Jdi na obsah Jdi na menu
 


Neprostřeno ‒ František Růžička

31. 3. 2019

Jak je uváděno v tiráži oblíbeného a zdarma rozdávaného týdeníku „5+2“, vydavatelem je společnost MAFRA se sídlem v Praze. Jména šéfredaktora a jeho zástupce lze rovněž najít v tiráži. Ovšem – bez kontaktní adresy. V rámci GDPR nejspíše utajeno. Naopak s kontaktní e-adresou najdeme vedoucího krajské redakce, editora, obchodní oddělení, distribuci a ještě „Redakci jižní Čechy“. Komu ale vylít své srdíčko, když titul je vydáván v satelitních mutacích? Krajánci se totiž snadno vymluví, že ten i onen článek (je jich většina) je zadáván přímo z centra – tedy z Prahy. No, co naděláte. Úplně běžný pragocentrismus, se kterým se na jihočeském venkově setkáváte na každém kroku.

Máte-li už to štěstí, že páteční plátek seženete, můžete si doma v klidu prostudovat televizní program, pro který je právě tak oblíbený. S luštěním otazníku, které cílové skupině je titul určen, netřeba se zdržovat. To už je lepší seznámit se s tím, kdo nám to v příštím týdnu zase uvaří – sloupek „Kdo uvaří“ k pořadu „Prostřeno“ (Tv Prima). Ne vždy se vám to ale podaří!

V posledním čísle č. 3 z 18. 1. 2019 (nejčerstvější) najdete pětici i s jejich curriculum vitae. Tentokráte Ludmila, Martin, Jana, Giorgie, Zlatuše. Na prozrazeném věku už ani nezáleží. Snad ani na jejich sexuální orientaci. Na čem tedy záleží?

Ptáte se naprosto správně! V redakci se nejspíše nemohou dohodnout, kdo bude dělat „cenzuru“. Tato pětice vyjmenovaných totiž vařila již o týden dříve, což mělo být otištěno v čísle 2 z 11. ledna. Ale nebylo. Někdo zaspal. Nejspíše „pragocentrismus“. Ale nic, oni se z toho snadno vylžou, protože za to nemůže nikdo jiný než šotek redakční. Již opakovaně, zmetek jeden!

Když už se o tom bavíme, tak se zamysleme nad tím, jaká je to vůbec soutěž, když nejeden z účastníků své plánované menu bude vařit teprve poprvé, nejednomu z účastníků (gastronomické) soutěže nešmakuje kdejaké jídlo (ryby, čočka, rajská, krevety)… a což teprve vegani. Ti jsou ale rozmlsaní. Nedivme se proto hladovosti těch, kteří tam přišli jen za vidinou laciného zisku. Všechno jim chutná, se vším jsou spokojeni, ale při bodovém hodnocení prohlásí, že dají jen jeden bodík, protože sami chtějí vyhrát. Není nad fair play!

František Růžička (Hlas svědomí), České Budějovice

Poznámka:

(napsáno pro IT noviny) – Text zaslaný TV Prima a kontaktním pracovníkům redakcí Mfdnes, 5plus2 zůstal bez odezvy.

Dodatek:

Mea culpa! Ne každý je tak horlivým čtenářem, že by danou tiskovinu četl poctivě od prvního až do posledního písmenka. Takže „nové spodní prádlo“, spojené s legendami u sporáku, jak je uvedeno v sousedním článku, nezaujalo ani moje brýle. Což byla jejich chyba, ale beru ji na sebe. Jednalo se totiž o novoroční premiérové Prostřeno a účastníci byli vyvoleni zcela záměrně, jako „experti na vaření“. Aby byla nějaká srandička, která se nevešla do silvestrovské náplně. Soutěžící legendy se před závěrečným vyhodnocením zvěčnily s celým televizním štábem, který tento „oblíbený“ pořad připravuje. Ale ani nové spodní prádélko (na každý den nové) k vítězné metě a balíčku bankovek nevedlo. Sorry jako!

František Růžička

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář