Jdi na obsah Jdi na menu
 


Brněnská filharmonie ‒ František Růžička

31. 3. 2019

Třeba se to bude zdát trochu podivné, když tuto stať uvedu Novoročním koncertem Vídeňské filharmonie. Kdo z milovníků vážné hudby by si nechal ujít tento tradiční koncert, který je u nás dostupný prostřednictvím televizního přenosu. Toto slavné těleso bylo založeno v roce 1842 Ottem Nicolaiem a dodnes patří mezi nejuznávanější symfonické orchestry světa. A právě její Novoroční koncert je jednou z největších událostí roku tohoto hudebního žánru. Není bez zajímavosti, že až do roku 1997 mohli být v obsazení pouze muži. Čestným členem se stal i slavný Leonard Bernstein. V roce 1939 Vídeňská filharmonie uspořádala poprvé silvestrovský koncert a od roku 1941 se pravidelně koná vystoupení novoroční. S orchestrem spolupracuje řada známých dirigentů. Pro letošní vystoupení byl pozván významný německý dirigent Christian Thielemann. Jistě jste si to nenechali ujít.

Z Vídně do Brna to není zase tak daleko. Dokonce zlí jazykové (z Prahy) tvrdí, že Brno je předměstí Vídně. Tradice Brněnské filharmonie se datuje od sedmdesátých let 19. století, kdy v Brně vznikl díky Leoši Janáčkovi amatérský Český symfonický orchestr, který sídlil v Besedním domě, což je i dnešní sídlo Filharmonie Brno. Jejím šéfdirigentem byl v letech 1991-95 Leoš Svárovský.

Teď už lze napsat, že Doc. MgA. Leoš Svárovský (1961) je věhlasným dirigentem a pedagogem, který po vystudování začínal jako asistent u šéfa Opery ND Praha, později byl dirigentem Komorní opery Praha. Postupně působil v Žilině, Pardubicích, Brně, nyní ve Státní opeře Praha. Je čestným občanem San Bernardina (USA), dirigoval orchestry na mnohých místech světa. A právě on přijíždí každoročně s Filharmonií Brno do jihočeské metropole na již tradiční Tříkrálový koncert. Můžeme polemizovat o tom, zda je „závěrem“ vánočních kulturních programů, nebo již „zahájením“ nové sezóny, kdy začínají plesy, maturitní večírky, masopustní veselí. Prostě: jak pro koho.

I tentokráte toto oblíbené hudební těleso, dirigenta a přítomné diváky přivítala moderátorka Ivana Šimánková. Předeslala, že o tradiční koncert je takový zájem, že by se zaplnily nejen dva, ale i tři sály. Současně na jeviště pozvala zástupce sponzora (firmy Swietelsky), díky jehož přízni se může koncert uskutečnit. Bývávalo zvykem, že se přišel „vyzpovídat“ také primátor města a zástupce jihočeského hejtmanství. Jenže: kdeže loňské sněhy jsou? Takže z původních tří králů zbyl jen jediný. Ale ten nejštědřejší, protože navíc pozval všechny přítomné na občerstvení, které bylo po představení připraveno ve vstupní hale. A dodejme skromně, že bohaté… Ale hudba je přece jen hudba. Takže si alespoň obrazně poslechněte např. předehru z Lehké kavalerie (Franz von Suppé), Poem (Zdeněk Fibich), nebo symfonie Z nového světa (Antonín Dvořák). A na závěr (jako vždy) Pochod Radeckého, doprovázený bouřlivým potleskem.

Budiž čest a chvála této již opakované štědrosti! V dřívějších letech se bohatý raut konal pouze pro vyvolené, z vyšší funkcionářské třídy šlechetných komunálních politiků. Ti se pak odebrali do jiných, ostatní společnosti uzavřených komnat KD Metropol. Ostatně ‒ proč ne? Patřilo to k běžným „dobrým“ mravům dřívější beztřídní společnosti.

***

Víno je vášeň. Takové bylo motto firmy VIA VINI, uvedené na prezentačních kartičkách, která k občerstvení připravila také přiměřené množství dobrého moku. Společnost vybírá pro své klienty znamenitá vína z Moravy i z celého světa. Tím, že sleduje výrobu vína již od pěstování hroznů ve vinici u pěstitele až po jeho konečné zpracování, ručí také za jeho kvalitu, původ a originalitu. Její atraktivní nabídka vín spolu s kvalitním servisem významně ovlivňuje celkový pohled hostů při dané akci…

Tak na šťastné setkání zase za rok!

František Růžička (Hlas svědomí), České Budějovice

p1520309.jpg

Závěrečná děkovačka

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář