal o našich novinářích, že neznají pravopis, právě tento článek potvrzuje názorně, jak jsme na tom u nás se vzděláním. Zeman má naprostou pravdu. Je to katastrofa! Ty pravopisné chyby raději vyznačuji barevně, aby to všichni poznali, protože u mnohých novinářů si tím nejsem jist. Kdybych chtěl parafrázovat M. Zemana, když kritizoval nově jmenovaného premiéra Sobotku za 6 chyb v návrhu na jmenování jednotlivých ministrů jeho vlády, řekl bych: „Tři chyby v tak krátkém textu, to už nebude jenom nepozornost, ale pořádná neznalost pravopisu mateřského jazyka!“ Naši novináři se rádi strefují do prezidenta Zemana. On totiž patří ke generaci, která si ze školy odnesla vcelku obstojnou, troufám si říci, velmi dobrou znalost pravopisu. To se o velké části našich novinářů, ale i mnohých politiků říci nedá. Ještě jeden citát přímo z textu článku s vyznačením chyby (proboha, kdo to psal nebo přepisoval, protože chyby mohly vzniknout i špatným přepisem nějakého „negramota“ či „neumětela“): „V Americe mne před několika dny ve stoje tleskalo 16 000 lidí a dnes budou určitě před krajským úřadem čtyři blbečci s červenými kartami.“ A aby toho nebylo dost, ještě jeden mezititulek, který potvrzuje, že někdo neumí ani psát na počítači a měl by se to urychleně naučit. Pánové a dámy z „Parlamentních listů“, udělejte si v redakci svého periodika pořádek! Citát zní: „Bsolvent Harvardu Kožený nám nepomůže“ (správně má být: Absolvent). Tolik můj exkurs do světa pravopisu. Na víc už nemám sílu ani trpělivost. Je to větší děs, než jsem si dosud připouštěl. Co s tím budeme dělat, pane ministře Chládku?

P. S.: Když jsem se k článku znovu vrátil ve 12:02, byla již chyba v titulku opravena, ale ty ostatní tam zůstaly. Asi je na to někdo upozornil a oni na to reagovali, ale nedostatečně. V kritizovaném mezititulku bylo slovo „Bsolvent“ opraveno špatně na: „Asolvent“. To nepotřebuje komentáře. Chtělo by to tyto negramoty vyházet.

●●●

● Ale, ale, pane Sobotko. Se slavným referendem v ČSSD to prý mohlo být jinak, než se psalo

V ČSSD zuří skrytý boj, jehož důsledky mohou být pro předsedu Bohuslava Sobotku katastrofální. Píše o tom server aktuálně.cz s tím, že nejde o nic menšího než o zpochybnění stranického referenda, jež vedení údajně prezentovalo jako velké vítězství. - O měsíc později ale prý ústřední kontrolní komise strany jednomyslně schválila usnesení, že by ráda průběh a výsledky vnitrostranického hlasování zkontrolovala. V žádosti se dle Aktuálně.cz píše, že kontroloři požadují od ústředního tajemníka strany, aby jim poskytl odpovědní obálky, hlasovací lístky, verifikační lístky, hlasovací obálky a smlouvy s dodavateli, kteří vše potřebné tiskli nebo distribuovali. O tom, co se kontrolní komisi na plebiscitu nezdá, se v usnesení údajně nepíše nic konkrétního a ani nikdo z jejích členů to prý nechce komentovat. Ze žádosti o podklady lze dle Aktuálně.cz pouze dovodit, že komise má podezření na manipulaci s hlasováním. (ParlamentníListy.cz, 6. 3. 2015, 9:41)

─────

Už je to tady! To, o čem vytrvale píšu již nějakou dobu. Sobotka skutečně nemusí obhájit post ve vedení ČSSD a popravdě by ho obhájit neměl. Tečka. Je zbytečné se o tom více rozepisovat. Když jsem si přečetl, co všechno chtějí kontroloři ověřit, napadá mne, jak by se asi daly zkontrolovat výsledky parlamentních a dalších voleb, jejichž zpracování se u nás v podstatě provádí „on line“. Je vůbec možné takovou kontrolu udělal? Co kdybychom se dozvěděli, že již mnoho let jsou tyto volby manipulovány a že voliči o tom nemají ani tušení? Z tohoto pomyšlení mne jímá hrůza. Jak taková zastupitelská „demokracie“ může skončit?

●●●

● Babiš: Nesouhlasíme s rozdělením Ukrajiny, nám se to stalo v roce 1938

K zahraniční politice se vicepremiér a šéf ANO Andrej Babiš nevyjadřuje často. Na Facebooku hnutí nyní komentoval situaci na Ukrajině a výrazně se zastal země bojující na východě se separatisty. „Nesouhlasíme s rozdělením Ukrajiny na dvě země. Podobnou situaci si dobře pamatujeme. Týkala se Československa a stala se v roce 1938,“ napsal Babiš. (iDNES,cz, 6. 3. 2015, 9:39)

─────

Babiš pochopil, že doba mlžení a mlčení o zahraničně politickém směřování hnutí ANO končí. Je to výsledek poměrně tvrdé kritiky, kterou schytává od víkendového sněmu svého politického hnutí. Jde jen o to, zda to náš oligarcha myslí vážně. O tom už přesvědčen nejsem. I když – nechme se překvapit! Zázraky se někdy stávají…

●●●

● Tento graf musíte vidět: Který český premiér byl nejlepší, zeptali se národa výzkumníci

Z jedenácti premiérů vlád ČR zastával nejlépe svoji funkci Miloš Zeman. Vyplynulo to z posledního internetového průzkumu společnosti SANEP. Druhým nejlépe hodnoceným předsedou vlády se stal současný premiér Bohuslav Sobotka. Absolutně nejhůře dopadl Stanislav Gross. Absolutně nejhůře dopadl Stanislav Gross. Pozitivně ho hodnotila pouhá desetina dotázaných. (ParlamentníListy.cz, 6. 3. 2015, 10:44)

─────

S výsledkem průzkumu lze souhlasit pouze částečně.  V tom, že nejlepší byl Zeman a nejhorší Gross. Sobotka by v lepším případě mohl dostat tak čtyřku dle klasifikační stupnice ve škole. V žádném případě druhé místo. Já sám bych ho zařadil na předpolední příčku mezi Nečase a Grosse. To považuji za objektivně správné a přesné. V tom je toto šetření zkreslené a účelové. Zveřejnění grafu z tohoto šetření je navíc plně v souladu se známým sobotkovským podlézáním Zemanovi. Tam, kde se mu zdá, že by to pro něho mohlo být výhodné, je ochoten být vůči němu velmi vstřícný. Nebylo by to ostatně poprvé. To je všechno. Pravda bývá vždycky trochu složitější a dostat se k ní není jednoduché.

●●●

● Mach si rýpnul do Babiše: Ozvěte se a já vám poradím, jak na finance

Europoslance Strany svobodných občanů Petra Macha už nebaví sledovat, jak se navzdory slibům ministra financí zhoršuje výběr daní. Rozhodl se proto napsat Andreji Babišovi návod, jak by měl ve své funkci jednat, aby se situace zlepšila. (EuroZprávy.cz, 6. 3. 2015, 10:34)

─────

P. Mach je stejně přidrzlý jako ministr „zbytečných záležitostí“ v Sobotkově vládě J. Dienstbier ml. nebo mladá ministryně K. Šlechtová. Politicky vyrostl doslova přes noc a zatím toho moc nedokázal. Svou uštěpačnou poznámku na adresu ministra financí si mohl odpustit. Není to taktní a nesvědčí to o jeho dobrých mravech. Pravdu ovšem má: Babiš není odborníkem na finance, ale o tom v této zemi ví snad každý. To, že tak důležitou funkci přijal, je politické riziko, s nímž musel počítat. Ukazuje se, že si ukousl větší soustu, než je schopen spolknout.

●●●

● Studenti v Plzni po setkání se Zemanem: Je úplně jiný, než o něm píšou

Středeční besedy s prezidentem Milošem Zemanem v Plzni se zúčastnilo na 400 středoškoláků a podle ohlasů byli většinou příjemně překvapeni. Byli potěšeni hlavně přátelskou atmosférou a humornými odpověďmi Miloše Zemana na kladené otázky. Shodli se hlavně na tom, že je médii prezentován jinak, než jaký opravdu je, píše Plzeňský deník. - Dle názoru jednoho ze studentů plzeňské střední průmyslové školy, kde se beseda konala, byl prezident milý a nesnažil se nadřazovat nad ostatními, ba naopak vtipkoval na svůj účet. „Pan prezident působil velmi mile a nijak se nepovyšoval. Udivil mě tím, že si ze sebe umí dělat legraci,“ prohlásil student střední školy v Plzni. - Jedna ze studentek střední obchodní školy v Plzni dokonce poznamenala, že média předkládají občanům Zemana v jiném obraze, než jakým opravdu je. Dle jejího názoru je pan prezident úplně jiný, než jak je popisován médii, je prý milý. „Musím říct, že média nám obraz Miloše Zemana předkládají jinak. Prezentují ho jako arogantního člověka, který špatně reprezentuje Českou republiku. Ale na vlastní oči jsem poznala, že je milý a vstřícný,“ řekla studentka střední školy, která byla přítomna na besedě se Zemanem. (ParlamentníListy.cz, 6. 3. 2015, 11:49)

─────

Tady je jakýkoliv komentář zbytečný. „Čisté“ duše našich středoškolských studentů (ti vysokoškolští jsou již manipulovatelnější) to vyjádřily tak, jak to cítí. Ono to totiž tak je. Pouze když se díváme na televizi, tak tam nám servilní redaktoři říkají něco docela jiného. Tam totiž platí: Koho chleba jíš, toho píseň zpívej! Kellnerové, Babišové, Schwarzenbergové a Bakalové jistě budou vědět, o čem je řeč.

●●●

● Krnáčová přitvrzuje: Pražská politika je ‚spiknutí kokotů‘

Pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO) přitvrzuje v rétorice. Po včerejším prohlášení, že na tunelu Blanka se podílel ne jeden, ale hned více debilů, zmiňuje, že v pražské politice jde o „spiknutí kokotů“. (Echo24.cz, 6. 3. 2015)

─────

Je v okolí A. Krnáčové vůbec někdo, kdo by jí poradit, aby už zavřela ústa a zalezla někam do kouta. Svými zbytečně vystupňovanými výroky si jenom škodí. Nakonec ji Babiš nevezme ani do toho svého institutu pro výchovu stranických kádrů hnutí ANO.

●●●

● Vrah z Uherského Brodu sledoval počínání policie v televizi

Ve čtvrtek Českou republikou zněly sirény a zvony na památku obětí útoků v Uherském Brodě a rodiny se postupně loučí s mrtvými. Kvůli pochybnostem o správnosti policejního zásahu probíhá vyšetřování, na které je uvaleno embargo. Na veřejnosti se i přesto objevila závažná informace: vrah osmi lidí podle všeho sledoval manévry policie v přímém přenosu. – „Hrálo to nahlas, slyšel jsem znělky zpravodajství," vypověděl Gabriel, který podle svých slov předtím slyšel také zvonit telefony. To se příbuzní obětí s největší pravděpodobností snažili marně dovolat svým blízkým. „Bylo to strašně depresivní, protože to byla chvíle, kdy mi došlo, že už ty telefony nikdo vzít nemůže," dodal muž, který v den masakru na záchodech čekal, jestli i jeho střelec zabije. Gabriel a jeho manželka doteď nechápou, proč se ho policisté nepokusili dostat ven z budovy mnohem dříve. (EuroZprávy.cz, 6. 3. 2015, 12:53)

─────

Myslím si, že věci jsou jasné a že na tom nic nezmění ani jakési vyšetřování GIBS. To je dobré tak jedině k tomu, aby byla veřejnost i nadále balamucena a aby se na celou nepříjemnou kauzu zapomnělo. Jak znám povahu místních obyvatel, tento záměr se určitě nenaplní, protože lidé už mají lhaní politiků (i z ČSSD) dost a budou požadovat zjednání nápravy neutěšeného stavu. Pokud se tak nestane, ČSSD se v budoucnu už nemusí dostat do parlamentu. A nejen tato strana. „Potrestány“ budou všechny strany vládní koalice a možná i některé další. Na to nám nedá odpověď žádná politologická příručka ani sociálně demokratický „mudrlant“ Lukáš Jelínek, který už pamatuje nejeden skandál a ututlaný průšvih svých oblíbenců ze Sobotkovy strany.

●●●

● Muž se pokusil zastřelit příbuzné samopalem

Čtyřiatřicetiletý muž se ve středu ve Zlíně údajně pokusil zastřelit dva příbuzné samopalem. Trefil do nohy pětašedesátiletou ženu, které způsobil těžké zranění, o tři roky staršímu muži se podařilo hlaveň zbraně odklonit a vyvázl bez újmy na zdraví. Informoval o tom krajský policejní mluvčí Pavel Benedikt Stránský. Muž byl obviněn z pokusu o vraždu, hrozí mu 15 až 20 let či výjimečný trest. (Týden.cz, 6. 3. 2015, 12:53, aktualizováno 13:14)

─────

Další díl televizního seriálu, inspirovaného masovým vrahem z Uh. Brodu, pokračuje. Kolik těch dílů bude, než se policie dá do pohybu a začne něco dělat? Co nám k tomu řekne krajský policejní ředitel soudruh J. Tkadleček?

●●●

● Zeman bezprecedentně zaútočil na naši nezávislost, ohradila se Česká televize

Česká televize se ohradila proti kritice prezidenta Miloše Zemana, podle kterého neplní svoji veřejnoprávní funkci. Jde o bezprecedentní útok na nezávislost veřejnoprávní televize, který za dobu její existence v demokratické společnosti nemá obdoby, sdělila v pátek mluvčí televize Alžběta Plívová. - „Česká televize by neměla být hlásnou troubou jakékoliv politické strany, například TOP 09,” dodal Zeman. Podle názoru většiny lidí prý ČT nepřináší vyvážené a objektivní zpravodajství. (Novinky.cz, 6. 3. 2015, 17:13, aktualizováno 17:44)

─────

Česká televize  neplní svou veřejnoprávní službu již mnoho let – ještě z doby, kdy jí šéfoval Jiří Janeček. Situace se zhoršila za ředitelování Petra Dvořáka, který si s sebou přinesl manýry z televize komerční (NOVA). Pokud tento ředitel není schopen zajistit veřejnoprávní charakter ČT, měl by být okamžitě odvolán a televize buď zrušena a „rozprášena“, tzn. vyházeni všichni příživníci, kteří jsou již řadu let přisáti na struky této „dojné krávy“, nebo přeměněna na televizi komerční. Tu ať si platí, kdo chce. Není nutné, aby ji financovali koncesionáři, když televize neplní svou funkci. Rozpustit by se měla rovněž Rada ČT, která je pouze pro okrasu a nic s tímto povážlivým stavem dlouhá léta nedělá. Prezident Zeman má pravdu a je dobře, že se o tuto záležitost začal zajímat. Bez něho by se s tím asi nikdy nic nedělalo, protože daný stav mnoha lidem vyhovuje. Buďme rádi, že se toho Zeman ujal! Je třeba srovnat podmínky jak všech televizí, tak i provozovatelů rozhlasového vysílání, aby nikdo nebyl zvýhodňován na úkor druhých.

●●●

● Národe, probuď se! Stovky lidí přišly k Pražskému hradu podpořit Zemana

U Pražského hradu v Praze se v sobotu odpoledne sešlo několik set příznivců prezidenta Miloše Zemana, aby mu před druhým výročím jeho nástupu do úřadu vyjádřili podporu. Akci nazvanou Národe, probuď se! pořádala Strana práv občanů. Účastníci nad hlavami nesli transparenty a symbolické zelené karty. Z pódia promluvil i prezident, který krátce předtím položil u pomníku Tomáše Garrigua Masaryka věnec ke 165. výročí jeho narození. (Novinky.cz, 7. 3. 2015, 15:27)

─────

To to ale trvalo, než se pár stovek lidí odhodlalo podpořit prezidenta republiky, proti němuž je již dva roky vedena systematická, nenávistná mediální kampaň ve „spřátelených“ médiích. Takový mediální tlak unese jen skutečně silná osobnost. Zeman jistě není bez chyb, jako ostatně každý smrtelník, ale jeho kritikové by si měli přiznat, že jsou neobjektivní a nespravedliví. Tito pravicoví „revolucionáři“ maoistického typu jsou v naší postmoderní době opravdu velký nonsens.

●●●

● Exstarosta Písku: Zájem o veřejné blaho je pro hnutí ANO až na posledním místě

Ačkoliv ve volbách získal nejvíce hlasů, skončil v opozici. Ambice vrátit se za současné politické situace zpět do čela radnice nemá. Jak hodnotí nové vedení města a o co bude usilovat jako člen nejsilnější opoziční strany? Nejen s tím se svěřil Ondřej Veselý (ČSSD) naší redakci. Ostře se také obul do Andreje Babiše a vyjádřil se i k blížícímu se sjezdu sociální demokracie. Jaké změny uvnitř strany by uvítal? - Musím se přiznat, že výsluní ANO příliš nechápu. Považuji za očividné, že tato strana dělá hlavně to, co je dobré pro jejího lídra (v regionech pro její činovníky s blahovůlí lídra) a pro veřejné blaho pak pouze v případě, že se potkává s prvým zájmem. Přesto se dosud těší velké podpoře. Doufám, že český volič prohlédne co nejdříve. (ParlamentníListy,cz, 7. 3. 2015, 16:07)

─────

Svatá pravda. Víc k tomu není třeba dodávat.

●●●

● Herman na kultuře odměnil své věrné z ÚSTR. Dostali nejvyšší prémie

PRAHA - Na Ústav pro studium totalitních režimů je v roce 2010 přivedl nový šéf Daniel Herman. A když byl o tři roky později odvolán z funkce ředitele, odešli René Schreier i Patrik Košický s ním. Herman se jim později odvděčil: vzal je sebou na ministerstvo kultury a za rok 2014 jim rozdal nejvyšší odměny. - „Nepřišel jsem se s nikým loučit.“ S touto větou se v srpnu roku 2010 ujal Daniel Herman funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů. A svého slibu očividně dostál. Do často kritizované instituce přivedl zpátky úředníky Reného Schreiera i Patrika Košického, kteří skončili kvůli neshodám s předchozím vedením. (Lidovky.cz, 7. 3. 2015, 8:00)

─────

Inu, i tak to lze dělat. U muže, který má zásluhu na tom, že se KDU-ČSL dostala zpátky do parlamentu, je dovoleno vše.

●●●

● Prezident Zeman se v otevřeném rozhovoru opřel do premiéra: Zrádce Sobotka omlouvá svou zradu a lže

Prezident Miloš Zeman v den dvouletého výročí své inaugurace pro ParlamentníListy.cz komentuje aktuální zahraniční i domácí dění. Prezident odmítá neúčast na oslavě konce války v Moskvě, neboť by šlo o urážku obětí padlých vojáků. Nebývale ostře pak Zeman kritizoval Bohuslava Sobotku. Ten prý lže, když tvrdí, že Zeman po prezidentské volbě v roce 2003 poškozoval ČSSD. „Zrádce omlouvá svoji vlastní zradu,“ řekl ostře prezident Miloš Zeman. (ParlamentníListy.cz, 8. 3. 2015, 10:55)

─────

Zeman je natolik silná a výrazná osobnost, že nepotřebuje, aby mu někdo přitakával. A dost možná o to ani nestojí. Tak jako tak má pravdu. Sobotka navzdory tomu, že ještě není tak starý (42 let), toho stihl v politice napáchat dost a dost a měl by ho už někdo klepnout přes prsty. „Neosobnosti“, jako je on, by se do politiky neměly dostávat a už vůbec by neměly mít příležitost, aby zasahovaly do života občanů, a to zejména lidé bez potřebných profesních zkušeností a lidských kvalit. To je přesně případ B. Sobotky, vystudovaného právníka, ale po mém soudu „právníka na baterky“. Pouze absence soudnosti mu brání, aby pohlédl pravdě do očí. Divím se jen, že mu to nikdo z jeho blízkého okolí ještě neřekl (nebo řekl?) a nevyzval ho, aby z politiky odešel.

●●●

● Kleslová: Babiš je nadpřirozená bytost. Lepší než my

Andrej Babiš je atypická osoba s takovými schopnostmi, které nikdo jiný v hnutí ANO nemá. Proto dovede stíhat tolik věcí, je přesvědčená místopředsedkyně hnutí a šéfka pražské organizace ANO Radmila Kleslová. Ta se v rozhovoru pro týdeník Euro vrátila také ke své minulosti před rokem 1989. Pro práci v rozvědce podle ní prověřovali lidi charakterní, na výši a odborně zdatné, kteří byli ochotni za republiku položit srdce. Taková prý vždy byla. (Echo24.cz, 9. 3. 2015)

─────

Komunisté, jak známo, se modlívali k soudruhům Leninovi, Stalinovi a u nás ke Gottwaldovi a Husákovi. Bývalá rozvědčice StB Kleslová má novou „modlu“, kterou navrhuje svým spolustraníkům z hnutí ANO k uctívání. No když si myslí, že je to ten pravý „muž vyvolený“, ať se k němu modlí! Já si to nemyslím a jistě nejsem v této zemi sám…

●●●

Brzy nashledanou!

mikes.jpgZdraví vás

Mikeš

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář