Jdi na obsah Jdi na menu
 


Šumavské kostelíky VI. ‒ František Růžička

10. 4. 2018

Jelikož poslední stať „Šumavské kostelíky byla redakčně nesprávně označena jako díl VII. (SN č. 11/2015), doplňuji tak vzniklou mezeru.

Letošní svátek sv. Vavřince přihnal nějakou tu bouřku a pořádné lijáky, nicméně na sobotu již sv. Klára zvěstovala příznivé počasí, a tak nebylo nač čekat. Rychlé rozhodnutí – směr Šumava. Bohužel při nedělním ránu byla bytelná vrata děkanského kostela sv. Jakuba Staršího v Prachaticích ještě pevně zavřená, útulná cukrárna na náměstí také, takže bez ranního kofeinu vzhůru do kopců.

Zdíkov

Filiální kostel sv. Ludmily (vznik datován rokem 1922) ponecháváme bez návštěvy, pravidelné bohoslužby se zde konají v pozdním odpoledni ve čtvrtek.

Zdíkovec

Tématem dnešní neděle byla otázka, jak Bůh pracuje s naší vírou. Bohužel, i na silnicích to někdy bývá dosti složité, takže vnitřní krása místního kostelíka nás vítá uprostřed bohoslužby. Rychlé pozdravení s několika známými – „Pokoj vám“.

Farní kostel, zasvěcený apoštolům sv. Petru a Pavlovi, je datován po poloviny. 13. století. Roku 1899 byl rozšířen o nový transept a presbytář. Vznik plebanie roku 1370, později byla připojena k Vacovu (prokazatelně od roku 1648), zdejší farnost ustavena r. 1788, matriky vedeny od r. 1781. Jelikož jsou přifařené četné okolní obce, nelze se ani podivovat nad zcela zaplněným kostelíkem.

Stachy

Většina lidí zná zdejší lokalitu především coby milovníci zimních sportů. Takže velice prostorný a krásně upravený interiér farního kostela Navštívení Panny Marie je pro nás další radostí dnešního nedělního dopoledne a po vstřícném přivítání duchovním správcem (s možností napsat a vyfotit něco pro diecézní Setkání) můžeme vyslechnout slova sv. evangelia o tom, jak Ježíš nasytil zástupy, ale především: „Nebýt malověrným a nepochybovat.“ Při promluvě k věřícím pak poučení, že netřeba říkat „jsem hluboce věřící“, máme-li víru. Kristus nás miluje až do krajnosti, nezištně, dal svůj život, ale nevlastní nás. V jeho odkazu je potřebné chápat lásku, neboť cesta do pekla je široká, zatímco do nebe úzká. Proto milujme, ale nevlastněme, žijme opravdovou vírou.

Zdejší farnost je datována rokem 1785, matriky vedeny od r. 1787. Již první pohled napovídá, že kostel je z pozdější doby, byl vystavěn v letech 1842-49. V nedalekém Kůsově působí komunita řeholnic Milostných sester sv. Karla Boromejského.

Přímo z průběhu obětované bohoslužby se také dozvídáme o hřbitovním kostelíku Panny Marie Bolestné, který pochází z roku 1781 a svépomocí farníků byl v roce 1972 opraven. Při odchodu nás ještě překvapuje množství církevní literatury připravené pro návštěvníky. A z ministrujících je patrné, že se nejedná o spící farní rodinu.

Kaplička Na Lizu

A znovu se můžeme přesvědčit, jak Bůh pracuje s naší vírou. Aniž bychom znali místní okolí, celkem bez problémů se dostáváme na polní cestu za Zdíkovem, která nás zavede do kouzelného prostředí uprostřed lesa ke kapličce, která bývala hojně navštěvovaným místem, které je opředeno mnoha pověstmi. A dnes již potřetí máme možnost pozdravit se se stejným duchovním, administrátorem P. Mgr. J. Stehlíkem, který zde doprovázel skupinu jiných návštěvníků.

Legendy vypráví o churavém nemluvněti z Plání, mladé slepé dívce ze Zábrod, zbloudilém skláři Adlerovi z Plání, kterým voda z místní studánky přinesla uzdravení. Po provedené opravě a rekonstrukci si dnes vodu můžeme snadno sami načepovat. Již před rokem 1800 zde stávala jen dřevěná bouda, roku 1803 dal plukovník Jakub Wimmer vystavět dřevěnou kapličku. Tu současnou, v duchu romantismu, pak roku 1852 František Antonín Thun.

Dodejme, že v blízkém okolí se nachází „Jezírko U Kyzu“, což je zatopený lom, ve kterém se těžil křemen ‒ jako surovina pro skláře. Zajímavé je především pro biology, kteří zde studují drobné vodní živočichy, zde tvořící stabilní ekosystém.

Churáňov

Jelikož již dávno odzvonilo poledne, můžeme si konečně pochutnat na dobré kávě i posilnit se pro další cestu. Dalších zajímavostí i pamětihodností je v širokém okolí bezpočet: Klostermannova rozhledna na Javorníku, přírodní rezervace Nad Zavírkou, přírodní památka u Úbislavi, na Horském potoce mlýn s náhonem, na Zdíkovském potoce pak trojice jezírek jako zásobárna vody pro drtírnu kůr. My se však vracíme zpět ke Zdíkovu se slibem dalšího pokračování.

František Růžička, České Budějovice

p1420659.jpg

Zdíkov, sv. Ludmila

p1420592.jpg

Zdíkovec, kostel sv. Petra a Pavla

p1420606.jpg

Stachy, kostel Navštívení P. Marie

p1420621.jpg

Stachy, hřbitovní kostel P. Marie Bolestné

p1420668.jpg

Kaplička Na Lizu

p1420679.jpg

Jezírka u Zdíkova

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář