Jdi na obsah Jdi na menu
 


Buďte veskrze vítáni! – František Růžička

5. 4. 2017

Tento zdvořilý pozdrav je uveden na závěr krátké pozvánky do Výstavního centra Schallaburg. Aniž bych tím chtěl urážet, zařadil jsem ho na úvod přímo do nadpisu této statě. Domnívám se, že je to dosti příznačné.

Prostory tohoto výstavního centra jsou prostory především k setkávání. Každoročně se zde střídají výstavy v mezinárodním kontextu a se vztahem k současnosti. Výstavy se zde mění tak jako návštěvníci. Jsou zde kladeny nejžhavější otázky doby a hledány odpovědi. Leták, dodaný do jihočeské metropole s pozvánko, uvádí, že Schallaburg ukazuje racionálně, zvídavě a vizionářsky nové pohledy na razantně se měnící svět. Zde je možné poznat se s různými kulturami. Je zde svět prožitků, oáza klidu, místo oslav, zkrátka: oblíbené místo. Takže – buďte veskrze vítáni!

Od konce března až do začátku listopadu letošního roku zde bude probíhat výstava s názvem „ISLÁM“. Středem pozornosti je vztah mezi muslimsky a „západně okcidentálně“ formovanou kulturou. Pomocí důvěrných situací v každodenním soužití lidí jsou proti sobě stavěny aktuální otázky, historické souvislosti a rozdílné pohledy s výzvou k hluboké kulturní výměně názorů.

V rámci programu jsou návštěvníkům nabízeny různorodé balíčky za poznáváním, které obsahují:

● Prohlídku výstavy „Islám“ s průvodcem a individuální prohlídku hradu;

● Kulinářské setkání s tříchodovým poledním menu;

● Procházku v přírodě s průvodcem po okolí;

● Islámské centrum Vídeň – Islám jako pevná součást rakouské společnosti, Islámské centrum Vídeň jako nejstarší a největší mešita Rakouska a Schallaburg zvoucí k výměně.

K příjezdu veřejnou dopravou je nabízena Wachauská linka 1 z nádraží v Melku přímo ke hradu, příjezd osobním vozem po dálnici A1 se sjezdem na Melk nebo Loosdorf.

***

Osvěta je jistě velice potřebná. Jelikož nemám bližší informaci o obsahu nabízené expozice, dovolím si uvést, že v srpnu loňského roku (5. 8. 2016) jsme si mohli připomenout 300. výročí bitvy u Petrovaradína, kdy Evropa čelila nájezdu tureckých muslimů, jejich surové expanzi se snahou o islamizaci. Evžen Savojský jako vrchní velitel rakouského vojska rozprášil početně mnohem silnější muslimskou armádu velkovezíra Damada Aliho, která vytáhla do boje s cílem pomstít se a získat zpět ztracená území po porážkách u Vídně a Zenty.

Petrovaradín byl klíčovou pevností a zásobárnou habsburských vojsk na Dunaj. Velitel Savojský se tehdy rozhodl pro riskantní manévr, když v noci překročil rozvodněný Dunaj a časně ráno zaútočil na překvapeného nepřítele. Jelikož velkovezír nechal před sebevražedným útokem popravit všechny zajatce, stalo se tak po prohrané bitvě také všem tureckým zajatcům. Evžen Savojský si tak uvolnil ruce k dobytí Temešváru…

Poutník František

p1200784.jpg

p1200801.jpg

Vítejte v Melku - spojení i po Dunaji.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář