Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mohyly u Plava ‒ František Růžička

11. 4. 2018

Mohylové pohřebiště u Plava na Českobudějovicku se nachází severozápadním směrem od obce, v mírně svažitém nevysokém ostrohu, dnes zcela zalesněném. Prostorově vyjádřeno: mezi nivou podél řeky Malše a lučními svahy nad Bukovským potokem (směr k Plavnici a dále K. Újezdu). Dochovalo se zde asi 35 mohyl, v nichž byly uskutečněny kostrové i žárové pohřby. Mají rozměry o průměru přibližně 19 m u paty a 8 m na zaobleném temeni, výška kolem dvou metrů.

O toto pohřebiště se jako první badatel zajímal českobudějovický amatérský archeolog František Stulík již v roce 1865, tedy v čase prusko-rakouské války. Na rok 1866 pak získal od pana faráře z Doudleb místní dělníky na výkopové práce. Vedení výzkumu se ujal již uznávaný archeolog Jan Karel Hraše, rodák z Rataj u Bechyně, který učil v Litoměřicích. Za války ale učitelé dostali volno, tak sem přijel a pracoval zde pod záštitou Národního muzea. Další vykopávky probíhaly až do konce 19. století. Nálezy obsahují zlomky keramických nádob, bronzové šperky, část meče a nůžek, zbytky koženého oděvu, skleněné korále a další drobné předměty. Jsou uloženy nejen v Českých Budějovicích, ale i v Praze a v Berlíně. Několik mohyl bylo v průběhu let poškozeno hledači pokladů. Uvádí se, že lokalita je jedna z nejhezčích a nejlépe zachycených. Zajímavostí je jistě okolnost, že do Prahy se nálezy převážely na vorech po Vltavě.

Kvůli stavbě dálnice D3 zaniknou tři ze zdejších mohyl, pocházející ze střední doby bronzové a starší doby železné. Ty byly vyňaty z Ústředního seznamu kulturních památek. Na celém úseku rozestavěné dálnice mezi Ševětínem a Českými Budějovicemi našli archeologové desítku zaniklých sídlišť. Z toho jedno dosud neznámé v obci Borek, pocházející z roku 1500 před Kristem. Podle vyjádření odborných pracovníků budou odkryté mohyly podrobně prozkoumány a zdokumentovány, aby se daly virtuálně znovu postavit. Ostatních 32 mohyl musí zůstat zachováno, jsou nadále chráněné. Možná že o zdejších mohylách ani většina budějovických občanů vůbec nic nevěděla.

František Růžička, České Budějovice

p1420571.jpg

Jedna z otevřených mohyl

p1420575.jpg

Tudy povede dálnice

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář