Jdi na obsah Jdi na menu
 


Český Krumlov letcům – František Růžička

14. 5. 2015

Přesně před rokem jsem článkem „Pocta letcům“ přiblížil čtenářům SN akci, která se konala v českokrumlovském hotelu Růže jako vzpomínková slavnost na letce, kteří bojovali pod znakem RAF - vojenského letectva britských ozbrojených sil a nezapomenutelně se zapsali zejména v bojích proti přesile německé Luftwaffe. 

Nebylo tomu jinak ani v letošním roce, kdy se pod názvem „Swing pomáhal vyhrát válku“ uskutečnil v Jezuitském sále hotelu „Vzpomínkový koncert k 70. výročí konce II. světové války“. Účinkujícími bylo Swing Trio Avalon a Sestry Havelkovy. Čestnými hosty pak především vdovy po zesnulých letcích – paní Vlasta Šišková a Jiřina Malá. Dále pak zástupci parlamentu ČR (Jan Zahradník), města Českých Budějovic (Jaromír Talíř), armády (gen. Jiří Zábranský, plk. Zdeněk Ouda), starosta Českého Krumlova (Dalibor Carda) a vojenský přidělenec anglické ambasády (plk. A. Shepherd). Nelze opomenout paní RNDr. Ruth Hálovou, tzv. Wintonovo dítě, která již v odpoledních hodinách otevírala svoji výstavu obrazů nazvanou „Svět očima Ruth Hálové“ v nedaleké synagoze. Tato výjimečná paní pravidelně navštěvuje sira Wintona v Londýně a ten byl před několika lety u ní v Holubově. Úvodní slovo opět přednesl starosta obce; účinkoval pěvecký kvintet Aúúúna a Sestry Havelkovy.

Hlavní slovo večera patřilo starostovi města, který znovu připomněl záslužný čin pana plk. Jana Horala, jenž zanedbaný hotel zvelebil do krásy a zařadil ho mezi nejkrásnější hotely v Evropě. Ostatně ten, kdo si také celý páchnoucí Krumlov pamatuje z počátku šedesátých let minulého století (musel jsem právě tam nastoupit po maturitě na umístěnku), nemůže nevidět ten propastný rozdíl. Poděkoval všem, kdož se na vzpomínkové akci podíleli, zejména hlavnímu organizátorovi Ing. Karlu Pokornému, a ujistil, že loňský slib na zhotovení pamětní desky pro letce RAF byl splněn; odhalena byla v následující den v průčelí krumlovské radnice za účasti amerického velvyslance, generality naší armády a NATO. Poděkoval i vedení podniku KIN za pomoc při umístění bust z pozůstalosti pana Horala na zahradě vily Lamezan v Českých Budějovicích, kde je podnikové ředitelství. Krátce se zmínil i o komplikacích při umístění památníku „okřídleného lva“ v Praze na Klárově. 

Paní Vlasta Šišková krátce vzpomněla hrůzy světové války, na které nelze zapomínat, zejména v současné době, kdy se znovu rozmáhá zlo, bezpráví a místo klidného žití znovu propukají boje nejen po celém světě, ale dokonce v naší nebezpečné blízkosti. Zejména nejmladší generaci vyzvala, aby se poučila z historie a na válečné útrapy nikdy nezapomněla.

 (květen 2015)   

František Růžička, České Budějovice

p1290146.jpg

Starosta města Dalibor Carda při zahájení

p1290153.jpg

Čestný host paní Vlasta Šišková

p1290160.jpg

Sestra Havelkovy při vystoupení

p1290182.jpg

Zástupci armády

p1290185.jpg

Pohled z terasy hotelu

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář