Jdi na obsah Jdi na menu
 


Alšovka ‒ František Růžička

11. 4. 2018

My, Jihočeši, můžeme tvrdit, že to není žádné urážlivé pojmenování, byť správně zní: „Alšova jihočeská galerie, Hluboká nad Vltavou“. Její výstavní prostory můžeme nalézt i v jihočeské metropoli. Je pátým největším muzeem výtvarného umění v naší republice a jediné v Jihočeském kraji. Historie této galerie spadá až do roku 1953, kdy byla založena. Ve svém sbírkovém fondu uchovává umělecká díla od 13. století až po současnou tvorbu. Své výstavy a expozice doplňuje bohatými doprovodnými programy, jako jsou komentované prohlídky, přednášky, koncerty a podobně.

Pro letošní rok galerie připravila hlavní výstavní projekt sezóny pod názvem „František Kupka/Člověk a země“. Výstava představí soubor více než sta černobílých kreseb a maleb tuší, které jsou Kupkovou nejrozsáhlejší ilustrační prací. Malby vznikly jako doprovod monumentální publikace Člověk a Země od francouzského geografa a teoretika anarchismu Eliséa Recluse a zachycují různé fáze vývoje společnosti a jejich kultur. Tato kolekce je geniálním svědectvím, oslavou i obžalobou historie lidstva a hlubokou, nekompromisní sondou do dějin i současnosti světa.

Před krátkým časem prošel tiskem článek o několika geniálních malířích a jejich tajemství. Nechyběl mezi nimi právě ani František Kupka. Byl rodákem z východočeského Opočna a jeho dětství bylo spíše děsivou pohádkou se zlou a afektovanou macechou, která ničila jeho výtvory a ponižovala ho. Proto už jako malý kluk utíkal na temná a tajemná místa. Mnoho času trávil na hřbitově a rozmlouval s mrtvými prostřednictvím nalezených ostatků. V dospívání se pak na sebe snažil upozornit častými skandály, například vyvoláváním mrtvých na seancích s místními vdovami.

Jeho otec mu vybral sedlářské řemeslo, ale dobrušský továrník v něm rozpoznal talent a stal se jeho mecenášem. Právě na jeho přímluvu mohl jít studovat na pražskou Akademii výtvarných umění. Následovala Vídeň, kde ho jeden z německých kolegů zasvětil do spiritualismu, umění meditace a jógy. Té se pak Kupka věnoval celý život a nejraději cvičil na zahradě nahý. Z Vídně už byl jen krůček do Paříže. Metropole nad Seinou mu nabídla neomezené možnosti podivných večírků: začal si přivydělávat jako médium na okultistických seancích.

Vrátíme-li se do současnosti, pak nás mohla zaujmout informace o nedávném aukčním prodeji jeho obrazu Série C I. (Protihodnoty) za 62 mil. korun. Vyvolávací cena byla 60 mil. Kč. Obraz je z roku 1935 a je považován za naprostý vrchol světové abstraktní malby. Do ČR se dostal ze soukromé zahraniční sbírky. Dosavadní Kupkův prodejní rekord činil 55,75 mil. Kč. Světový pak činí téměř 70 mil. korun.

No ‒ nekupte to! Ale třeba vám to hlava nebere. Nebo spíše na to nemáte. Podrobnější údaje o nejdražších obrazech i aukčních akcích lze najít na webových stránkách.

František Růžička, České Budějovice

p1210546.jpg

Galerie na zámku Hluboká n. Vlt.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář