Jdi na obsah Jdi na menu
 


Doudlebská masopustní – František Růžička

12. 3. 2017

Kde jinde bychom měli zastihnout jednu z nejstarších tradic v našich kulturních dějinách, kdy se oslavuje konec zimy, končí ale také doba radovánek a vstupuje se do doby předvelikonoční – postní, než právě v Doudlebech na Českobudějovicku.

Bylo tomu tak i o této masopustní neděli, kdy takzvaná růžičková doudlebská koleda, která patří mezi nejstarší formu masopustní koledy na jihu Čech vůbec, pochodovala od stavení ke stavení, aby si po odtancovaném kolečku vyprosila štědrou koledu. S poděkováním pak pozvala hospodáře na večerní přástky.

Připomeňme, že v minulosti se mnohdy řešil spor dvou koled, které se setkaly, každá přicházela odjinud a každá chtěla obchůzku provést. Ale to mohla vždy jen jedna, takže ta poražená musela s nepořízenou odejít. Mohli bychom ještě popisovat koledu slaměnou nebo babskou, ale zůstaňme na Doudlebské návsi, kam se kromě koledníků sešlo mnoho místních, ale přijelo i hodně přespolních zvědavců.

Co vám budeme povídat. Přispěchal i bývalý exhejtman Jan Zahradník, aby nezmeškal nabídnutou ochutnávku, zatímco Hradní pán se pomaloučku přišoural a trochu nahrbený se opíral o svoji věrnou družku.

Od posledního stavení u Malše, kterou dnes překlenuje nová Lávka Maxe Biaggiho, pořízená právě za jeho finančního přispění, se postupně pochodovalo ke kostelíku sv. Vincence, mučedníka, kde koleda pozdravila pana faráře P. Tomasze Piechnika, uctivě se pomodlila „Otče náš“ a nejprve v naprostém tichu odtančila kolečko za zemřelé kamarády, kteří již mezi nimi navždy chybí. Teprve potom přijali přání pana faráře, i jemu zatančili kolečko a pozvali na večerní zábavu. Dostalo se jim nejen poděkování a přání, ale také napomenutí ke slušnému chování.

Dále už se zase pochodovalo od stavení ke stavení, až k … no Doudlebské hospůdce.

Tak za rok zase na shledanou!

František Růžička, České Budějovice

p1380732.jpg

Místní dělostřelci

p1380739.jpg

Kapela se posilňuje

p1380743.jpg

Růžičková koleda

p1380750.jpg

Modrá a oranžová (exhejtman a hradní pán)

p1380758.jpg

Žíznivé vodnice

p1380765.jpg

Otče náš před kostelem

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář