Jdi na obsah Jdi na menu
 


Včelka Mája

31. 3. 2019

Jak jsme se v pondělí 11. března prostřednictvím sdělovacích prostředků dozvěděli, zemřela o víkendu ve věku 88 let herečka Aťka Janoušková. Právě jejím hlasem promlouvala legendární včelka Mája, ale i další postavičky, například z Broučků nebo Příběhů včelích medvídků. Narodila se rovněž v měsíci březnu ‒ roku 1930 v Praze. Se svou výškou pouhých 120 cm byla naší nejmenší herečkou. Přesto byla velmi oblíbená.

Od dětství se věnovala baletu i divadlu, již ve svých osmi letech hrála v Národním divadle. Když studovala na gymnáziu, byli její rodiče odvlečeni do koncentračního tábora, otec se již nevrátil. S maminkou ztratila kontakt, takže se jí ujala otcova sestra. Nakonec se s maminkou přece jen setkala, měla radost i ze svých pozdějších sourozenců. Vstoupila do Dismanova rozhlasového orchestru, nějaký čas pracovala jako korespondentka, velkou výhodu měla ve znalosti cizích jazyků. Postupně hrála v bezpočtu představení, kde uplatnila nadání pro tanec a zpěv. Její nesmrtelnost zůstává navždy zachována v dabingu. Stala se držitelkou Ceny Františka Filipovského za celoživotní přínos českému dabingu.

Pokud v poslední době dávala ještě rozhovor, uváděla, že již nikam nejezdí, procestovala toho za život dost a chce mít klid ve svém bytečku, kde se cítí spokojená. Právě tam dokončila svoji životní pouť. Na mnoho svých hereckých přátel velmi ráda vzpomínala… A když jste měli možnost se s ní setkat při nějaké společenské akci, nikdy vás svou upřímností a veselostí nezklamala.

Vzpomínejme na ni s radostí i úctou! R. I. P.

František Růžička, České Budějovice

p1450764.jpg

Aťa Janoušková při Autogramiádě slavných

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář