Jdi na obsah Jdi na menu
 


U nás v Kocourkově 7

24. 4. 2015

Česká politická scéna se po listopadu 1989 stala nikoli službou veřejnosti, nýbrž uměním, jak se co nejrychleji a pokud možno bez práce dostat k výnosným korytům (či alespoň korýtkům) a jak se u nich udržet co nejdéle. A při této bohulibé činnosti, tedy službě sobě a svým kamarádům, si „nahrabat“ co nejvíce, aby byla naše třída politiků až nadosmrti „za vodou“.

Průvodním jevem tohoto procesu, pro nějž se používají nejčastěji pojmy, jako například „služba vlasti“, „vláda lidu“ či „zastupitelská demokracie“, jsou aféry a skandály, potvrzující nám dnes a denně, že politika se u nás zredukovala na pouhou „technologii moci“. Na konci tohoto procesu ovšem bývá obvykle proces skutečný, soudní, jehož aktéři končí na lavici obžalovaných a ve vězení.

Dlouho se našim politikům dařilo zametat všechny „kauzy“ pod koberec a za pomoci spřízněných duší z řad vyšetřovatelů a státních zástupců je „zahrávat do autu“. Jenže každá falešná hra jednou končí a pak to dostane rychlé obrátky. Také u nás to už začalo a bude to pokračovat…

A protože každý den v naší líbezné zemi přináší stále nové a nové, doslova epochální události, jimiž se nesmazatelně zapisujeme do světových dějin, rozhodli jsme se zavést rubriku kontinuálního komentování právě probíhajících událostí na naší vnitropolitické scéně. Zkrátka, každý den se u nás něco děje a my se k tomu chceme vyjadřovat – otevřeně a bez servítků.

P. S.

K tomuto textu, který vznikl před rokem, jen malé doplnění: V posledních měsících je stále zřejmější, že nákladně vydržovaný stát, který má v demokracii sloužit občanům, ve skutečnosti nefunguje a selhává ve stále větším počtu oblastí. Jedním z největších selhání tohoto druhu byly povodně v letech 1997 a 2002, dále „Kauza metanol“, výbuchy muničních skladů ve Vrběticích a v posledních dnech případ masového vraha Z. K. v Uherském Brodě.

Také o těchto kauzách chceme a musíme psát, protože občanskou povinností každého z nás je k takovému šlendriánu nemlčet, ale tvrdě ho pranýřovat a požadovat nápravu od těch činitelů, kteří za tyto oblasti veřejného života nesou odpovědnost.

REDAKCE

●●●

● Andrej Babiš prý vrazil náměstkovi facku, spekuluje server

Spory na Ministerstvu financí mezi šéfem rezortu Andrejem Babišem a jeho prvním náměstkem Lukášem Wagenknechtem zřejmě gradují. Dle serveru Echo24.cz měl dát dokonce Babiš v jedné hádce svému náměstkovi facku. Ministr financí a šéf hnutí ANO tyto spekulace označil za hloupost. (ParlamentníListy.cz, 13. 4. 2015, 10:24)

─────

To jsme tady ještě neměli. M. Kalousek sice svého času nafackoval nějakému mladíkovi za jeho údajnou nevychovanost, ale že by šéf fackoval své podřízené, tak to je opravdu silné kafe. Babiš, zdá se, ztrácí sebekontrolu a měl by být vyměněn. Nejhorší na tom je to, že slabý B. Sobotka by nedokázal vládnout sám a bez Babišova hnutí nesloží ani koalici. Jinak by ČSSD musela popřít všechno, co před volbami slibovala a uzavřít něco jako „Opoziční smlouvu č. 2“.

●●●

● Zeman ocení odpůrce okupace Kriegela i studenta ze Žďáru

Prezident Miloš Zeman udělí ve státní svátek 28. října medaili Za hrdinství in memoriam studentu Petru Vejvodovi, který loni přišel o život, když bránil spolužačku před útokem psychicky nemocné ženy ve škole ve Žďáru nad Sázavou. Na Twitteru o tom informoval hradní mluvčí Jiří Ovčáček. - Řád Tomáše Garrigua Masaryka podle něj dostane František Kriegel, jenž v roce 1968 jako jediný odmítl podepsat Moskevský protokol, který legitimizoval srpnovou okupací. (Týden.cz, 14. 4. 2015, 12:19, aktualizováno 12:45)

─────

Nechápu, proč tiskový mluvčí prezidenta republiky oznamuje tak závažnou věc na Twitteru. K čemu je takto zvolený postup? To opravdu nemá prezident, volený přímo občany, jinou možnost komunikace s veřejností? V tom případě je tento stát skutečným Kocourkovem!

●●●

● Opozice Krnáčovou nesvrhla. Podrželi ji komunisté, radní mlčeli

Adriana Krnáčová (ANO) pokračuje ve funkci primátorky Prahy. ODS a TOP 09 se nepodařilo sehnat dostatek hlasů na její svržení, zastupitelstvo dokonce ani neschválilo program schůze. Krnáčová v úterý kolegům řekla, že nikdy v životě nejednala protizákonně nebo tak, aby poškodila zájmy Prahy. TOP 09 a ODS chtěly Krnáčovou odvolat z čela města kvůli jejím krokům kolem Škodova paláce. Svým jednáním údajně měla spáchat hned několik trestných činů. Primátorky se během jednání nezastal jediný radní. (Echo24, 14. 4. 2015

─────

Pozoruhodný je fakt, že se Krnáčové nikdo z radních nezastal. Tak špatnou pozici tady žádný primátor za posledních 25 let neměl. Přesto tato žena slovenského původu, která by chtěla řídit největší české město (!), zůstává ve funkci. Další kola pokusů budou následovat. Tak trochu to připomíná někdejší pokusy Poslanecké sněmovny vyslovit nedůvěru vládě v uplynulých letech. Počkejme si proto na další vývoj této kauzy! Politické hrátky komunistů jsou dobře známy. Nic nového od stranické pokračovatelky totalitní KSČ se ani čekat nedalo. Celá pravda o odvolání Krnáčové spočívá v tom, že se nepodařilo prosadit jako bod programu hlasování o sesazení primátorky z funkce. Kdyby se hlasovalo, nejspíše by to dopadlo jinak…

●●●

● Zeman kritizoval státní maturity, jejich zadavatelé se prý zbláznili

Zadavatelé státních maturit se podle prezidenta Miloše Zemana zbláznili. Vysvětlil to v úterý dopoledne při své třídenní návštěvě Karlovarského kraje studentům Gymnázia a Obchodní akademie v Chodově na Sokolovsku na příkladu jedné z otázek, které měla u maturity jeho dcera. Otázka se týkala počtu bytů, v kterých bydlela svého času Božena Němcová v Praze. (Novinky.cz, 14. 4. 2015, 13:16)

─────

Projekt státních maturit je od samého začátku „mrtvě narozeným dítětem“. Nic jiného k tomu není třeba dodávat. Nevšiml jsem si, že by se tím zvýšila úroveň našeho vzdělávání. Opak je spíše pravdou. Obávám se, že případný návrat k původnímu typu maturit už nebude možný, protože „sešup“ byl takový, že by to velké procento dnešních maturantů nezvládlo. Bylo by to procento daleko větší, než je současný stav.

●●●

● Babiš navazuje na časy, které stály úplně za hovno, ulevil si Zahradil z ODS

Europoslanec za ODS Jan Zahradil našel příčinu popularity Andreje Babiše a hnutí ANO mezi českými občany. Má to prý co dělat s mohutnou retrovlnou osmdesátých let, kterou si generace v nejproduktivnějším věku připomíná mládí. „Co na tom, že ty osmdesátky stály úplně za hovno,“ glosuje Zahradil na svém facebookovém profilu. (ParlamentníListy.cz, 15. 4. 2015, 9:26)

─────

Kdo má oči, musel si všimnout, že Babiš je muž jakoby vystřižený z 80. let minulého století: nejen stylem oblékání, ale i pohybů a chování. Kde je to charisma, o kterém kdekdo mluví? Já žádné nevidím. Nenechme se mýlit tím, že v produktivním věku je generace tzv. Husákových dětí, která si libuje právě v 80. letech a žije tímto „retro“. Je to spíš výpověď o katastrofální úrovni těchto lidí, kteří nic nepochopili a nic se nenaučili. Nejhorší je, že nám právě tito lidé vládnou. Proto jim Babiš nevadí, protože symbolizuje jejich vzpomínky na „idylická“ léta osmdesátá. Je to podobná idealizace jako o „zlatých šedesátých“ letech u generace starší, narozené hned po válce. Lidé mají přirozenou tendenci vidět věci lepší, než skutečně jsou, nebo než byly.

●●●

● Každému prvňáčkovi zdarma tablet, za pár let další, plánuje ministr školství

Ministr školství Marcel Chládek dnes představil vládě Dlouhodobý záměr vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy České republiky na období 2015 až 2020. Děti nebudou nosit učebnice, ale tablet, plánuje Chládek. (EuroZprávy.cz, 15. 4. 2015, 16:05)

─────

Větší blbost jsem ještě nečetl. Copak tablet naučí prvňáčka číst a psát? A že by nahradil tradiční slabikář, o tom si dovolím (spolu s Komenským) pochybovat. Opak je pravdou! Zkušení pedagogové se musejí chytat za hlavu a ťukat si čelo. Jestli na něco takového přišel ministr, který je původní profesí učitel, tak nás všechny potěš Pán Bůh. Je to cesta k negramotnosti. Už dnes díky počítačům přestávají děti číst knihy v klasické, tištěné podobě. S pravopisem je to rok od roku horší a horší. Příkladem budiž úroveň pravopisu článků na tomto zpravodajském serveru, jakož i na dalších. Počet “negramotů” u nás roste geometrickou řadou. Tablety to nevyřeší, pouze dobrá úroveň učitelů či spíše učitelek 1. stupně ZŠ.

●●●

● Drtivá většina studentů UJAK nesplňuje podmínky pro státnice

Akreditační komise prodloužila Univerzitě Jana Amose Komenského (UJAK) akreditaci učitelského i neučitelského oboru speciální pedagogika na dostudování současných studentů do 30. září. ČTK to sdělila předsedkyně komise Vladimíra Dvořáková. Ze zprávy hodnotící skupiny ale vyplývá, že drtivá většina ze 400 studentů v posledním ročníku zatím nesplňuje podmínky pro připuštění ke státním závěrečným zkouškám. Odpovídající praxi a diplomovou práci má nyní jen 59 studentů. Škola to kvůli nedostatku informací ještě podrobněji nekomentovala. (ČeskéNoviny.cz, 15. 4. 2015, 14:41, aktualizováno 16:09)

─────

Co s takovou školou? Zavřít a nezodpovědný management, který tento stav zavinil, postavit před soud. A následně provést kontrolu na všech soukromých vysokých školách, zda tam není situace obdobná. Nejlepší by bylo tyto soukromé školy zrušit. Beztak jich tady máme moc a úroveň vzdělání, které poskytují, je tristní.

●●●

● Zemřel expremiér Stanislav Gross

Ve věku 45 let zemřel bývalý premiér a někdejší předseda ČSSD Stanislav Gross. V posledních letech bojoval s amyotrofickou laterální sklerózou. Úmrtí Novinkám potvrdila manželka Šárka. (Novinky.cz, 16. 4. 2015, 10:11, aktualizováno 10:45)

─────

V souvislosti se smrtí S. Grosse rozebírali novináři různé aspekty jeho veřejného působení. Přetřásalo se všechno: od špatného vzdělání až po nejasnosti kolem financování bytu (na to by tehdy „dojel“ i B. Sobotka, ale tomu to prošlo, protože byl příliš nevýznamná figurka na politické šachovnici té doby) a zázračné zbohatnutí prodejem akcií. Na jednu věc se však zapomnělo, řekl bych „úmyslně“, aby si někdo nepohněval mocného oligarchu: na kontakty zesnulého expremiéra se šéfem Agrofertu A. Babišem. Na západ od našich hranic se však nezapomíná – ani na kontakty Babiše se zavražděným Mrázkem. S tím se ostatně Gross znal také…

●●●

● Úplně mě poblili. Parchant Šafr. Zažaluju je. Babiš si nebere servítky

Andrej Babiš se rozzlobil poté, co si přečetl článek o své osobě vydaný v předním americkém médiu Foreign Policy na téma Babiš-oligarcha. Není to náhoda, že vyšel právě před mou cestou, je to snůška lží a budu se soudit, vzkazuje rázně Babiš. - „Minulý týden v pátek mě totálně poblili. To je podraz. A kdo to udělal? Češi! Kdo jiný by to udělal. Je to náhodička, že to vyšlo dva dny předtím, než jsem přišel," považuje Babiš vydání článku za mezinárodní spiknutí. - Celý článek, ve kterém je Babiš přezdíván „Babisconi" podle bývalého italského premiéra Berlusconiho, je prý jen snůška lží. Navíc americký magazín spojuje Babiše s vraždou Františka Mrázka. - Kromě jiného podle článku Babiš spolupracoval nejen s StB, ale i KGB. „KGB? Co je to za nesmysl? Co je to za sprostou lež? Je to hnusné svinstvo a budu se soudit. A jsem přesvědčen, že za tím stojí takoví parchanti, jako je Šafr a podobně," obvinil Babiš českého novináře. (EuroZprávy.cz, 17. 4. 2015, 14:52)

─────

To, co se teď stalo Babišovi, znal svého času velmi dobře i slavný český náboženský reformátor, od jehož smrti letos uplyne 600 let – M. J. Hus. Také on přece tvrdil, že jeho největšími nepřáteli na Koncilu kostnickém nebyli cizinci, ale právě Češi. Ti svědčili proti němu, ačkoliv ho dobře znali a věděli, jak se věci mají. Babišovi stačilo poučit se z dějin. Ale protože není Čech, tak si to neuvědomuje. Už od dob Karla Havlíčka Borovského totiž platí: „Dneska ctí tě za svatého, zítra budeš sviňák.“

●●●

● Babišův Komárek před lidmi vykládal, kdo všechno nám to zvoral: Havel asi nikdy neměl být prezident, pravice inklinuje k fašismu...

O osobnosti Václava Havla a dalších, kteří „nám to zvorali“, byla řeč na besedě s poslancem Martinem Komárkem v Ostravě, kde hovořil nejen o své knize Moc nemocných, ale věnoval se i odkazu svého otce, vizím hnutí ANO, „baby poslancům“ a situaci v ČT: „Uvažoval jsem o tom, že by se poplatky nesnižovaly plošně, ale vynulovaly důchodcům a nemajetným,“ uvedl Komárek, který kritizuje netransparentnost veřejnoprávního média. „Nežijeme s pomocí státu, ale navzdory státu,“ zmínil také Komárek. (ParlamentníListy.cz, 18. 4. 2015, 9:23)

─────

O Martinu Komárkovi nebylo dlouhou dobu slyšet. Jeho nová kniha bude jistě přínosem. Stále si nemyslím, že jeho angažmá v Babišově hnutí ANO je tím „pravým ořechovým“. Možná by Babiš udělal lépe, kdyby Komárka pověřil šéfováním svého mediálního „impéria“. Tam by byl kdysi výborný novinář M. Komárek daleko užitečnější než nyní, kdy „příštipkaří“ jako nepříliš úspěšný politik.

●●●

● Babiš asi neví, co má v podkladech, rýpl si Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) si rýpl do ministra financí Andreje Babiše (ANO). V televizní debatě Sobotka prohlásil, že Babiš se „odchýlil od podkladů vlastního rezortu“, když loni sliboval vyrovnanou bilanci už v roce 2017. Ministerstvo financí přitom podle něj dlouhodobě uvádělo v dokumentech něco jiného. Rezort teď navíc plánuje ve zmíněném roce deficit ve výši 60 miliard korun. (Echo24.cz, 19. 4. 2015)

─────

Sobotkovo „okopávání“ Babiše je trapné. Proč si takového člověka bral do vlády, když ho teď kritizuje? Je to přinejmenším neloajální. On, který nemá žádné profesní zkušenosti! Dovede akorát mluvit o čemkoliv, ale ve skutečnosti nerozumí ničemu. Co od takového diletanta můžeme čekat? Nic! Takového premiéra je třeba hnát svinským krokem, aby tady zbytečně neškodil. Zatím z něho žádný užitek není.

●●●

● Andrej Babiš je oligarcha a oblbuje národ. To budete koukat, kdo to říká

Ministr financí a šéf hnutí ANO v mnoha případech nemluví pravdu, uvedl sociálnědemokratický poslanec Antonín Seďa, tedy Babišův koaliční partner, a doložil to na dvou případech. Reagoval tak na dotaz, který mu byl položen prostřednictvím jeho profilu na serveru ParlamentníListy.cz. (ParlamentníLuisty.cz, 20. 4. 2015, 9:14)

─────

To opravdu koukám. Jedna ze „šedých myší“ ČSSD se konečně ozvala. Jinak je to muž stejně neslaný a nemastný jako jeho stranický šéf – B. Sobotka. ČSSD zkrátka nemá osobnosti a nedělá nic pro to, aby nějaké získala. Seďa má pravdu v tom, že Babiš toho zatím moc nevykonal. Se Seďou to ovšem není jiné, takže ta kritika není moc oprávněná. Není nad to, když si každý zamete před vlastním prahem. Na rozdíl od pana poslance, který v parlamentu vysedává také řadu let (a zatím bez valného výsledku), se nedomnívám, že koalice s ANO má nějakou budoucnost. Spíše nikoli…

●●●

● Dienstbier navštívil problematický Janov. Výkaly ale neviděl, stěžují si místní

Ministr pro lidská práva Jiří Dienstvier (ČSSD) dnes navštívil problémové sídliště Janov v Litvínově. Podle místních je soužití s Romy nadále nezvladatelné, stěžují si na dlouhodobý nezájem ze strany vlády. (EuroZprávy.cz, 20. 4. 2015, 15:08)

─────

Vláda má tolik problematických ministrů, že se zabývá spíše sama sebou, než aby si ještě všímala něčeho jiného. Pokud na něco sáhne, tak tam pak stejně sto roků tráva neporoste. Sociálně demokratická vláda nedělá pro neprivilegované občany nic. Chová se hůř než někdejší vlády „pravicové“, které byly sociálnější, než je vláda strany, která má slovo „sociální“ ve svém názvu. Je to ostuda, nic jiného! – Protekčního mazánka Dienstbiera by měli aspoň na měsíc zavřít mezi Cikány, aby poznal, zač je toho loket. Od vlády milionářů můžeme těžko čekat, že se začne chovat k občanům sociálně. Komu není dáno, v apatyce nekoupí…

●●●

● Dienstbier se zbavil šéfa sociální agentury, jeho lidé zuří

Ministr pro legislativu a lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) musí řešit personální bouři svých podřízených. Rozpoutalo ji odvolání ředitele Agentury pro sociální začleňování Martina Šimáčka, kterému vytkl chyby ve veřejných zakázkách a neochotu k diskusi. Šimáček ale svoji práci hájí, otevřeným dopisem se za něj postavili i zaměstnanci agentury a podporu má také mezi starosty a neziskovými organizacemi. (Echo24.cz, 21. 4. 2015)

─────

Dienstbier je nekompetentní blb a arogantní spratek. Už dávno měl být odvolán pro svou neschopnost. Problém je v tom, že se ho stejně neschopný Sobotka jen těžko může zbavit, protože by nejdřív musel sám podat demisi. A to by byl konec snu o vládě, kterou si tato politická „nula“ vysnila. Zkrátka: podrazák zůstane podrazákem a zrádce zrádcem. Takový člověk nemá v politice co dělat! O tom, jak to s Dienstbierem v jeho vlastní straně je, nejlépe ukázal nedávný 38. sjezd ČSSD. Být na jeho místě, přestal bych se naparovat a dobrovolně bych z politiky odešel.

●●●

● Už je to tady! Po ministrovi pro lidská práva se zbláznil i náš premiér

Lidé na litvínovském sídlišti Janov mají problémy se soužitím s jistou skupinou zdejších obyvatel. Problémy spočívající v devastaci zdejších bytů a neplacením nájmů, a služeb souvisejících s užíváním bytu narůstají a řádní nájemníci se ocitají v zoufalé situaci. Tu se pokusili řešit i pomocí petice adresované naší vládě, kterou podepsalo více než 1600 zdejších obyvatel. Dluhy na nájemném a službách rostou a spolu se škodami na zdevastovaných bytech už dosahují desítky milionů korun. Bez účinné pomoci státu je situace nájemníků v podstatě neřešitelná. Proto ta petice. (instory.cz, 22. 4. 2015, 5:00)

─────

Navrhuji oba jmenované pány nacpat do jednoho pytle, dobře zavázat a vystřelit na Měsíc. Tam už škodit nebudou.

●●●

● Jako film Volný pád, řekl žalobce o střelci z Brodu

Dozorující státní zástupce Roman Kafka ve čtvrtek na tiskové konferenci uvedl, že Zdeněk Kovář, který má na svědomí osm životů v restauraci v Uherském Brodě, působil sám a nikdo mu nepomáhal. Vedení zlínské policie zahájilo kázeňské řízení se dvěma operačními důstojníky kvůli jejich koordinaci policistů na místě. (Novinky.cz, 23. 4. 2015, 9:13, aktualizováno 10:03)

─────

Divím se zlínskému státnímu zástupci Kafkovi, který je velmi schopným a pracovitým právníkem, že se rozhodl krýt šlendrián zlínské policie, konkrétně neschopnost krajského ředitele Policie ČR plk. J. Tkadlečka. Tento soudruh nemá ve své funkci co dělat a v kterékoliv civilizované zemi by tam už dávno nebyl. Náš stát ovšem není právním státem (také proto, že se nedokázal vyrovnat s komunistickou minulostí), ale Kocourkovem, takže tady je možné cokoliv. I to, že policejní ředitel, který selhal, hodností práci svou a svých podřízených. To je naprosto nepřijatelné, protože kompetentní k hodnocení je v tomto případě někdo docela jiný. Je to začarovaný kruh, z něhož není cesta ven. Chce to jediné: takovou policii „rozprášit“ a vytvořit novou, s novými lidmi.

●●●

● Vrah z Brodu vystřelil na oběti nejméně 44 ran. A motiv?

V uherskobrodské restauraci Družba padlo při únorové tragické střelbě nejméně 44 výstřelů. Pachatel mohl disponovat maximálně 63 náboji, uvedla dnes v tiskové zprávě policie. Třiašedesátiletý muž tehdy usmrtil sedm mužů a jednu ženu ve věku 27 až 66 let. Pak se zastřelil. Státní zástupce Roman Kafka dnes potvrdil, že na místě střílel jeden člověk. - Použil dvě legálně držené krátké střelné zbraně, pistoli CZ 75B a revolver Alfa Proj vz. 820. Pachatel na místě činu mohl disponovat 57 náboji do pistole a šesti do revolveru. "Dohledáno bylo 39 nábojnic z pistole a pět prázdných nábojnic v bubínku revolveru - na místě tedy padlo nejméně 44 výstřelů," uvedl krajský policejní mluvčí Pavel Benedikt Stránský. (EuroZprávy.cz, 23. 4. 2015, 10:53)

─────

Na to, že bylo údajně vyslechnuto 300 osob a přibráni soudní znalci, je to výsledek víc než žalostný. Většinu věcí (s výjimkou počtu výstřelů a nalezených nábojnic) jsme věděli již v den masakru. Nechápu, co na tom trvalo tak dlouho, dva měsíce, abychom se dozvěděli to, co jsme stejně věděli. Je to kabaret, nic jiného. Opravdu si šéfové policajtů myslí, že většina národa je na tom s duševním stavem a inteligencí tak špatně jako oni?

●●●

● Zeman chce v Moskvě uctít také památku vlasovců

Prezident Miloš Zeman pojede do Moskvy na oslavy 70. výročí ukončení druhé světové války také proto, aby uctil památku vojáků Ruské osvobozenecké armády generála Andreje Vlasova, kteří se na konci války podíleli na osvobození Prahy. Zeman to řekl v rozhovoru pro ruské vysílání Českého rozhlasu, který poskytl v ruském jazyce. (Novinky.cz, 23. 4. 2015, 12:45)

─────

Začínám se přiklánět k názoru těch, kteří tvrdí, že Zeman ztrácí soudnost. Nic jiného to totiž není. Už vidím Putina a jeho nohsledy, jak to Zemanovi budou tolerovat. Je to jako s politikou „dvojí Číny“, kde má Zeman kupodivu jasněji než v případě vlasovců. Pokud chce uctít památku vlasovců, může to udělat v Praze, případně v Kyjevě, nikoli v zemi, která Vlasova a další příslušníky jeho armády nechala popravit.

●●●

● Brodský masakr má pokračování! Student chce policisty postavit před soud!

Svůj zákrok v restauraci Družba, kde šílený muž v únoru postřílel devět lidí včetně sebe, bude muset policie vysvětlovat před soudem. Trestní oznámení na ni podal tamní student práv Radek Výmola. - Důvodů k tomu má hned několik. Jako podezřelé považuje mlžení ohledně časů, ve kterých se měly události odehrát, různě udávané počty vystřelených ran a rozdílnou dobu úmrtí obětí. - Důvodem k žalobě je také protiprávní jednání operačního důstojníka, který zastavil zákrok, ačkoliv na to neměl právo, což na konci března konstatoval i odbor vnitřní kontroly Policejního prezidia. - Dalším bodem žaloby je skutečnost, že na místě nebyla vytvořena takzvaná smrtelná a ranivá zóna ve vzdálenostech 300 až 500 metrů v prvním případě a 800 metrů v případě druhém od místa činu. Soud by se měl zabývat i chybným postupem těch, kdo zásah řídili. Mohli totiž ohrozit život několika policistů. (instory.cz, 24. 4. 2015, 4:30)

 ─────

To, že se našel jedinec, který se rozhodl, že podá trestní oznámení, je sice hezká věc, ale o výsledku mám velké pochybnosti. Policie ČR a s ní Ministerstvo vnitra ČR budou dělat všechno pro to, aby vyšly z celé věci pokud možno bez úhony. Co záleží na tom, že osm lidí zaplatilo za neschopnost molochu, zvaného Policie ČR, svým životem? Kdyby bezpečnostní situace v tomto státě za něco stála, nic takového by se nemohlo přihodit. Všechny vlády od r. 1989 pouze zavíraly oči a problémy neřešily. Tady máme výsledek. A zdá se, že ani po masakru v Uh. Brodě to nikoho netrápí. Spoléhá se na to, že lidé po čase zapomenou a že se nad celou záležitostí brzy „zavře voda“. Tak, jak jsme si zvykli za posledních 25 let: jedna aféra vytlačuje a přehlušuje tu předcházející, takže není čas ani zájem šťourat se v těch starších, neřešených a nevyřešených. Policie nejen manipuluje s fakty a uvádí nesprávné údaje o časech a počtu vystřelených nábojů. Co je ještě horší: řádně nezabezpečila ani místo činu. Policisté jen postávali před budovou restaurace a čekali, že se stane zázrak a že vrah už nebude dále střílet. Právě chování 63letého střelce ve mně vzbuzuje mnoho pochybností. Jsem přesvědčen o tom, že musel být opilý nebo pod vlivem psychofarmak. Jinak si neumím vysvětlit jeho chování. Kdyby totiž chtěl, mohl postřílet za ty dvě hodiny ještě další lidi. Proč to neudělal, i když měl asi od samého začátku v úmyslu se pak sám zastřelit, není zřejmé. Vzhledem k tomu, jak se zástupci vedení Policie ČR až dosud chovali, nedává to záruku, že bude věc řádně vyšetřena ani z ní vyvozeny správné závěry a odpovídající postihy. Policisté, kteří pochybili, musí být potrestáni – exemplárně. Jinak je Policie ČR odsouzena k zániku, protože jí už nikdo věřit nebude. A po skandálech z poslední doby jí taky nikdo nevěří. Jak bylo již v SN dříve konstatováno, událostí v Uh. Brodě vracejí Policii ČR do roku 1989, kdy byla důvěra veřejnosti v tuto instituci na „nule“. Dnes je na „nule“ také. K nápravě povede dlouhá cesta, najdeme-li vůbec odvahu, abychom se po ní vydali. Pokud ne, pak je s námi AMEN!

●●●

● Hnutí ANO si chce pohlídat výběr velvyslanců a změny v diplomacii

Hnutí ANO se chce více zajímat o personální změny na ministerstvu zahraničí a obsazování velvyslaneckých postů. Na setkání s novináři to řekl europoslanec a odborný mluvčí ANO pro zahraniční politiku Pavel Telička. Chce se kvůli tomu sejít s ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem (ČSSD). Probrat by měli i českou zahraniční politiku, která je podle něj málo aktivní. (Lidovky.cz, 23. 4. 2015, 16:22)

─────

Hnutí ANO jde v rámci koalice do útoku. V každém případě se jedná o pokus P. Teličky, aby se na něj nezapomnělo. Sobotkovská zahraniční „politika“ je nijaká, neslaná a nemastná jako předseda ČSSD. Zaorálek neví, kudy kam, aby nešlápl vedle. Jeho lavírování je zřejmé i malému dítěti. To rozhodně nejsou odpovídající postoje jednoho z nejvýznamnějších ministerstev v jakékoliv vládě. Zaorálek je slabá figura a měl by být vyměněn. Možná právě o to jde Teličkovi. Babiš bude hledat slabá místa, aby rozšířil svůj vliv v rámci stávající koalice. Je otázkou, zda mu budou síly stačit. Nové volby už asi nevyvolá, protože snižování náskoku ANO před ČSSD je trvalá tendence, které bude dále pokračovat. Manželství z rozumu s ČSSD je jistě pro ambiciózního Babiše frustrující, ale jiné řešení se nenabízí. Babiš se Sobotkou to budou muset spolu vydržet až do konce volebního období. Pokud se ovšem nestane nějaká katastrofa, která přinese řešení nové…

●●●

● Klausovo chování k Rusku mě utvrzuje, že je agentem KGB. A Babiš u mateřského prsu KGB... Velmi výživný rozhovor s Danielem Kortem

Poslanec TOP 09 Daniel Korte říká, že chování a výroky Václava Klause vůči Rusku ho utvrzují v tom, že byl a je agentem KGB. Stejně tak hovořil o Andreji Babišovi a jeho mateřském prsu KGB. Rusko je dle něho paranoidní a agresivní. Na Blízkém východě kritizuje vývoz demokracie ze strany USA. Ukrajina je dle něho okraji civilizace a vždycky byla otázka jejího vstupu do EU a NATO pochybná. I když na Západě připouští spoustu negativních trendů, přesto nechce žít pod Putinovou knutou. (ParlamentníListy.cz, 24. 4. 2015, 11:36)

─────

O Klausovi jako někdejším důstojníkovi KGB mluvili někteří naši pravicoví politici ještě dávno před tzv. Sarajevským atentátem. Co se týká Babiše, v tomto případě lze s  názorem poslance D. Korteho jen souhlasit. „Nadějný“ diplomat P. Telička, který za minulého režimu studovat v SSSR, je samostatná kapitola. O tom, že musel patřit k té nejprověřenější skupině příštích politiků, jež si komunisté ještě před Listopadem 1989 vychovávali pro vývoj v „nových podmínkách“ po změně režimu, nemůže být nejmenších pochyb. Stačí připomenout, že pochází z rodiny komunistického prokurátora, činného v 50. letech 20. století.

●●●

Brzy nashledanou!

mikes.jpgZdraví vás

Mikeš

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář