Jdi na obsah Jdi na menu
 


Snížek bílý ‒ František Růžička

31. 3. 2019

Posuďte a řekněte sami! Není to náhoda? Poslední listopadový a první prosincový den roku 2018 začalo sněžit. Vlastně padat sníh, protože se zimní chumelenicí to mělo pramálo společného. Vesele jsme na rynku nasvítili vánoční strom, zašli na předadventní groček, protože první adventní neděle byla ještě na cestě. Když dorazila, bylo kolem nuly, přiměřené množství snížku bílého a začala starost, co s ním i se vznikajícím náledím. Především chodcům, jak je zřejmé z pořízené fotodokumentace.

Další náhodou se stalo, že několik snímků se dostalo do rukou pana primátora. Ten, s odpovědností sobě vlastní, tyto poskytl příslušnému útvaru místní radnice. Nejspíše byl přesvědčen, že se dočká okamžité nápravy, stejně jako ohrožení chodci. Jenže: chyba lávky. Příslušný odborný útvar projevil především vrcholnou míru profesionality a v nečekaně brzké době oznámil písemně své stanovisko. Aby nedošlo ke zkreslení, následuje jeho přepis.

Dobrý den,

na základě Vašeho emailu a zaslaných fotek chodníků v lokalitě kolem „Družby“ sděluji následující:

Chodníky v této lokalitě jsou dle schváleného „Operačního plánu zimní údržby komunikací města České Budějovice 2018-2019“ zařazeny v II. pořadí údržby. Pro chodníky ve II. pořadí platí časová lhůta pro zmírňování závad ve schůdnosti: do 12hod následujícího dne po dni, ve kterém byly odstraněny závady na chodnících v I. pořadí.

Během celého zimního období je dispečinkem společnosti FCC České Budějovice, s.r.o. prováděna průběžná 24h kontrola stavu komunikací a operativní řízení průběhu zimní údržby na motoristických komunikacích, chodnících a ostatních plochách.

V uvedený víkend od 30. 11. do 2. 12. 2018 začaly v pátek v podvečerních hodinách mrznoucí srážky, které postupně přešly ve sněžení. V sobotu i v neděli byla opakovaně prováděna údržba vozovek a chodníků v I. pořadí, chodníků v operativním pořadí a dále ruční údržba mostů, lávek a nadchodů. Postupné oteplování v sobotu a v neděli přineslo denní teploty nad nulou a postupné tání sněhu. Níže uvádím přehled prováděné údržby na komunikacích v I. pořadí.

Pátek noc – komunikace, chodníky I. pořadí – opakovaně – neustálé sněžení

● údržba mostů, lávek a nadchodů, chodníků v centru – opakovaně po celou noc

● po celou noc 2 x čtyřkolka na frekventované chodníky v operačním pořadí

Sobota den – opakovaně komunikace a chodníky I. pořadí – kolem poledního ustávání srážek a teploty nad nulou, ukončení výjezdu

● opakovaně údržba mostů a lávek, nadchodů, dokončení chodníků v centru, ruční lokální zásah na vybraných místech

● monitoring stavu komunikací – teploty do večera nad nulou

Sobota noc – lokální posyp okolí centra + chodníky v parku Na Sadech – strojní ošetření

● lokální posyp komunikace I. pořadí

● údržba mostů, lávek a nadchodů nad ránem - celé město

Neděle den – zásah na komunikacích v centru – náledí

● chodníky na sídlišti Máj – lokálně

● teploty nad nulou – tání – ukončení výjezdu

Z uvedeného vyplývá, že než byla kompletně ukončena údržba na komunikacích v I. pořadí, tak aby byla postupně zahájena údržba na komunikacích ve II. a III. pořadí nastalo masivní oteplení a tání sněhu. Proto dispečer výjezd ukončil a v údržbě se již dále nepokračovalo.

S pozdravem – odpovědná pracovnice z odboru správy veřejných statků, logo města ČB.

***

Good. Jedeme dál. Jako jezdili chodci. Protože ‒ kategorie, nekategorie šlo o velice frekventovanou komunikaci v okolí OD Družba. Nebyla to zákeřnost ani žádná promyšlená pomstychtivost, jenom lítost nad stavem, proto následovalo přeposlání tohoto vyjádření panu primátorovi. Nejspíše byl spokojený.

Věřím, že jste ani náhodou nedoufali, že by zima nepřinesla jiné další trable a radnice snad změnila zaběhnutá pravidla, včetně řízení úklidu jihočeské metropole. Přidejme proto další přímo odstrašující příklad.

Co čert nechtěl. Zase se nepohodl se svatým Petrem a na zemi seslal v noci na první únorovou neděli (3. 2. 2019) další snížek. Tentokráte ale mokrý. Nikoliv prostou náhodou, ale zcela logicky, opět nastalo bruslení. A jaké. Žádné překvapení se nekonalo. Opět neposypáno… A v dané lokalitě - konkrétně kolem OC IGY (Puklicova od Pražské do Kostelní) s rizikem úrazů až do čtvrtka 7. února (sic!). Jistě si dokážete spočítat počet dnů, pokud dosud neležíte na úrazovce. Zase někdo čekal, že to zvládne sluníčko. Naštěstí už (!!!) k polednímu toho dne přijela posypovka.

Čest vaší práci, soudruzi!

František Růžička (Hlas svědomí), České Budějovice

p15104821.jpg

Chudák babička, raději jde závějí

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář