Jdi na obsah Jdi na menu
 


U nás v Kocourkově 5

1. 4. 2015

Česká politická scéna se po listopadu 1989 stala nikoli službou veřejnosti, nýbrž uměním, jak se co nejrychleji a pokud možno bez práce dostat k výnosným korytům (či alespoň korýtkům) a jak se u nich udržet co nejdéle. A při této bohulibé činnosti, tedy službě sobě a svým kamarádům, si „nahrabat“ co nejvíce, aby byla naše třída politiků až nadosmrti „za vodou“.

Průvodním jevem tohoto procesu, pro nějž se používají nejčastěji pojmy, jako například „služba vlasti“, „vláda lidu“ či „zastupitelská demokracie“, jsou aféry a skandály, potvrzující nám dnes a denně, že politika se u nás zredukovala na pouhou „technologii moci“. Na konci tohoto procesu ovšem bývá obvykle proces skutečný, soudní, jehož aktéři končí na lavici obžalovaných a ve vězení.

Dlouho se našim politikům dařilo zametat všechny „kauzy“ pod koberec a za pomoci spřízněných duší z řad vyšetřovatelů a státních zástupců je „zahrávat do autu“. Jenže každá falešná hra jednou končí a pak to dostane rychlé obrátky. Také u nás to už začalo a bude to pokračovat…

A protože každý den v naší líbezné zemi přináší stále nové a nové, doslova epochální události, jimiž se nesmazatelně zapisujeme do světových dějin, rozhodli jsme se zavést rubriku kontinuálního komentování právě probíhajících událostí na naší vnitropolitické scéně. Zkrátka, každý den se u nás něco děje a my se k tomu chceme vyjadřovat – otevřeně a bez servítků.

P. S.

K tomuto textu, který vznikl před rokem, jen malé doplnění: V posledních měsících je stále zřejmější, že nákladně vydržovaný stát, který má v demokracii sloužit občanům, ve skutečnosti nefunguje a selhává ve stále větším počtu oblastí. Jedním z největších selhání tohoto druhu byly povodně v letech 1997 a 2002, dále „Kauza metanol“, výbuchy muničních skladů ve Vrběticích a v posledních dnech případ masového vraha Z. K. v Uherském Brodě.

Také o těchto kauzách chceme a musíme psát, protože občanskou povinností každého z nás je k takovému šlendriánu nemlčet, ale tvrdě ho pranýřovat a požadovat nápravu od těch činitelů, kteří za tyto oblasti veřejného života nesou odpovědnost.

REDAKCE

●●●

Měsíc po tragédii v Brodě: výsledky prověrky zásahu stále chybí

Za jeden až dva týdny by podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) mohly být známy první výsledky prověrky policejního zásahu při nedávné tragédii v Uherském Brodu. Zásah vyšetřuje i Generální inspekce bezpečnostních sborů.

(Lidovky.cz, 24. 3. 2015, 7:26)

─────

To, že M. Chovanec nespěchá s výsledky vyšetřování zásahu policie v Uh. Brodě, nepřekvapuje. Musel by na prvním místě jmenovat sám sebe jako jednoho z hlavních viníků toho, že u nás veřejnost vnímá policii tak negativně, že se to blíží stavu z roku 1989, kdy padl komunistický režim. Čí to asi bude vína?

●●●

● Brod měsíc po tragédii. Policii už tady nikdo nevěří

Zhrzený muž postřílel 24. února v Uherském Brodě osm lidí. Místní se k tragédii vracejí zas a znova. Také se bojí návratu vrahovy ženy. Další příbuzní střelce čelí tlaku, aby se odstěhovali. - Desítky obyvatel Uherského Brodu, s nimiž reportér Aktuálně.cz v ulicích města během pondělka hovořil, už však soud vynesly. Policisté se podle nich nechovali profesionálně. „Vůči jejich zákroku tady panuje vyloženě averze. Lidé jsou z jejich postupu zklamaní a přestávají věřit, že je policie v jiných nebezpečných situacích ochrání,“ líčí čtyřicátnice na ulici nedaleko Družby. (Aktuálně.cz, 24. 3. 2015, 5:30)

─────

Vnímání místních obyvatel je jistě jiné než pohled z Prahy. Tady se sice občas také střílí, ale to je většinou záležitost vyřizování účtů mezi různými skupinami lidí s trestní minulostí. Hlavně mezi cizojazyčnými mafiemi, které v Praze operují, aniž by jim v tom někdo z policie bránil. I to svědčí o tom, jak na tom jsme s bezpečností občanů. Hlavně, že si ministr Chovanec s policejním prezidentem Tuhým tak notují a poplácávají se po ramenou za to, jak dobrou práci odvádějí. To si myslí jenom oni, kdežto veřejnost má na to jiný názor…

●●●

● Debil, kokot a nově i čů… Krnáčová se toho nebojí

Jednání rady hlavního města Prahy získala po volbách na uvolněnosti a neformálním tónu. Stará se o to hlavně primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Ta po slovech o „debilech“ a „spiknutí kokotů“ opakovaně obohacuje slovník radních i o pojem „čů…“ Podle serveru Krajskélisty.cz vulgarismus Krnáčová na magistrátu při jednání s radními použila opakovaně. A potvrzují to i zdroje deníku ECHO24.cz. - „Paní primátorka na Radě města prakticky běžně používá slovo čů…,“ uvedli podle serveru Krajskélisty.cz hned dva radní z rozdílných politických stran. A citace pokračuje: „O kom, to bych raději neříkal, jelikož by mohla vzniknout nějaká trestně-právní odpovědnost.“ (Echo24.cz, 24. 3. 2015)

─────

Opravdu není nikdo, kdo by primátorce Krnáčové vysvětlit, že tak se nemluví? Když je to schopno pochopit dítě předškolního věku, nechápu, proč jí to dělá problémy. Pokud se to nezmění, mělo by ji zastupitelstvo svým usnesením napomenout a v případě neúspěchu ji odvolat z funkce. Nic jiného se nedá dělat. Není možné, aby dělala ostudu po celé funkční období! Je dost lidí, kteří by tuto funkci mohli vykonávat mnohem lépe a reprezentativněji než ona.

●●●

● Sobotka: Linka Praha-Peking by mohla být otevřena v říjnu

Pravidelná přímá letecká linka mezi Prahou a Pekingem by mohla létat od 1. října. Na schůzce o tom premiéra Bohuslava Sobotku informovala čínská velvyslankyně v Česku Ma Kche-čching. Podle premiéra nyní jedná její plánovaný provozovatel, společnost Hainan, s Českým Aeroholdingem o technických podmínkách provozu. Spuštění linky by Česko a Čína mohly podle Sobotky slavnostně potvrdit v červnu při návštěvě čínské vicepremiérky Liou Jen-tung v Praze. (Týden.cz, 34. 3. 2015, 10:15, aktualizováno 13:53)

─────

Už ne Praha-Moskva. Kam se hrabou předlistopadoví komunisté na Sobotku! To je „kabrňák“ úplně nového formátu, žádný troškař. Když spolupráce, tak rovnou s nelidnatější zemí světa. Jen mi tu chybí jedna maličkost. Bývalé komunistické Československo podepsalo v roce 1950 dohodu o hospodářské a kulturní spolupráci s Čínou. Sobotkova vláda o něčem podobném neuvažuje? Když spolupráce, tak se vším všudy, aby bylo jasné, kam patříme! A co družební spolupráce mezi Prahou a Pekingem? Sobotka si jen musí ujasnit, jak je to s politikou „dvojí Číny“ a s otázkou Tibetu či dodržováním lidských práv v současné ČLR. Ale to jsou jistě detaily, které spolu se svými „poradci“ hravě vyřeší.

●●●

● Jurečka je prý Babišův užitečný idiot. Posaďte ho zpátky na traktor, prosí Ivan Langer

Analytička Lenka Zlámalová si na serveru Echo24.cz položila otázku, proč ministr zemědělství Marian Jurečka dnes ze všech sil podporuje produkci biopaliv první generace, čímž dává vydělat i Agrofertu ministra financí Andreje Babiše (ANO), když předtím tutéž podporu razantně odmítal. Nakonec k tomu přidal pár slov Ivan Langer: "Tak již alespoň víme, který užitečný IDIOT hodlá dalších pět let dělat z naší úrodné Hané smradlavou řepkoidní žlutou placku… Bratři a sestry, posaďte ho zpátky do traktoru, tam bude více užitečný!“ konstatoval někdejší ministr vnitra. (ParlamentníListy.cz, 34. 3. 2015, 17:37)

─────

Moje hlava to nebere, ale vysvětlení se přece musí najít. Proč by ministr Jurečka dělal to, co dělá? Moje vysvětlení je z trochu jiného soudku, ale může být pravdivé. Křestní jméno ministra Marian je slovenské. Jurečka má velmi dobrou češtinu, ale to by mohlo být dáno tím, že je sice po rodičích (nebo aspoň po otci) Slovák, ale narodil se tady a chodil do českých škol. A zbytek už je logický: Slovák vždycky dá za pravdu Slovákovi proti Čechům (= Čehúnom). Nebo se snad mýlím?

●●●

● Zdroj z ČT: Nesmíme ani hlesnout o okupaci z 15. března 1939, dostali jsme generální zákaz seshora

Redakce AE News přináší dvě bleskové zprávy. Kontaktoval nás zaměstnanec České televize, aby nás informoval o poměrech, které teď vládnou na Kavčích Horách. V souvislosti s přesunem americké armády přes české území dostalo vedení České televize již 3. března příkaz, aby nezařazovalo do vysílání historické filmové pásmo k výročí okupace českých zemí z 15. března 1939. Nežádoucí konotace by prý mohly ohrozit hladký průběh přesunu amerických vojsk plánovaný na konec tohoto měsíce. Příkaz pochází z Úřadu vlády ČR. A druhá zpráva je ještě horší, která potvrzuje naše dřívější články, a je to doslova jobovka. Americká ambasáda totiž oznámila grant pro české neziskovky, aby ovlivňovaly státní zastupitelství a policii! (Zvědavec.org, 24. 3. 2015)

─────

To, nad čím se nedávno pohoršoval senátor J. Veleba, má docela racionální vysvětlení. Těžko ovšem očekávat, že by nám to někdo oficiálně přiznal. To by byl skandál, jaký tady ještě nebyl. Chudák Sobotka! Ten neví, na kterou stranu se přidat. Politické korouhvičky to mají vždycky těžké. Možná jsem se nemýlil, když jsem před časem napsal, že generálové NATO by mohli zatlačit – a Sobotka by musel jít. Zdá se, že došlo již na lámání chleba a Sobotka dělá všechno pro to, aby se ve funkci udržel. A ta „nezávislost“ ČT proti údajným oligarchům? Tak to je zase jenom pohádka pro malé děti před spaním…

●●●

● Obří trapas policie: Střelu do hlavy, vyhodnotili jako infarkt!

Policii uniklo, že prodavač z jihlavské prodejny s kuřáckými potřebami byl zastřelen, a to ranou do hlavy. Jinými slovy, při prvotním ohledání se nezjistilo, že šlo o vraždu. Určila to až provedená pitva, a vrah možná i kvůli tomu získal náskok. Doteď se vraha nepodařilo dopadnout a muži zákona dál pátrají po podezřelém muži, který se v okolí prodejny pohyboval těsně před vraždou. (tn.cz, 25. 3. 2015, 15:29)

─────

Tomu se říká „profesionalita“. Po událostech v Uh. Brodě se nelze ničemu divit. Je to jako vtip z Dikobrazu, ani se tomu nechce věřit. Co s takovou policií? „Rozprášit“ a poslat k lopatě, jak to dělávali komunisté!

●●●

● Rada ČRo snížila odměny řediteli Duhanovi. I kvůli Hovorům z Lán

Ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan dostane sníženou odměnu za druhé pololetí loňského roku. Místo maximálně možných 480 tisíc to bude 288 tisíc korun. Ve středu o tom rozhodla Rada Českého rozhlasu. Duhanovi vytkla mimo jiné porušení etického kodexu při odvysílání sprostých slov v živém pořadu Hovory z Lán. (iDNES.cz, 25. 3. 2015, 15:36)

─────

P. Duhan měl být dávno vykopnut a vrácen na Slovensko. Nepotřebujeme, aby Českému rozhlasu šéfoval Slovák. Časy soudruha Husáka dávno skončily, ale jeho lidé se tady roztahují dodnes. Jak dlouho ještě? Rada ČRo je jen pro srandu králíkům.

●●●

● Do politiky se podle lidí v ČR chodí hlavně kvůli moci a majetku

Hlavním motivem pro vstup do politiky zůstává podle Čechů touha získat moc a majetek. Za rozhodně důležité důvody to považuje více než polovina dotázaných v únorovém průzkumu, jehož výsledky dnes ČTK poskytlo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Nejméně často lidé jako motiv pro vstup do politiky vidí snahu prosadit představu o ideálním uspořádání společnosti a touhu řešit společenské problémy. (ČeskéNoviny.cz, 25. 3. 2015, 17:52, aktualizováno 18:15)

─────

Tak je tomu celých 25 let – od listopadu 1989 dodnes. Není vůle s tím něco udělat. Proto tady standardní demokracie nebude, dokud se nepodaří toto „prokletí“ odstranit. Do politiky musí přijít noví, čestní lidé, nezatížení komunistickou minulostí. Lidé, kteří chtějí tomuto národu sloužit, nikoli na něm vydělávat. Když se podíváme, jaké neosobnosti sedí v parlamentu, ve vládě a na dalších centrálních úřadech, včetně justice, tak vidíme jediné: všichni hrabou peníze na hromádku před sebe, aby byla co největší a aby naši „politici“ zabezpečili své rodiny na desítky let dopředu. Nikdo nemyslí na blaho státu ani na jeho budoucnost. Nějaká idea státu je tady pro zasmání: nic takového neexistuje a nikomu z politiků to nevadí. Známý citát říká, že státy existují, trvá-li idea, na níž byly vytvořeny. Pokud taková idea není, pak je to i s existencí těchto států zlé. Žádnou budoucnost totiž nemají. To je – bohužel – i případ České republiky, která vznikla rozpadem společného státu. Rozpad či zánik lze jen těžko považovat za nosnou ideu pro vznik nového státu, který by měl přetrvat desítky, možná stovky let.

●●●

● Naším největším nepřítelem je stát, čelíme šikaně. Starostové v Ostravě nešetřili kritikou

"Nikdy jsem neměl takový pocit zmaru. Naším největším nepřítelem je stát," rozladěně konstatoval starosta Bohumína a senátor Petr Vícha (ČSSD) na setkání Svazu měst a obcí v Ostravě. A rozhodně nebyl sám, komu už dochází trpělivost s množstvím "papírů", které se hrnou na radnice z vyšších pater. Starostové si stěžovali také na šikanu. Odpovídají na "ptákoviny" a někteří se už cítí jako "štvaná zvěř". "Dělám 20 let starostu a nikdy jsem ještě neměl takový pocit zmaru jak teď,“ řekl v diskuzi Vícha, kterému už evidentně dochází trpělivost: "Jako starosta mám pocit, že naším největším nepřítelem je stát,“ konstatoval dál za potlesku. (ParlamentníListy.cz, 25. 3. 2015, 19:48)

─────

Jestliže toto říká starosta jedné z vládních stran, ČSSD, pak by to měl být důvod k vážnému zamyšlení. Co jsme po listopadu 1989 udělali špatně?

●●●

● Jiří Paroubek: Závažná tvrzení Práva budou v každém případě skandálem monumentálních rozměrů

Dnešní vydání deníku Právo přichází s tvrzeními, která více než naznačují, že prezidentská amnestie v roce 2013 byla zobchodována a že před pár dny zřejmě po úrazu zesnulý producent P. Kovarčík byl mužem, přes jehož účty se vypralo 25 milionů eur, tedy zhruba 600 milionů korun. To jsou skutečně odvážná tvrzení. - Právo dnes v podstatě obvinilo bývalou hlavu státu – V. Klause – z účasti na korupci obřích rozměrů. Tato svá mimořádně závažná tvrzení by však deník měl co nejrychleji doložit důkazy. (vaševěc.cz, 26. 3. 2015, 16:08)

─────

Uvidíme, zda bude odvaha jít proti Klausovi, či nikoliv. Podivná smrt P. Kovarčíka napovídá, že kolem něho se pohybovala spousta lidí, kteří žili doslova na hraně zákona. Byl mezi nimi i Klaus? Jeho amnestie mnohé vysvětluje. Bohužel řada kauz, zejména z 90. let, je již promlčená.

●●●

● Kleslová přišla o práci pro Čepro i České dráhy

Firmy potvrdily Aktuálně.cz, že s místopředsedkyní ANO a starostkou Prahy 10 ukončují smlouvy. Politička tím přijde o měsíční příjmy v řádu desítek tisíc korun. (Aktuálně.cz, 26. 3. 2015, 16:14)

─────

„Boží mlýny“ začaly fungovat a soudružka rozvědčice StB R. Kleslová to brzy pocítí na své peněžence. Podobně jako její šéf A. Babiš zapomněla na to, že žijeme v Čechách a že tam se ledacos neodpouští. Bylo naivní si myslet, že těchto lidí se to netýká. Právě naopak: těch se to týká především!

●●●

● Otrávili Grosse? Ve vlasech mu našli příliš těžkých kovů

Je za nemocí Stanislava Grosse otrava? On sám to nevylučuje a nechal si dokonce udělat testy vlasů. V nich se našlo příliš mnoho těžkých kovů. Informoval o tom server Neovlivni.cz. - Někdejší premiér Stanislav Gross trpí nevyléčitelnou nemocí mozku a míchy - amyotrofickou laterální sklerózou (ALS). Onemocnění u něj propuklo předloni. Teď je Gross už neschopen pohybu i řeči. Dokud byl ale ještě relativně zdravý, pátral po příčinách onemocnění a ověřoval vlastní podezření, že byl otráven. -  "Standa říkal, že by to časově odpovídalo na dobu, kdy byl předsedou vlády," řekl deníku Neovlivní.cz jeden z jeho přátel. Otrava těžkými kovy se projevuje velmi pomalu a než naplno propukne, může to trvat i několik let, takže by teoreticky bylo možné, že na Grosse někdo takto zaútočil v době, kdy byl premiérem. Tehdy bojoval například s lidmi kolem kmotra podsvětí Františka Mrázka. (EuroZprávy.cz, 27. 3. 2015, 7:48)

─────

Stýkat se s lidmi z podsvětí je vždycky nebezpečné – a pro každého. To jen Gross si myslel, jak je dobrý a jaký je „technolog moci“. Tady je výsledek. Miliony, které mu někdo mezitím přihrál, jsou jen slabou záplatou za to, že tento experiment zaplatí životem – pomalým umíráním. K podezření, že mohl být otráven, se raději nebudu vyjadřovat. Podivná smrt miliardáře P. Kovarčíka také o něčem svědčí. Společným jmenovatelem případů Gross a Kovarčík je osoba ministra financí A. Babiše, který se s oběma těmito pány dobře znal.

●●●

● Je rozhodnuto. Jak soud naloží s kauzou privatizace OKD?

Za zavřenými dveřmi dnes jednal Obvodní soud pro Prahu 2 a rozhodl, jak dále naloží s kauzou privatizace Ostravsko-karvinských dolů z roku 2004. Usnesení zatím nemůže být zveřejněno, protože musí být nejprve doručeno žalobcům a obviněným. V kauze podle obžaloby vznikla státu škoda 5,7 miliardy korun. - Prodej akcií OKD skupině Karbon Invest schválila v září 2004 vláda ČSSD pod vedením Stanislava Grosse. Ministrem financí byl tehdy současný premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), na kterého loni podal předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura trestní oznámení. (EuroZprávy.cz, 27. 3. 2015, 12:24)

─────

Sobotka by měl tuto aféru odnést minimálně tím, že rezignuje na funkci premiéra. Pokud není záležitost promlčena, měl by být rovněž postaven před soud, aby poznal, co je to politická zodpovědnost. Spolu s Bakalou by měl skončit ve vězení.

●●●

● K Zemanovi míří bývalý šéf úřadu vlády Novák

Bývalý vedoucí úřadu vlády někdejšího premiéra za ODS Mirka Topolánka Jan Novák (39) nastupuje podle informací Práva od 1. dubna na Pražský hrad jako ředitel nově zřizované administrativní sekce. -V roce 2006 nastoupil jako šéf úřadu vlády za Topolánka. V roce 2010 byl tři měsíce po příchodu Petra Nečase odvolán a odešel na Národní bezpečnostní úřad, kde rok a půl dělal náměstka. V roce 2013 vedl Novák prezidentskou kampaň Janu Fischerovi. – Novákovo jméno figurovalo v souvislosti se stamiliónovou kauzou Promopro, smlouvu s firmou totiž podepisoval on. (Novinky.cz, 27. 3. 2015, 13:13)

─────

Další nepostradatelný „odborník“, který se pohybuje v blízkosti polistopadových mocných od roku 1994. Aby byl přehled jeho života úplný, dodejme, že se jedná o přítele bývalého ministra průmyslu a obchodu G. Slamečky. Divím se Zemanovi, že si takového člověka bere do svého týmu. Kdopak mu to asi poradil? Že by V. Mynář? Tomu nevěřím ani náhodou. Přesto: souvislost těch dvou pánů by tady byla, a to kvůli Národnímu bezpečnostnímu úřadu, který má na starosti dosud neukončenou Mynářovu bezpečnostní prověrku. Jako bývalý náměstek NBÚ by Novák mohl přes své známosti termín vydání prověrky urychlit, že ano? Copak si Zeman neuvědomuje, že si tím vším jenom „zadělává“ na další problémy?

●●●

● Policie obvinila pět lidí kvůli Vrběticím. Měli tam skladovat zakázané miny

Policisté obvinili pět lidí ze dvou firem, kteří údajně v areálu ve Vlachovicích-Vrběticích na Zlínsku skladovali zakázané protipěchotní miny. Uvedla to v pátek Česká televize (ČT). - Společnosti Excalibur Army a Real Trade, které jsou součástí holdingu Excalibur Group, uskladnily podle ČT ve Vrběticích v roce 2014 celkem 500 protipěchotních min z někdejší výzbroje maďarské armády. Protipěchotní miny však zakazuje takzvaná ottawská konvence. Advokáti pětice stíhaných ale tvrdí, že úmluva se na tento konkrétní typ elektronicky dálkově odpalovaných min nevztahuje. (Hospodářské noviny, 27. 3. 2015, 13:56)

─────

Ejhle, najednou to jde jako na drátkách. Když se chce, jde všechno, musí ale být dobrá vůle. Nebo spíše strach, jak velký průšvih se mohl stát, ale naštěstí se nestal? Asi všechno dohromady, jinak by příslušná místa nereagovala tak promptně. Je to jako s tou koudelí u zadku…

●●●

● KAMBERSKÝ: ČSSD obsazuje stát

Celá slavná depolitizace státní správy je… její největší politizací. Svým způsobem jen pouze shoda náhod, že vítr momentálně fouká do zad sociálním demokratům. Před dvaceti lety si podobně stát „obšancovala“ ODS. Rozdíl je pouze v tom, že socialisté dnes obsazují státní aparát svými lidmi takřka natrvalo. - Fakt, že „superúředníkem“ čili náměstkem ministra vnitra pro státní službu se stal Josef Postránecký, letitý pomocník ministrů za ČSSD, není vůbec náhodný. Ze současné vládní koalice jedině sociální demokraté mají vysoko ve státní správě své lidi, takže přirozeně mohou vyhrávat i ty konkurzy, které nejsou předem „zorchestrované“. (Lidovky.cz, 27. 3. 2015, 10:28)

─────

ČSSD má dost svých lidí, aby mohla všechny důležité úřady obsadit. Neviděl bych to přesto tak tragicky. Jsou-li to takoví „odborníci“, jako je B. Sobotka, pak nás ochraňuj Pán Bůh a spolu s ním všichni svatí. Pokud nebudou nic umět, stejně se tam neudrží, protože budou muset odvádět nějaký výkon. Jejich neschopnost se brzy projeví.  Po dalších volbách to bude zase jinak – jako dosud. Nevěřím, že státní správa bude přijetím služebního zákona jednou provždy „zabetonovaná“. Pouze dočasně. Kdo neobstojí, bude vyměněn.

●●●

● Babiš nesmí ovládnout televizi. V parlamentu prý vzniká koalice všech proti ANO

Vládní i opoziční parlamentní strany se spojily ve snaze zabránit hnutí ANO ministra financí Andreje Babiše, aby ovládl veřejnoprávní Českou televizi. Píší o tom dnešní Lidové noviny, které právě Babiš vlastní. List tento plán dává do souvislosti s projevem premiéra Bohuslava Sobotky, který na nedávném sjezdu sociální demokracie prohlašoval, že je nutné hájit nezávislost veřejnoprávních médií. (ParlamentníListy.cz, 28. 3. 2015, 10:33)

─────

Už je to tady. To, co zažila svého času ODS, je tu opět v nové podobě: všichni proti ANO. Muselo k tomu dříve nebo později dojít. To jen Babiš neví, jak to v politice, alespoň v té české, chodí. Když někdo příliš vyčuhuje z řady, dostane po kebuli. A když to stačit nebude, pak přijde ťafka přímo do vazu. Uvidíme, co z toho bude na Babiše platit. Babišovo angažmá vadí více než ČSSD právě TOP 09, případně ODS. Aby tyto dvě strany neskončily v propadlišti dějin, budou dělat všechno pro udržení svého mediálního vlivu. To se momentálně děje kampaní proti „oligarchizaci“ naší televize.

●●●

● Vzdělanec pokáral Jiřího Dienstbiera: Příliš si věříte a myslíte si, že všechno víte nejlépe

Nikdo lepší než Jiří Dienstbier, se na post budoucího českého prezidenta nenabízí. Alespoň takový je názor polyhistora, publicisty, spisovatele a nakladatele Bohumila Slámy. Jenže zároveň tohoto sociálnědemokratického politika podrobil tvrdé kritice, kterou podrobně rozepsal na svém blogu na serveru Aktuálně.cz. (ParlamentníListy.cz, 30. 3. 2015, 13:25)

─────

Nač tolik řečí od údajného polyhistora? Mylně jsem se domníval, že naším posledním polyhistorem byl J. A. Komenský. Asi takových géniů máme více. Od člověka tohoto formátu bych ovšem očekával, že přijde na něco chytřejšího než jen na rady, které napadnou každého průměrného Čecha. Dienstbier dostal za vyučenou na 38. sjezdu ČSSD. Zřejmě mu to nestačilo. Asi to s jeho inteligencí nebude až tak slavné, jinak by se z politiky stáhl úplně. Takový člověk nemá nejmenší šanci na úspěch. On a prezident? To je ten nejlepší vtip, jaký jsem letos slyšel.

●●●

● TOP 09 vyzvala Krnáčovou k odstoupení kvůli výběru právníků

Opoziční klub zastupitelů TOP 09 a nezávislých vyzval pražskou primátorku Adrianu Krnáčovou, aby odstoupila z funkce. Hrubě podle nich porušila zákony i zájmy hlavního města tím, že vybírala právníky ve sporu o pronájem Škodova paláce na doporučení protistrany. Navíc jednala za zády rady. Primátorka ve vyjádření kritiku odmítla, výběr právníků byl podle ní naprosto transparentní. (Týden.cz, 30. 3. 2015, 11:45, aktualizováno 13:24)

─────

Krnáčová bude muset dříve nebo později odstoupit a bude nahrazena někým slušnějším a schopnějším. Je obrovskou ostudou pražského zastupitelstva, že vůbec připustilo, aby se někdo takový mohl stát primátorem/primátorkou hlavního města.

●●●

● Univerzity budou moci odebírat neoprávněně získané tituly

Vysoké školy budou moci v budoucnu odebírat neoprávněně udělené akademické tituly. Počítá s tím novela vysokoškolského zákona, kterou v pondělí schválila vláda. Norma také zavádí nový úřad pro udělování akreditací. (Novinky.cz, 30. 3. 2015, 13:32)

─────

Už se těším na to, až se začnou odebírat diplomy „rychlostudentů“ z plzeňských práv. Kolik jich bude? Asi budeme překvapení tím, jak velký počet držitelů pochybných vysokoškolských diplomů sedí na nejrůznějších lukrativních místech za hodně peněz – včetně různých ministerstev. Jistě to nebude jen případ M. Chovance či M. Bendy…

●●●

● Inspekce: Zásah proti střelci stopnuli na dálku. Chyba!

Policie také podle inspektorů nedostatečně komunikovala s mužem, který se během střelby schovával na záchodě. - Policisté, kteří v únoru zasahovali v Uherském Brodě proti vyšinutému střelci Zdeňkovi K., chybovali. Tvrdí to závěry vnitřní prověrky, kterou provedlo policejní prezidium. - Při zásahu udělal chybu operační důstojník, který zpochybnil zákrok proti střelci. O trestu pro něj rozhodne ředitel policie Zlínského kraje. Inspektoři také vytkli policii nedostatečnou komunikaci s mužem, který se během střelby skrýval na WC. Podle konečného vyhodnocení zásahu ale policie neselhala. (Aktuálně.cz, 31. 3. 2015, 10:12, aktualizováno 10:43)

─────

Kdo čekal, že to dopadne jinak, bude zklamán. Nějaký viník se najít musel (a taky se našel), ale jinak bylo všechno v pořádku. Poučení pro občany: příště to dopadne úplně stejně. Policie je dnes ve stejném stavu jako těsně před listopadem 1989. Je to žulový monolit, balvan, s nímž nikdo nehne. Každá kritika po něm steče – jako po „teflonovém“ B. Sobotkovi. Nic se s tím dělat nedá. Pouze čekat, že se stane zázrak a že nikdy policii nebudeme potřebovat. Možná se dočkáme okamžiku, kdy se lidé sami začnou ozbrojovat a budou nuceni brát spravedlnost do vlastních rukou. Stát ústy svých představitelů žádnou záruku na zlepšení nedává. Policie v dnešní podobě je k ničemu a je zralá na zrušení. – Tisková konference (či spíše panoptikum) k výsledkům vyšetřování inspekce o střelbě v Uh. Brodě z 24. 2. 2015 ukázala, že kromě bezobsažných a nic neříkajících frází jsme se nedozvěděli nic nového. Máme stejně málo informací jako bezprostředně po oné střelbě. K čemu nám jsou takové orgány, jako je GIBS? Jsou to jen vyhozené peníze daňových poplatníků.

●●●

● Krnáčová proměnila pražský magistrát ve stodolu s hnojem a slušní lidé se nestačí divit!

Jednání rady hlavního města Prahy získala po volbách na uvolněnosti a neformálním tónu. Stará se o to hlavně primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Ta po slovech o „debilech“ a „spiknutí kokotů“ opakovaně obohacuje slovník radních i o pojem „čů…“. Podle serveru Krajskelisty.cz vulgarismus Krnáčová na magistrátu při jednání s radními použila opakovaně. A potvrzují to i další zdroje. (Ucho24.cz, 31. 3. 2015)

─────

Bylo by to jako nošení dříví do lesa. Článek hovoří velmi výmluvně. Zbývá jen čekat, kdy radní seberou odvahu a tuto „ostudu“ zbaví funkce primátorky. Jinak ta ostuda zůstane na nich na všech.

●●●

● Spojenecká základna v Česku naši bezpečnost nezvýší, míní Pavel

Vybudování stálé základny NATO na českém území by nezvýšilo bezpečnost České republiky. Náčelník generálního štábu Petr Pavel to dnes řekl novinářům během návštěvy amerického konvoje. Preferuje spíš flexibilní, pohyblivé síly, které mohou být v krátké době přesunuty tam, kde jsou právě potřeba. (ParlamentníLísty.cz, 31. 3. 2015, 13:05)

─────

Od absolventa vojenských škol předlistopadového režimu ve Vyškově a v Brně lze jen těžko čekat něco jiného. Všichni ti „převlečení“ komunisté a svazáci starého režimu jsou pouze snadno manipulovatelné figurky, které se ohnou vždy na tu stranu, odkud přichází tlak. S generálem P. Pavlem si NATO zadřelo pěknou třísku do pr… Někoho lepšího bychom do vedení této aliance nenašli?

●●●

● Policejní tiskovka k Uherskému Brodu byla stejně pochybná jako zásah

Policie uspořádala tiskovku a sdělila veřejnosti výsledky interního vyšetřování zásahu proti šílenému střelci v Uherském Brodu. Policie podle vyšetřování v podstatě nepochybila, selhal pouze v jistém okamžiku operační důstojník, který nedovolil policistům proti střelci zasáhnout. S tímto zjištěním se špatně polemizuje: policie nepřišla skoro s žádnou novou informací, která by dovolila veřejnosti učinit si samostatný názor, zda policisté v Brodě dělali, co měli. Tady je pár bodů k zamyšlení. - Tiskovka o policejním nasazení v Uherském Brodě byla každopádně dost chabá a vyšetřovatelka šokovala zejména neznalostí faktu, zda první dva zasahující policisté prošli vůbec školení, která by je vycvičilo na situaci zvanou Amok – na útok střelce, jehož jediným cílem je zabít co nejvíce lidí. Tedy, možná policie dělala, co uměla, a nikdo z mužů a žen v uniformě předpisy neporušil. Ale k tomu, abychom s tím souhlasili, jsme dostali málo informací. (Respekt.cz, 31. 3. 2015, 12:57)

─────

K tomu není třeba nic dodávat. Tzv. vnitřní audit policejního prezidia je pouze alibismus policejního prezidenta T. Tuhého, který se na této tiskové konferenci projevil jako naprostý diletant. Je otázkou, jak takový člověk může řídit skoro 40 tisíc policistů. U nás je ale možné cokoliv. Již delší dobu je ČR zemí neomezených možností, takže proč se ještě něčemu divíme?!

●●●

Brzy nashledanou!

mikes.jpgZdraví vás

Mikeš

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář