Jdi na obsah Jdi na menu
 


Slovenská kultura – František Růžička

12. 3. 2017

I přesto, že Česko i Slovensko jsou již delší čas samostatnými státy, jejich vzájemné vztahy v oblasti kultury jsou i nadále velice úzké. Vždyť komu na Slovensku by nechyběla Zlatá Praha a komu z Česka zase nechybí Vysoké Tatry?

Statutární město České Budějovice pořádá v měsíci únoru další ročník Dnů slovenské kultury. Jejich zahájení se uskutečnilo v Radniční výstavní síni spolu s prezentací partnerského města Nitra. Další program pak pokračoval na dalších města jihočeské metropole. Například:

● Kavárna kina Kotva - výstava fotografií autorů z Košic a česko-slovenský jazzový večer;

● Hotel Budweis - koncert vážné hudby pro violoncello a klavír;

● Kino Kotva - dokumentární film Heleny Třeštíkové „Richard Müller: Nepoznaný“;

● DK Metropol - komedie Městského divadla Trenčín;

● Esse Shop Gallery – výstava šperků s malou módní přehlídkou.

Bylo by možné vyjmenovat ještě další připravené akce, do kterých se zapojily významné instituc, jako Muzeum cestopisné literatury s přednáškou o Slovenském ráji, Masné krámy s ĺudovou hudbou, Radniční výstavní síň s výstavou obrazů a komorní plastiky… Tradičně se uskutečnilo setkání slovenských a jihočeských spisovatelů a v Galerii Nahoře výstava pod názvem „Druhá generace“.

Úvodní slovo k této výstavě „Druhá generace“ připravil a před mnohými návštěvníky při vernisáži přednesl zde již dobře známý spolupracovník Miro Švolík. Představil studenty z Ateliéru kreativní fotografie na VŠ výtvarných umění v Bratislavě, kde působí již osmý rok jako vedoucí ateliéru. On sám se snaží, aby intenzivně chápal a vnímal fotografické práce svých studentů. Aby uměl mladým lidem poradit, čeho se mají vystříhat. Pomáhá jim organizovat a realizovat jejich skupinové nebo individuální výstavy a snaží se je motivovat, aby si zamilovali fotografické médium. Dává studentům v jejich práci co největší důvěru, ale i svobodu při diskusi nad jejich fotografiemi. Na závěr dodává, že sám se od svých studentů dále učí.

A já přidávám otázku: Co by to bylo za slovenskou kulturu, kdyby chyběly Dny slovenské kuchyn? Nabídka je přebohatá: Restaurace Metropol, Hotel Budweis, Kavárna Lanna, Clarion Congress Hotel ČBu, Restaurace Naše farma, Penzion Klika, Masné krámy, Grand Hotel Zvon. Tak příjemné posezení i ochutnání specialit ze Slovenska.

P. S.

Buďme rádi, že tu máme naši vzácnou i blízkou slovenskou kulturu a kuchyni. Už se nám tu vystřídal německý cirkus Sarrasani, ruské osvobození i okupace, nastolilo se turecké hospodářství, vládnou nekřesťanské peníze a přijíždí i čínský cirkus. Buďme opravdu rádi. Za vše, co ještě máme. Bude hůř. Třeba budeme v pravé poledne poklekat na dlažbu a klanět se směrem k… (to fakt nevím).

František Růžička (Hlas svědomí)

p1380654.jpg

Zahájení vernisáže B. Maříkovou

p1380659.jpg

Výklad doc. Švolíka

p1380664.jpg

Ochutnávka ze slovenské kuchyně

p1380665.jpg

Mladá generace - ležící a myslící

p1380667.jpg

Mladí slovenští tvůrci

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář