Jdi na obsah Jdi na menu
 


„Straně (a vládě) věřte, soudruzi!“

3. 4. 2024

Pokud se vám zdá, že se k nám vrátila nechvalně známá padesátá léta 20. století, kdy nepřátelé komunistického režimu končili buď na šibenici, nebo na dlouhá léta ve vězení (deset let se dávalo „za nic“), příliš se nezmýlíte. Rozdíl je akorát v tom, že účastníci těchto „představení“ pro veřejnost sami pocházejí z generací, které tuto dobu na vlastní kůži nezažily a nic o ní nevědí. Tito jedinci pouze kdesi cosi zaslechli a ve své prostoduchosti nabyli přesvědčení, že by jim to na chvilku mohlo pomoci, aby se udrželi u koryt. Ale opravdu – jenom na chvilku. Stejně půjdou ke všem čertům a nic hezkého je nečeká.

Ano, atmosféra posledních dnů a týdnů nás nenechává na pochybách o tom, že se „dějiny opakují“. Jako bychom se vrátili znovu na počátek 50. let 20. století, kdy se svět ocitl na pokraji Třetí světové války. S tím byla spojena mohutná vlna demagogie a dogmatismu na obou stranách „železné opony“. V tehdejším lidově-demokratickém Československu se brojilo především proti „americkému imperialismu“, „agentům Vatikánu“ či „válečným štváčům z Wall Streetu“ a tak dále. Dnes je to podobné, jen s opačným ideologickým znaménkem. Všichni ti „demokraté“ z Fialovy koalice a jejich voliči bojují ze svého gauče či od klávesnice svého počítače proti „ruskému imperialismu“, proti „gosudaru Putinovi“ či proti „agentům Kremlu“. Je to skoro jako přes kopírák.

budovatelsky-plakat1.jpg

Poté, kdy byla v našich médiích vypuštěna informace o jakémsi ukrajinském seznamu „bakterií ruského světa“, stali jsme se svědky dalšího kola pokračování této kampaně. Nejde již jen o poplivání kdekoho formou „nálepkování“ či jiných forem dehonestace, ale přímo o označení některých bývalých či současných politiků za členy jakési „proruské špionážní sítě“. Prý poskytli rozhovor jistému webu zvanému „Voice of Europe“ a údajně za to dostali zaplaceno, což oni popírají. Přitom jak svobodné vystupování v médiích, tak i vyplácení honorářů za tuto prezentaci jsou v demokratickém a právním státě plně v souladu s ústavou i dalšími platnými zákony. Skutečnou záminkou k tomuto mediálnímu „humbuku“ může být jen docela obyčejná závist a žárlivost propagandistických poskoků z České televize, kterou sleduje čím dál menší okruh diváků.

Když se před několika dny odehrála schůzka prezidenta republiky P. Pavla a šéfa BIS M. Koudelky, rozhodl se premiér P. Fiala uspořádat nečekanou tiskovou konferenci, na níž celému národu sdělil, že se podařilo „odhalit proruskou síť“, jež se údajně pokoušela negativně ovlivnit volby do Evropského parlamentu (EP). Zdá se, že obavy progresivistů, stoupenců Green Dealu a dalších neomarxistických pomatenců z Bruselu musí být veliké. Co tito zbyteční politici budou dělat, až je nikdo do EP nezvolí? Po letech povalování se v Bruselu budou muset začít někde pracovat, aby neumřeli hlady.

To je doopravdy velký problém: nikoli však bezpečnostní, jak se nám kdosi snaží namluvit, nýbrž jen docela obyčejný, lidský. Proto ten povyk v médiích. Proto ta vybičovaná atmosféra hledání vnitřního nepřítele. Viník je předem známý: Je to putinovské Rusko, které se prý pokouší „zamíchat“ s výsledky voleb do EP. Proto je obviňování z pokusu ovlivnit volby v USA nebo v Ruské federaci jen starou známou písničkou, kterou slyšíme již mnoho let. Pokaždé za ní stojí „levičácká“ Demokratická strana USA, reprezentovaná B. Obamou, H. Clintonovou či J. Bidenem. Ani letos na podzim, kdy se bude rozhodovat o příštím americkém prezidentovi, tomu nebude jinak.

Fialova koalice, která sestává z politického „slepence“ pěti stran a hnutí, nám ústy a činy premiéra P. Fialy i prezidenta republiky P. Pavla denně dokazuje, že vládnutí jí moc nejde a že si s řešením problémů našeho státu neví rady. O to fiala---sasek-a-kaspar.jpgusilovněji naší zemi a jejím občanům škodí. Čím dříve se těchto „zemských škůdců“ zbavíme, tím lépe pro nás pro všechny. Nemůžeme si totiž dovolit ztrácet čas a čekat další dva roky na to, až tito političtí zoufalci nebudou v regulérních volbách opětovně zvoleni. Je dobré vědět, že politické změny se dají uskutečnit nejen formou voleb, ale i jinak – vyjádřením občanské nespokojenosti a případné občanské neposlušnosti, a to na ulicích i na náměstích našich měst a obcí. Jak je možné, že jsme tak rychle zapomněli na Listopad 1989? Měli bychom se nad tím vážně zamyslet!

Je tedy pochopitelné a zároveň logické, že nervozita a nejistota momentálních mocných den ode dne narůstá. Proto je nutno sahat k tak teatrálním gestům, jako je „odhalování“ údajných špionů. Na již zmíněnou tiskovou konferenci P. Fialy a M. Koudelky navázal známý televizní „přitakávač“ Daniel Takáč, který si do pořadu „Události, komentáře“ (29. 3. 2024, 22:00) pozval někdejšího šéfa Vojenské policie Otakara Foltýna. O tom, jaké „perly“ tam zazněly, nás informuje článek s tímto titulkem: Když nevěříte státu, zpochybňujete BIS, pomáháte Rusku. Foltýn se u Takáče rozjel (PL, 30. 3. 2024, 13:30).

Celý citát je poněkud „košatější“, i když podstata tohoto sdělení zůstává nedotčena.  Foltýn v onom rozhovoru na ČT24 řekl toto: „To znamená, pokud nebudete věřit základním hodnotám, na kterých stojí náš stát, nebudete věřit svým vlastním institucím, budete zpochybňovat například své vlastní tajné služby (…), tak pokud tímto způsobem znevěrohodňujete svůj vlastní stát a své vlastní bezpečnostní složky, tak samozřejmě děláte přesně to, co ty ruské tajné služby chtějí.“

Tak jednoduché to je, vážení přátelé!  Pochopí to i ti největší prosťáčci, za které nás Fialovi „géniové“ a „vyvolenci“ (včetně „vykulenců“) považují. Kdopak asi může za to, že užvaněnému brněnskému „profesůrkovi“, patologickému lháři P. Fialovi, a jeho „veleodborníkům“ ze Strakovy akademie nikdo nevěří? Zavinili si to přece sami! Teď už se to napravit nedá, protože důvěru lze ztratit rychle, ale získat ji zpátky patří k úkolům z nejtěžších.

Namísto toho, abych na výše uvedenou demagogii uvědomělého „svazáka“ O. Foltýna reagoval  já svými protiargumenty, stačí, když ocituji názory čtenářů, jež byly zveřejněny pod tímto článkem v diskusi:

Čtenář „Sascha“ píše: „Nedočetl jsem. Zvedl se mi žaludek.“ (PL, 30. 3. 2024, 17:50:49) – Jiný čtenář, používající označení „Tirhonza“, je tohoto názoru: „Tak již tady máme reinkarnaci generála Čepičky, Urválka a teď přibyl Koniáš.“ (PL, 30. 3. 2024, 17:27:28) – Čtenář „Olaf Palme“ uvádí toto: „Tomuhle prolhanému státu, za nějž mluví superprolhaný Foltýn, nevěřím ani slovo.“ (PL, 30. 3. 2024, 17:24:44) – Čtenář „Chlestakov“ je vůči O. Foltýnovi ještě kritičtější: „Když se tohoto tragikomika v uniformě zbavila Černochová, tak s ním nebude něco v pořádku, což svými bláboly prokazuje.“ (PL, 30. 3. 2024, 17:04:22) – Čtenář „Spartyza8“ se netají svou nedůvěrou k naší současné podobě „demokracie“: „Jak můžu věřit státu, když je prezidentem komunistický rozvědčík a ministrem vnitra mafiánský boss? To prostě nejde.“ (PL, 30. 3. 2024, 15:54:08) – Čtenář „Lykomédés“ (jeho jméno prozrazuje, že se jedná o osobu s klasickým vzděláním) k tomu všemu poznamenává: „Když netakáte Takáčovi, pomáháte Rusku. Tak si to koukejte dobře rozmyslet!“ (PL, 30. 3. 2024, 15:08:48) – A úplně na závěr tohoto přehledu ještě názor čtenáře, který se podepsal jako „Jirka Fimfárum“: „Na takové soudruhy, jako [je] Foltýn, si velmi dobře pamatuji.“ (PL, 30. 3. 2024, 14:34:18).

S posledně uvedeným čtenářem musím bezvýhradně souhlasit. Také já jsem potkal před rokem 1989 v Praze, ale i mimo ni mnoho podobných soudruhů. Byli velmi uvědomělí, pro stranu a vládu by dýchali ve dne v noci a žádný uložený úkol pro ně nebyl nesplnitelný. Všechno znali, všude byli a od všeho měli klíče. Skoro jako členové Fialovy vlády. Proto nechápu, proč jsou tak neúspěšní.

Když jsem v období tzv. normalizace žil a pracoval v Ostravě, byl primátorem tohoto hornického a hutnického města jistý Dr. Eduard Foltýn. Možná je to jen shoda jmen, ale vyloučit nelze ani to, že by se mohlo jednat o nějakého příbuzného O. Foltýna. Rovněž tento primátor byl velmi uvědomělým soudruhem. Jinak by nemohl stát v čele čtvrtého největšího města tehdejší ČSSR.

Tož tak, vážení přátelé! Na shledanou v lepších časech!

2. 4. 2024

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář