Jdi na obsah Jdi na menu
 


Volba rektora JČU – František Růžička

11. 3. 2016

Volba nového rektora Jihočeské univerzity se stala poněkud dlouhým maratonem. Nejspíše nečekaným. Že úspěšná volba neproběhne hned v prvním klání, kdy kandidoval dosavadní rektor a proti němu děkan Zemědělské fakulty, bylo však zřejmé.

Poté následovala druhá volba se třemi kandidáty a třetí volba rovněž se třemi kandidáty. Počty odevzdaných hlasů jen potvrdily, že univerzita není názorově sjednocená. Bylo sečteno celkově devět nerozhodných hlasování.

Před čtvrtou volbou dosavadní rektor L. Grubhoffer sdělil, že již nebude kandidovat, protože by k úspěšné volbě znovu nedošlo. Jeho současný mandát končí 31. března. Kandidáty byli: Tomáš Machula, děkan teologické fakulty, Dagmar Škodová, prorektorka pro zahraniční vztahy JČU, a Lubomír Pána, rektor VŠ evropských a regionálních studií, který se však rozhodl po prvním kole dál ve volbě nepokračovat.

Novým rektorem JČU se nakonec stal dosavadní děkan teologické fakulty Tomáš Machula, když v prvním kole byl poměr 20:17 v jeho prospěch ze 40 členného senátu. Ve druhém kole pak výsledek 21:18 potvrdil jeho zvolení. Nadále však stvrdil již napsané, že univerzita není názorově jednotná, což se odvíjí především od osoby dosavadního rektora, jak také sám prohlásil.

Jak se nově zvolený rektor vyjádřil, nejdůležitějším úkolem nyní bude předání jeho funkce děkana fakulty a převzetí rektorátu. Oficiálně začne pracovat po jmenování prezidentem republiky. Popřejme mu do jeho další práce hodně sil, které bude zcela určitě moc a moc potřebovat.

Ve stručnosti můžeme uvést jeho studijní výsledky, kdy postupně získal tituly Ing., Mgr., Dr., Ph.D., Th.D. V letech 2002-8 byl externím členem na Katolické teologické fakultě UK, v letech 2002-8 proděkanem na TF JČU a v roce 2010 se habilitoval v oboru filozofie na Filozofické fakultě UP v Olomouci s udělením titulu docenta. Od roku 2008 byl děkanem TF JČU.

***

Tak nějak volně pod čarou si dovolím krátce uvést, že „boj o politické trůny“ se odehrával mezi členskou základnou jihočeského ANO. Podle kusých zpráv řady hnutí opustili někteří členové ze Strakonicka, Prachaticka a přidali se také z Písecka a Českokrumlovska. Jak je zřejmé, získání vhodného postavení pro nadcházející krajské volby získává na aktuálnosti.

František Růžička, České Budějovice

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář