Jdi na obsah Jdi na menu
 


Autogramiáda slavných ‒ František Růžička

26. 3. 2018

Nikoliv na Marsu, čtvrté planetě sluneční soustavy, ale ve vršovickém Hotelu Mars (Praha, Kubánské náměstí) se uskutečnila mimořádná autogramiáda s potomky a blízkými šedesáti významných a slavných českých osobností. Jako vždy pod taktovkou knihomola Vráti Ebra, jeho sekundantky Míly Tuzarové a dalších obětavých a nadšených spolupracovníků.

V náležitém časovém předstihu byla na pozvánkách avizována účast mnoha známých osobností. Alespoň některé z nich připomínáme. V závorce je vždy uvedeno jejich zastoupení:

J. A. Komenský (J. Kocourek, potomek), Josef Lada (J. Lada, vnuk), Adolf Branald (K. Hejduková, dcera), Karel Höger (Z. Procházková, manželka), Karel Černoch (M. Černoch, syn), Věra Čáslavská (R. Čáslavská, dcera), Petr Hapka (P. Hapková, dcera), Josef Vinklář (J. Vinklář, syn), E. F. Burian (J. Burian, syn), Ferenc Futurista (A. Ferencová, dcera), Ladislav Stehlík (B. Stehlíková, dcera), Václav Junek (V. Junek, syn).

Jako čestní hosté se prezentovali: Karel Weinlich ‒ rozhlasový režisér a dramatik, Gustav Oplustil ‒ scenárista a dramaturg, Aťka Janoušková ‒ zpěvačka a herečka, Jiří Křesťan ‒ autor monografií, Věra Čermáková ‒ starostka Velkých Přílep, Marie Formáčková ‒spisovatelka a publicistka, Jana Vrzalová ‒ předsedkyně Klubu autorů faktu, Karel Benetka ‒ grafik a ilustrátor, Dáša Nová ‒ šperkařka a vedoucí odd. zámku Troja, Jiřina Michovská ‒ starostka obce Ledčice, Ivana Plicková ‒ kronikářka Ledčic, Zdenka Rambousková ‒ malířka a grafička, ilustrátorka nejnovější knížky V. Ebra „Drobničky z Prahy“ a další.

V průběhu volného programu bylo možné pobavit se nejen humorem režiséra Weinlicha a Včelky Máji-Aťky Janouškové, ale také vyslechnout vážné vyprávění paní Valerie Čapekové, která se svou sestrou Gábinou přijela až ze Žiliny. V rozhovoru se Zuzanou Bubílkovou podala svědectví o rodině Gabčíkových a Kubišových, neboť její manžel Josef Čapek byl synem paní Gabčíkové, která v době, kdy bylo rozhodnuto o vystřílení celých rodin, byla opakovaně za prezidentem Tisem, aby za ně orodoval. Tak byla celá rodina zachráněna. V době socialismu, ale i nyní, se o těchto událostech stále raději ani nemluví. Sama a její blízcí považují tehdejší čin za velké hrdinství, odhodlání bojovat za vlast v tak pohnuté době. Manželovi bylo tehdy sedm roků, ale na vše si dobře pamatoval. Celý rozhovor následně odvysílala TV Blesk.

V rámci programu nabídl své jedinečné výrobky „Král perníku“ – Pavel Janoš z Pardubic, několikanásobný „perníkář roku“. A jako moderátorka nemohla chybět ani paní Zuzana Bubílková.

Dodejme, že pod názvem „Ebroviny – Potomci slavných“ se konají pravidelné literárně zábavné programy v Divadle U Valšů (Karoliny Světlé 18, Praha 1). Pro ještě lepší náladu zahraje i hudba.

František Růžička (Hlas svědomí)

p1450735.jpg

V. Ebr v plné práci

p1450737.jpg

Události Mir. Sígla

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář