Jdi na obsah Jdi na menu
 


U nás v Kocourkově 4

24. 3. 2015

Česká politická scéna se po listopadu 1989 stala nikoli službou veřejnosti, nýbrž uměním, jak se co nejrychleji a pokud možno bez práce dostat k výnosným korytům (či alespoň korýtkům) a jak se u nich udržet co nejdéle. A při této bohulibé činnosti, tedy službě sobě a svým kamarádům, si „nahrabat“ co nejvíce, aby byla naše třída politiků až nadosmrti „za vodou“.

Průvodním jevem tohoto procesu, pro nějž se používají nejčastěji pojmy, jako například „služba vlasti“, „vláda lidu“ či „zastupitelská demokracie“, jsou aféry a skandály, potvrzující nám dnes a denně, že politika se u nás zredukovala na pouhou „technologii moci“. Na konci tohoto procesu ovšem bývá obvykle proces skutečný, soudní, jehož aktéři končí na lavici obžalovaných a ve vězení.

Dlouho se našim politikům dařilo zametat všechny „kauzy“ pod koberec a za pomoci spřízněných duší z řad vyšetřovatelů a státních zástupců je „zahrávat do autu“. Jenže každá falešná hra jednou končí a pak to dostane rychlé obrátky. Také u nás to už začalo a bude to pokračovat…

A protože každý den v naší líbezné zemi přináší stále nové a nové, doslova epochální události, jimiž se nesmazatelně zapisujeme do světových dějin, rozhodli jsme se zavést rubriku kontinuálního komentování právě probíhajících událostí na naší vnitropolitické scéně. Zkrátka, každý den se u nás něco děje a my se k tomu chceme vyjadřovat – otevřeně a bez servítků.

P. S.

K tomuto textu, který vznikl před rokem, jen malé doplnění: V posledních měsících je stále zřejmější, že nákladně vydržovaný stát, který má v demokracii sloužit občanům, ve skutečnosti nefunguje a selhává ve stále větším počtu oblastí. Jedním z největších selhání tohoto druhu byly povodně v letech 1997 a 2002, dále „Kauza metanol“, výbuchy muničních skladů ve Vrběticích a v posledních dnech případ masového vraha Z. K. v Uherském Brodě.

Také o těchto kauzách chceme a musíme psát, protože občanskou povinností každého z nás je k takovému šlendriánu nemlčet, ale tvrdě ho pranýřovat a požadovat nápravu od těch činitelů, kteří za tyto oblasti veřejného života nesou odpovědnost.

REDAKCE

●●●

● Foldyna po sjezdu ČSSD oznamuje: Chci založit platformu uvnitř strany

Poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD) na sociální síti Facebook oznámil, že by uvnitř ČSSD rád založil jakousi obdobu řecké Syrizy. V rámci této platformy by rád řešil autentická levicová témata ve spolupráci s levicovými osobnostmi či odbory. Strana by pak těchto témat mohla využít. Dočkal se za to podpory, ale i kritiky. (ParlamentníLísty.cz, 15. 3. 2015, 1510)

─────

Poslanec J. Foldyna je jedním z mála autentických sociálních demokratů, kteří se nebojí říkat své názory nahlas a bez servítků. Tím si pochopitelně dělá spoustu nepřátel. Je zřejmé, že takové politiky B. Sobotka ve vedení ČSSD nechce a že nepochybně udělal všechno pro to, aby Foldyna nebyl zvolen do užšího stranického vedení. Nic tím nezískal. Jen vyvolal nevůli těch, kteří mají Sobotkovy úhybné a netransparentní politiky dost. Když to tak půjde dál, mohlo by dojít k rozštěpení ČSSD na dva subjekty. To by byl konec této strany jako „velkého hráče“ na našem malém politickém hřišti a možná i konec definitivní. Voliči by se od takové strany odvrátili a příště by volili někoho úplně jiného.

●●●

● Změna v popularitě hejtmanů: Po raketovém vzestupu přišel strmý pád

Březnovému měření oblíbenosti hejtmanů dominuje zástupce Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD). Druhé místo připadá jihočeskému hejtmanovi Jiřímu Zimolovi (ČSSD). Bronzovou příčku obsadil rovněž sociálnědemokratický hejtman - Martin Netolický z Pardubického kraje. Vyplývá to z průzkumu phoenixresearch.cz. - Největší propad oblíbenosti zaznamenala pražská primátorka Adriana Krnáčová (nestr. za hnutí ANO 2011), a to o více než 18 procent, následovaná končícím hejtmanem Karlovarského kraje Josefem Novotným (ČSSD) s 5,6 procenty poklesu. (EuroZprávy.cz, 15. 3. 2015, 14:59)

─────

Po tom, co Krnáčová předvedla před televizními kamerami, nemůže čekat, že ji budou lidé chválit. Výsledek této krátkozraké politiky se dostavil. Docela brzy. Teď budeme jenom čekat, kdy nová pražská primátorka slovenského původu ze svého postu odejde. Jak znám poměry v našem státě, nebude to jistě trvat dlouho.

●●●

● Vzkaz z Hradu pro Václava Moravce: Dodržujete generální linii ČT, a tou je dětinská pomsta

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček zareagoval na narážky moderátora Václava Moravce v nedělních Otázkách vůči prezidentu Miloši Zemanovi. Moderátor prý podle hradního mluvčí jen drží generální linii České televize, která se Zemanovi mstí. (ParlamentníListy.cz, 15. 3. 2015, 15:42)

─────

Česká televize mezitím hodila „zpátečku“. Zřejmě si ti, kteří ji ze zákulisí dirigují, uvědomili, že nebezpečí ztráty části koncesionářských poplatků by pro ČT mohlo být smrtící. Pak by havlovci neměli kde šířit své podivné názory za peníze těch, kterým vnucují své bláboly a dezinformace všeho druhu. Výsledkem bylo pozvání J. Ovčáčka do pořadu Hyde park dne 17. 3. 2015. Zdá se, že to zafungovalo: předkladatel návrhu novely zákona o České televizi, J. Veleba, svůj návrh stáhl. Na jak dlouho asi? Premiér Sobotka se nechal slyšet, že by jeho návrh ČSSD nepodpořila. Aspoň víme, jak na tom s touto stranou jsme. To je vždycky dobré vědět a podle toho se zařídit v příštích volbách.

●●●

● Hradecká univerzita ocení doktorátem Zdeňka Svěráka

Dramatik, herec a scénárista bude oceněn za zásluhy o rozvoj jazykové kultury v české společnosti. – Univerzita Hradec Králové 25. března udělí čestný doktorát a zlatou medaili dramatikovi, herci, scenáristovi a textaři Zdeňku Svěrákovi za zásluhy o rozvoj jazykové kultury v naší společnosti. (Aktuálně.cz, 15. 3. 2015, 14:05)

─────

Havlovec Z. Svěrák se konečně dočkal. Teď má šanci, že bude, podobně jako jeho „guru“, sbírat jeden čestný doktorát za druhým Někdo to přece dělat musí, když už tu Havla nemáme! Jen se divím, že tuto cestu za poctami nezahájil tam, kde je jeho trvalé bydliště – v Praze. Že by tam našeho známého normalizačního tvůrce filmových rádoby komedií neměli rádi? Proč asi?

●●●

● Místo v limuzíně přijel Pelikán na vládu na kole. Chce tak jezdit častěji

Nebývalá věc byla vidět ráno před Úřadem vlády. Nový ministr spravedlnosti Robert Pelikán přijel poprvé jako nový ministr na jednání vlády nikoli v limuzíně, ale na kole. A za ním na kole jela také ochranka. A iDNES.cz se svěřil, že chce takto na vládu jezdit častěji. „Když bude takhle hezky, tak určitě.“ (iDNES.cz, 16. 3. 2015, 9:37)

─────

Není nad to, když se může nové „politické koště“ něčím pochlubit, na co by si nikdo jiný netroufl. K mládí přece patří odvaha, už méně rozum. Jak je to s novým ministrem spravedlnosti, uvidíme, až začne konečně pracovat a ukáže, co v něm je. Zatím toho ani jako dosavadní náměstek na tomtéž ministerstvu moc nepředvedl. Snad se to časem zlepší…

●●●

● Naděje ČSSD přišla levně k téměř desetimiliónovému pozemku

Nadějná politička a současná náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová (40), která o víkendu získala místopředsednické křeslo v ČSSD, udělala v minulosti velmi výhodný realitní obchod, který je nyní předmětem trestního oznámení. -Za 1,48 miliónu koupila v roce 2006 v pražské Michli od dnes již zesnulého Tomáše Šulce pozemek o rozloze 1747 metrů čtverečních, který má dnes podle cenové mapy odhadem hodnotu 9,7 miliónu korun. Leží totiž v klidné vilové lokalitě na pražském Bohdalci a podle územního plánu je určený pro další obytnou výstavbu. (Novinky.cz, 16. 3. 2015, 10:48)

─────

Jen 48 hodin od zvolení L. Tesky Arnoštové místopředsedkyní ČSSD se začíná ukazovat, jak je to s tím obnoveným a „spolehlivým“ Sobotkovým vedením ČSSD. A to je teprve začátek. Jak to bude vypadat za měsíc nebo za půl roku? To se mi ani nechce domýšlet. Další důkaz o nekompetentnosti B. Sobotky i celé té jeho „skvadry“. Doslova pár hodin po sjezdu najednou vychází najevo, že v novém předsednictvu nemají zastoupení kraje. To je ta sobotkovská demokracie a „nová linie“? Sobotkova ČSSD se vydala cestou tuhé centralizace a pragocentrismu. Jak taková strana může skončit? Jedině špatně. Zdá se, že nikoli jen tolik kritizovaný prezidentův kancléř V. Mynář, ale spousta dalších politiků má problém s majetkem. Možná bychom se divili, koho všeho se to týká, kdyby byla odvaha tyto věci zveřejnit. Ale zatím není…

●●●

● Zeman se to chystá zkurvit, zaútočil Zahradil z ODS

Europoslanec za ODS Jan Zahradil se na sociální síti Facebook ostře pustil do prezidenta Miloše Zemana. Důvodem je prezidentův výrok o možném zavedení eura v České republice, který hlava státu pronesla v nedělní Partii televize Prima. (ParlamentníListy.cz, 16. 3. 2015, 12:11)

─────

Zahradil patří k největším „myslitelům“ v ODS. Hůř už tato strana na tom nemůže být, když za ni hovoří někdo takový. A ten slovník! To jsme se dostali opravdu daleko. Pan europolanec na Facebooku napsal doslova: »Pan prezident se s tím eurem už úplně zbláznil a také se kvůli tomu zjevně chystá zkurvit (abych použil jeho slovníku) bankovní radu ČNB. Kvůli tomuhle, ne kvůli zahraniční politice, si zaslouží nejtvrdší kritiku. A všichni tzv.euroskeptici, co mu to tam hodili, by ted´ měli povinně "lézt kanálama".« Slovník našich politiků v posledních letech dost zhrubl. Počkejme si, kdy se začnou naši volení „zástupci lidu“ fackovat a prát jako v některých zemích, kde mají občané „divočejší“ krev než u nás.

●●●

● Pořad, proti kterému chce zakročit Babiš. Po čem dnes pátrali Reportéři ČT?

Společnost Agrofert Andreje Babiše si stěžovala na pořad Reportéři ČT za to, že reportáže v pořadu vysílané o Babišově podnikání nejsou právě lichotivé, přičemž jsou užívány neověřené informace. Marek Wollner z ČT ale kritiku razantně odmítá. O čem Reportéři ČT standardně referují? Např. o korupci, o úložišti jaderného odpadu a šlechtických restitucích. (ParlamentníListy.cz, 16. 3. 2015, 22:33)

─────

Ani to netrvalo tak dlouho a po skoupení některých deníků se miliardáři Babišovi zachtělo získat kontrolu i nad Českou televizí. Jeden z posledních investigativních pořadů má na kahánku. Teď by se měl Sobotka ukázat, jak to myslel s tou rezolucí  proti Babišovi, kterou 38. sjezd ČSSD schválil. Pokud to ovšem nebyl jenom cár papíru, aby se vlk nažral a koza zůstala celá. Tak nějak jsme si na to zvykli a jiné už to asi nebude.

●●●

● Veleba (SPO): 15. březen 1939 je temný mezník české historie, bohužel ale ne pro ČT

Před 76 lety, 15. března 1939 přijíždí v 19 hodin na Pražský hrad přijíždí Adolf Hitler a podepisuje výnos o Protektorátu Čechy a Morava, kterým ukončí existenci samostatného českého státu. - 15. březen 1939 je významným a temným mezníkem české historie. Bohužel asi ne pro Českou televizi, která včerejší výročí naprosto ignorovala. - V hlavní zpravodajské relaci ani slovo, v ostatních vstupech jsem také nic nezaznamenal. (ParlamentníListy.cz, 16. 3. 2015, 21:32)

─────

Další důkaz, že ČT neplní svou veřejnoprávní službu a měla by být zrušena. Ty stovky příživníků, kteří jsou přisáti ke strukům této „dojné krávy“, by měly skončit na „pracáku“. Proč by měli koncesionáři svými poplatky zajišťovat jejich pohodlný život? Ať se jdou živit rukama, pokud toho budou schopni. Nepochybuji o tom, že kníže a jeho věrní je nenechají zahynout hlady.

●●●

● Švédští auditoři upozornili na možnou korupci v české pobočce Skansky. Firmě tehdy šéfoval Ťok

Stavební společnost Skanska čelí podezření, že byla zapletena do korupčního skandálu. Firmě tehdy šéfoval současný ministr dopravy Dan Ťok, nominovaný hnutím ANO. Švédští interní auditoři v roce 2011 zjistili, že česká pobočka podivně vyvedla ze svého hospodaření nejméně 100 milionů korun. (Český rozhlas, 17. 3. 2015, 9:10)

─────

Už i dosud nejschopnější a nejpracovitější ministr za hnutí ANO v Sobotkově vládě má problém. My to opravdu jinak neumíme? Když někdo aspoň v něčem vyniká a jde mu to, dostane „ťafku“ přímo do vazu. Že by boj uvnitř vládní koalice právě začal…?

●●●

● Podělal jsem si život, řekl Andrej Babiš při mimořádně upřímné zpovědi

„To, co je v našem vlastnictví, stojí za prd, tak ať to někdo vyšetří!“ volal nekompromisně k zodpovědnosti vicepremiér Andrej Babiš a šéf hnutí ANO viníky zpackané dálnice v Ostravě. Zároveň přislíbil, že podvodníkům dojde smích, končí drancování a český Klondajk, i když se stát chová „nenormálně.“ Ministr dopravy Dan Ťok (ANO 2011), který s vicepremiérem přijel, ujistil, že „zvlněnou lochnesku“ nechá stát opravit ještě letos. Na setkání s elitními politiky do ostravského Domu kultury přišly stovky lidí. - Pak odstartovala diskuse s občany. Lidé se zajímali o silniční dopravu, placení daní, ale zazněl i tento dotaz na vicepremiéra: „Těšíte se na důchod?“ „Na jedné straně říkám, že jsem si podělal na stará kolena život, na druhou stranu si myslím, že když jsem vstoupil do politiky, udělal jsem správnou věc,“ reagoval Babiš. „Nikdy jsem nepracoval jako teď, ale výsledek je podstatně horší. Takže se do důchodu těším,“ doplnil. (ParlamentníListy.cz, 17. 3. 2015, 9:17)

─────

Není nad to, když na tak zásadní pravdu, jaká je v titulku, přijde člověk sám, vlastní hlavou. Jak se zdá, Babiš na to sám přišel – na rozdíl od B. Sobotky. To ho kvalifikuje na příštího předsedu vlády, pokud od toho mezitím neuteče. Jedině s pravdou se dá jít kupředu. To nezařídí žádná usnesení stranických sjezdů ani stoprocentní zvolení do čela strany či hnutí.

●●●

● Bohuslave Sobotko, pozor. Z premiérovy domovské Moravy zní varování a děsící větička Michala Haška

Jihomoravská sociální demokracie nemá ve vedení strany po sjezdu – kromě samotného předsedy Sobotky – své zástupce. Přitom v minulých letech mívala až čtyři místopředsedy (2011). Dříve klíčový hráč, jihomoravský hejtman Michal Hašek se k vnitrostranické situaci odmítal vyjadřovat před sjezdem i po něm, moratorium však možná skončilo jeho odpovědí na dotaz čtenáře ParlamentníchListů.cz. - O tom, že v ČSSD není dobojováno, může svědčit i odpověď Michala Haška na dotaz čtenáře ParlamentníchListů.cz, který zněl prostě: ,,Je něco, co byste současné vládě vytkl?" Replika hejtmana Jihomoravského kraje totiž zní: ,,Nevím, co by se dalo Babišově vládě vytknout. Možná to, že je Babišova." (ParlamentníListy.cz, 17. 3. 2015, 14:22)

─────

Čas Michala Haška teprve přijde, až bude Sobotka nucen z politiky odejít. ČSSD potřebuje právě tento typ politika, který umí jednat s lidmi a má charisma, jež Sobotkovi zoufale chybí. Není v tom však sám. Kdo sledoval projevy hostů 38. sjezdu ČSSD, mohl si všimnout jednoho z německých „přátel“ B. Sobotky. Zkrátka – svůj k svému! Další neslaný, nemastný a kuňkající muž, který opravdu neměl čím zaujmout. Jak mohou takoví lidé vést SPD v Německu, to je i pro mne záhada!

●●●

● Zdeněk Bakala opouští NWR, z představenstva odejde v dubnu

Podnikatel Bakala opustí představenstvo NWR, které vlastní firmy OKD, letos v dubnu. (Aktuálně.cz, 17. 3. 2015, 18:22)

─────

Co s podnikateli, kterým stát prodá za „hubičku“ miliardový majetek a dotyční nesplní sliby, které dali? Zavřít a zkonfiskovat všechno, co u nás „namamonili“. A Sobotku spolu s dalšími, kteří Bakalovi tyto kšefty umožnili, zavřít taky! Už dávno měli být všichni za „katrem“.

●●●

● Zemanovi odpůrci přinesli do Senátu petici s 11 tisíci podpisy. Chtějí žalovat prezidenta

Odpůrci prezidenta Miloše Zemana, kteří stojí za loňskými protihradními demonstracemi, nasbírali více než deset tisíc podpisů pod peticí proti hlavě státu. Žádají v ní, aby se senátoři zabývali prezidentovými výroky a případně podali na Zemana žalobu pro porušení Ústavy. Petici převzal místopředseda horní komory Přemysl Sobotka (ODS). Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček se nad požadavky petice pozastavil. - „Petici jsme sestavili loni v srpnu jako reakci na těžko vysvětlitelné výroky prezidenta ve vztahu k Ukrajině,“ prohlásil na tiskové konferenci hlavní iniciátor Michal Majzner. Vadí mu Zemanův výrok, že na Ukrajině probíhá občanská válka. (Novinky.cz, 18. 3. 2015, 9:18, aktualizováno 10:52)

─────

Není nad to mít na všechno jeden, ten „správný“ názor. Tak to požadovali komunisté a tak to žádají i „rudokaretní“ odpůrci prezidenta Zemana. Že se jedná o recidivu maoistické ideologie, je zřejmé i těm méně zkušeným pozorovatelům naší vnitropolitické scény.  K. Schwarzenberg se chce ještě zapsat něčím do našich dějin a jako onen pověstný čert aspoň zasmrdí, než odejde do politického důchodu.

●●●

 

● Dbalý chtěl umlčet kritiku, scházel se se šéfem Českého rozhlasu Duhanem

Obviněný exředitel Vladimír Dbalý se usilovně pokoušel zastavit kritické reportáže, které o hospodaření Nemocnice Na Homolce vysílal Český rozhlas. Podle vlastního zápisníku Dbalý opakovaně intervenoval u nejvyššího šéfa veřejnoprávní instituce - generálního ředitele Petera Duhana. Někdejší šéfka zpravodajství Hana Hikelová nyní potvrdila, že Duhan měl na kauzu „rozdílný názor“. Stanice však nakonec všechny reportáže odvysílala. Sám Duhan odmítl, že by ve prospěch Dbalého zasahoval. (Lidovky.cz, 18. 3. 2015, 5:00)

─────

O Petru Duhanovi jsem už psal na jiném místě. Myslím si, že je konečně důvod poslat ho tam, odkud přišel, a funkci ředitele Českého rozhlasu osadit nějakým Čechem. A za to scházení se s trestně stíhaným ředitelem Homolky by měl padnout také odpovídající trest. Ono si totiž někteří lidé u nás stále ještě myslí, že stojí nade všemi a že se jich dodržování zákonů netýká. Dnešní Duhanovy řeči o tom, že nic pro Dbalého neudělal, jsou nesmysly. Zápisky jsou nezpochybnitelný důkaz pro soud. Duhan by si měl už začít balit věci a chystat se na odchod. Rozhlas potřebuje morálně čistého ředitele, nikoli „překabátěného“ Slováka, který bude sloužit komukoliv. A co P. Duhan jr. v České televizi? Kdopak tam „protlačil“ jeho? Není to proto, aby bylo naše televizní vysílání „národnostně“ vyváženější jako za soudruha Husáka?

●●●

● Halík kandidaturu na prezidenta nevzdal. Pořád mám co nabídnout, říká

„Jako prezident bych měl co nabídnout,“ říká katolický kněz Halík, který o možné kandidatuře na příští hlavu státu nadále uvažuje. Ve svém postavení v církvi problém nevidí a především se vnímá jako univerzitní profesor. Ačkoliv Zemanovi zbývají ve funkci ještě tři roky, už teď prý v „úzkém kruhu“ probírají možné kandidáty. Řekl to v pořadu Vaše téma televize Nova.  (Echo24.cz, 18. 3. 2015)

─────

Co tento podivný kněz chce našim občanům-voličům nabídnout, to je věru velká otázka. Co se dá nabídnout národu, který je zdevastován 42letou ateistickou výchovou komunistů a pokračováním ateismu na „český způsob“ po roce 1989? Troufám si říci, že kromě krásných řečí – nic.

●●●

● Vláda nebude Zemanovi bránit v cestě do Moskvy. Prezidenti EU akci bojkotují

Vláda nebude prezidentu Miloši Zemanovi bránit v jeho cestě do Moskvy na oslavy 70. výročí konce druhé světové války. Premiér Bohuslav Sobotka to řekl novinářům po schůzce s prezidentem na Hradě. Proti Zemanově účasti na květnové oslavě se stavěla zejména ODS, podle níž by vláda neměla krýt náklady na tuto cestu. (Lidovky.cz, 18. 3. 2015, 13:48)

─────

Co může tak slabý předseda vlády, jakým B. Sobotka je, dělat? Nic. Na Slovensku to mají jednodušší. Tam do Moskvy pojede Sobotkův „kamarád“ R. Fico. Zase jedna bouře ve sklenici vody. Za pár dní si nikdo ani nevzpomene, že ODS byla proti. Tato strana potřebuje na sebe nějak upozornit, aby se na ni nezapomnělo. Příšerná představa, že ano, paní Němcová?

●●●

● Vývoj politiky po Babišovi je hrůzostrašný, řekl Klaus

Bývalý prezident Václav Klaus považuje vývoj české politiky po volbách v roce 2013 za hrůzostrašný. Důvodem je nástup podnikatele Andreje Babiše, který přinesl propojení politiky a byznysu. V ČR podle něj není žádná faktická opozice, žádné síly, které by situaci mohly změnit. Řekl to ve středu v České televizi (ČT). - To, co se stalo v roce 2013, je to hrůzostrašný posun v negativním směru (...) u nás nastala jiná éra se vstupem pana Babiše,” řekl Klaus. Volby podle něj ukončily polistopadové období. „Je to jiný svět, než býval v předchozích 25 letech.” - „Je naprosto jasné, že Sobotka s Babišem se milují a navzájem se potřebují. Je to rub a líc téže mince, a na sjezdu musí hrát divadýlko před svými straníky,“ řekl Klaus. (Novinky.cz, 18- 3. 2015, 20:08, aktualizováno 20:48)

─────

Klaus jako jeden z „architektů“ vývoje po roce 1989 dobře ví, o čem hovoří. Co tady budeme mít za deset či dvacet let, to si vůbec netroufám předpovídat. Jen se bojím, že s demokracií už to nebude mít nic společného.

●●●

● Sobotka: Putin s osvobozením Rudou armádou nesouvisí

Premiér Bohuslav Sobotka se zastal prezidenta Miloše Zemana, který se počátkem května zúčastní oslav 70 let od konce druhé světové války. Většina evropských státníků totiž pozvání odmítla kvůli rusko-ukrajinskému konfliktu. Zemanovu návštěvu kritizuje i pravicová opozice, podle Sobotky ale nejde slučovat současnou politiku prezidenta Vladimira Putina s rudoarmějci, kteří padli při osvobozování Československa. (čt24, 18. 3. 2015, 13:12)

─────

Už to tak vypadá, že Sobotka přišel k rozumu a na návštěvě u prezidenta si mnohé věci ujasnil. Jenom si nejsem jist tím, jak dlouho mu to vydrží. Asi jen do první rozmluvy s J. Dienstbierem. Pravdu má Sobotka v tom, že Putin s osvobozením ČSR Rudou armádou nesouvisí. Opravdu ne, protože Putin se narodil až v roce 1952, kdežto Rudá armáda nás osvobodila v roce 1945.

●●●

● Protikorupční policie zasahuje na ministerstvu pro místní rozvoj. Jde o IT zakázku

Policisté z Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality zasahují na ministerstvu pro místní rozvoj. Potvrdila to mluvčí ministerstva Veronika Vároši i mluvčí útvaru Jaroslav Ibehej. Detektivové na ministerstvu chtějí získat důkazy o předražené IT zakázce. (Lidovky.cz, 19. 3. 2015, 10:17)

─────

Tak a je to tady! Slečna ministryně K. Šlechtová, která na sebe před několika týdny upozornila svou prostořekostí, už má problém. Ten sice nezavinila ona, ale je v tom „namočeno“ hnutí ANO, které ji navrhlo do této funkce. Asi nebude dlouho trvat a na MMR dojde k personálním změnám, které se jistě nevyhnout ani K. Šlechtové.

●●●

● Dcera Havlové Nina se stala soudkyní

Prezident Miloš Zeman na Pražském hradě jmenoval tři desítky nových soudců. Mezi nováčky výrazně převažují ženy, kterých je 21. Nejvíce kandidátů bude pracovat v obvodu středočeského krajského soudu. Zeman se v projevu k novým soudcům vyjádřil k nedávnému sporu o jejich platy. Podle prezidenta by je měl upravovat zákon podobně jako v případě poslanců či senátorů. - Jednou z nově jmenovaných soudkyň je dosavadní justiční čekatelka Nina Smitová, dcera bývalé první dámy Dagmar Havlové. „Pozdravujte maminku,“ řekl jí Zeman poté, co do jeho rukou složila soudcovský slib. (Echo24.cz, 18. 3. 2015)

─────

Jak známo, dcera manželky exprezidenta V. Havla Nina je absolventkou nechvalně známých plzeňských práv. Po M. Chovancovi je to další „opora“ našeho údajného právního státu. Jak dlouho nás ještě budou „zaplavovat“ tito bývalí studenti „elitní“ školy v Plzni? Co se týká Zemanovy náklonnosti vůči bývalému prezidentu Havlovi a všemu, co s ním souvisí, nechápu a jenom kroutím nevěřícně hlavou. Proč někoho takového instaluje do tak významné funkce? Za co je Havlovi zavázán? Nebo je to jen sentiment stárnoucího politika?

●●●

● K nevíře: Tuto akci podporují kardinál Duka, Okamura i Bělobrádek

V sobotu 21. března se v Praze uskuteční XV. Národní pochod pro život, který pořádá Hnutí Pro Život, které bojuje proti potratům. - Akci mimo jiné podporují arcibiskup pražský, metropolita a primas český kardinál Domik Duka, předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek, předseda Úsvitu a poslanec Tomio Okamura, místopředsedkyně poslaneckého klubu TOP 09 Jitka Chalánková a poslankyně TOP 09 Nina Nováková, europoslanci KDU-ČSL Tomáš Zdechovský, Michaela Šojdrová a Pavel Svoboda, poslanec KDU-ČSL Josef Uhlík, senátor KDU-ČSL Patrik Kunčar. (ParlamentníListy.cz, 19. 3. 2015, 9:31)

─────

Co je na tom k nevíře? Kdo jiný než pražský arcibiskup a zástupci KDU-ČSL by měli bojovat proti potratům – za zachování života těch ještě nenarozených? Z uvedeného seznamu mne zaujala dvě jména: starosty Uh. Brodu a senátora za KDU-ČSL P. Kunčara a předsedy hnutí Úsvit T. Okamury. Oba tito politici se zúčastnili 3. 3. 2015 nedávné ekumenické bohoslužby za oběti masového vraha v Uh. Brodě. Nikdo z ostatních vrcholných politiků si na tuto akci neudělal čas? Asi měli důležitější věci na práci.

●●●

● Bude to jako v Brodě, řekl muž, který údajně plánoval útok na Babiše

Policie zadržela muže, který během pondělního mítinku ministra financí Andreje Babiše (ANO) v Ostravě vyhrožoval násilím. Televize Prima uvedla, že plánoval útok na Babiše. Podle policie se chtěl pomstít za to, že nikdo neřeší jeho problémy. Muž ozbrojený noži a paralyzérem skončil v psychiatrické léčebně. (Lidovky.cz, 19. 3. 2015, 20:28)

─────

Už je to tady. Možnost napadení politika ze strany nespokojených občanů je vždycky. Jde o to, aby si politik uvědomil, zda si může dovolit mezi lidi jít. V případě A. Babiše bych to nedělal, protože navzdory rozdaným koblihám je v této zemi dost lidí, kteří ho nemají rádi. Babiš žije zřejmě v jiném světě a nechápe, že lidé bez peněz a nezaměstnaní ho mají plné zuby a jsou schopni si to s takovými osobami, jako je miliardář Babiš, jít vyřídit. Je to jev, který je nebezpečný, a nebude-li se řešit primárně, tzn. snižovat nezaměstnanost a nenechat lidi upadat do bídy a do dluhů, bude znamenat velkou hrozbu do budoucna. Pokud to stát nebude řešit, budeme tu mít brzy „divoký Západ“, kdy začnou lidé brát spravedlnost do svých rukou. Případ masového vraha z Uh. Brodu by měl být varováním.

●●●

● Exministr je zpět. Pilip radí lidovcům s expertními tématy

Ivan Pilip s lidovci spolupracoval už dříve. Účastnil se například zasedání koaliční rady o mýtném a elektronické evidenci tržeb.- Politický matador devadesátých let Ivan Pilip se vrací na scénu. Bývalý šéf státní kasy a účastník takzvaného sarajevského atentátu radí lidovcům s ekonomickými a zahraničními tématy. (Aktuálně.cz, 19. 3. 2015, 19:30)

─────

Lidovci by se měli stydět, že se spojují s takovým zkrachovalým politikem, jakým I. Pilip je. Neumím si představit, co by pro ně mohl udělat. Je to člověk s nejasnou předlistopadovou minulostí, navíc spojený s tzv. sarajevským atentátem. Kdo zradil jednou, zradí pokaždé!

●●●

● Hnutí ANO chce ubrat České televizi peníze. Plánuje snížení poplatků

Vládní hnutí ANO Andreje Babiše uvažuje o snížení konce­sionářského poplatku pro Českou televizi. Ten dnes činí 135 korun měsíčně. Zároveň plánuje návrat reklamy na kanál ČT1, odkud zmizela v roce 2012. - "Uvažujeme, že by bylo dobré buď poplatek snížit, nebo třeba odpustit lidem s nízkými příjmy. Zákaz reklamy na jedničce nám přijde absurdní, když její program je komerční," vysvětluje poslanec ANO Martin Komárek, expert hnutí na média. (Hospodářské noviny, 20. 3. 2015)

─────

Trest za údajně nevyvážené reportáže o našem nejznámějším miliardáři je tady. To je asi to jediné, co vedení ČT i neschopná Rada ČT berou na vědomí. Teplá místečka pro kamarády zřejmě nebudou a to je zlé…

●●●

● CVVM: Volby by vyhrálo ANO, ČSSD na něj ztrácí sedm procent

Volby do Poslanecké sněmovny by v březnu vyhrálo hnutí ANO se ziskem 33 procent, druhou ČSSD by nyní volilo 26 procent lidí. Poslanecká křesla by ještě obsadili komunisté, lidovci, TOP 09 a ODS. Vyplývá to z aktuálního volebního modelu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). (čt24, 19. 3. 2015, 17:15)

─────

Ani po 38. sjezdu si ČSSD moc nepolepšila. Předseda hnutí ANO Babiš má stále šanci vyvolat předčasné volby a v nich zvítězit. Čím později to bude, tím se výsledky budou zhoršovat.

●●●

● Byl jsem informován, že Vietnamci daně platí, řekl Babiš a omluvil se

Ministr financí Andrej Babiš se omluvil za svůj výrok z minulého týdne, že Vietnamci neplatí daně. Na schůzce s předsedou Česko-vietnamské společnosti Marcelem Winterem se také dohodl na speciální prezentaci k zavádění elektronické evidence tržeb pro vietnamské obchodníky. (iDNES.cz, 20. 3. 2015, 16:46)

─────

Když vicepremiér rychleji mluví, než myslí, vznikají tato unáhlená prohlášení. Není třeba se omlouvat. Stačí jen, když se A. Babiš nejdříve kousne do jazyka a teprve pak začne mluvit do sdělovacích prostředků. Jeho situace je o to horší, že jako mediální magnát má pokušení svá „moudra“ dávat najevo dost hlasitě. Politické následky mohou být velké. Když bude takto pokračovat, brzy jako politik skončí. Má-li kolem sebe takové poradce, měl by je urychleně vyměnit. Jinak bude vyměněn on!

●●●

● Ministryně se pustila do redaktora České televize. Co provedl?

Na veřejnoprávní Českou televizi se v poslední době snáší stále více kritiky, zejména z řad politiků. Nyní si přisadila i ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová, které se nelíbil způsob, jakým s ní byl veden rozhovor. - "Úroveň otázek redaktora Borka z ČT při večerním dvouminutovém rozhovoru po telefonu, který jsem akceptovala, abych informovala transparentně o dění na MMR, je tristní. Naprostá neserióznost a neprofesionalita," napsala Šlechtová na svůj facebookový profil. (EuroZprávy.cz, 20. 3. 2015, 15:50, aktualizováno 17:35)

─────

Redaktor D. Borek patří k největším profesionálům zpravodajství ČT. Pokud se to naší potetované ministryni nelíbí, nemusí mu po telefonu odpovídat. Žádná škoda to nebude. Naše veřejnost se obejde bez názorů “uražených” politiků. Nezdravě sebevědomých nýmandů je u nás tolik, že by je mohl vidlemi přehazovat. Na takové lidi platí jediné: ignorovat je.

●●●

● Vojáci aktivních záloh si váží Václava Morávka nejen na hrudi

Na 90 vojáků včetně jedné ženy dostalo za svou službu armádě čestný odznak Václava Morávka. Ocenění působí převážně v aktivních zálohách, které v současnosti přesahují 1 200 osob. Ministerstvo obrany by chtělo tento počet zvýšit až na pět tisíc, náčelník generálního štábu Petr Pavel věří, že k tomu přispěje i připravovaný zákon. Vedle udělení cen se armádní špičky i vojáci v záloze zúčastnili pietní akce u Morávkova památníku poblíž Prašného mostu, kde ho před 73 lety zastřelilo gestapo. (čt24, 20. 3. 2015, 18:39)

─────

Ten titulek se dotyčnému redaktorovi moc nepovedl. Co tím chtěl „básník“ říci? Asi to, že kpt. V. Morávek z odbojové skupiny „Tři králové“ je ten, kdo si zaslouží úctu nás všech. Je dobře, že aspoň takovým způsobem se připomíná památka jednoho z těch, kteří se nebáli vystoupit proti nacistům se zbraní v ruce – na rozdíl od většiny pasivních nebo dokonce kolaborujících Čechů.

●●●

● Naše ombudsmanka přece nemůže "zachránit" celou Evropu! Ale milerádi ji kamkoli zapůjčíme!

Včera jsme komentovali nové aktivity paní Šabatové na poli diskriminace, či údajné diskriminace romských spoluobčanů v přístupu k nájemnímu bydlení. Paní ochránkyni popuzuje, že vlastníci nájemních domů a bytů nechtějí této, přiznejme trochu specifické skupině, pronajímat svůj majetek. Domníváme se, že každý soudný člověk pochopí, jaké k tomu mají důvody. Nikdo nestojí o to, aby z jeho majetku někdo udělal „kůlničku na dříví“ nebo, to v tom lepším případě, nadělal „jen“ dluhy na nájemném, energiích, teplé vodě atd. Je totiž zcela jasné, že je už nikdy nikdo nezaplatí a půjdou tak k tíži majitele. (instory.cz, 20. 3. 2015, 4:30)

─────

Konečně vtipný titulek. Už to vypadalo tak, že toho nikdo není schopen. Pisatel má pravdu. Naše ombudsmanka A. Šabatová tak dlouho čekala, až bude moci vystudovat vysokou školu a pak se uplatnit ve státní službě, že stále překypuje energií a invencí. Je dobře, že aspoň někoho ještě baví pracovat. Už na tom začínáme být stejně jako za komunismu, kdy všichni na všechno kašlali. Jen se bojím, že jen málokdo její nápady ocení. Některé jsou sice dobré, jiné však velmi hloupé…

●●●

● Jourová zařídila Babišovi a jeho TV Óčko osminásobně předražené reklamy

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová objevila nevýhodné smlouvy v agentuře CzechTourism. Pikantní je, že na nich vydělávala televizní stanice patřící Andreji Babišovi. - Ve státní agentuře CzechTourism, která má do země lákat turisty, se za minulých vedení nahromadily podezřelé a nevýhodné smlouvy. Současná ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (nezávislá za ANO) proto podala trestní oznámení na neznámého pachatele. Podezřelé smlouvy se podepisovaly i v době, kdy resort řídila tehdejší ministryně za ANO a nynější eurokomisařka Věra Jourová. CzechTourism například nakoupil v televizích vysílací prostor za více než 18 milionů korun. (Ucho24.cz, 21. 3. 2015)

─────

Tak a máme to. Lidé z hnutí ANO na sebe začínají donášet a podávat trestní oznámení. To jsme tady ještě neměli. To je ta nová politická kultura, kterou nám sem přinesl miliardář A. Babiš? Jeho střet zájmů je tak obrovský, že nemá v našich polistopadových dějinách obdoby. Že by byla V. Jourová odměněna postem eurokomisařky za své věrné služby šéfovi své strany? Už to tak asi bude… Vpřed v boji proti korupci!

●●●

Brzy nashledanou!

mikes.jpgZdraví vás

Mikeš

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář