Jdi na obsah Jdi na menu
 


Naplněné proroctví – František Růžička

4. 5. 2015

Velikonoce roku 2014. Ne, nemýlíte se. Čtete dobře. Ani já se nespletl, skutečně se tato stať vrací o celý rok zpátky. Zcela záměrně.

Je pátek 18. dubna 2014. Pátek před velikonočními svátky. Tedy Velký pátek, který je v mnoha státech křesťanské kultury dnem volna a zcela záměrně z jistých důvodů nepíšu „státním svátkem“.

V českobudějovické katedrále probíhá pobožnost Křížové cesty, při které si věřící připomínají bolestnou cestu Ježíše s křížem, jeho ukřižování na Golgotě, smrt na kříži a uložení do hrobu.

V té době zručné ruce dvou tesařů zhotovují fortelný kříž v blízkosti katedrály při zdi Černé věže, což může mít svoji opodstatněnou pietní připomínku.

V centru města – na náměstí Jana Žižky – pardon, Přemysla Otakara II. – přímo před radnicí (překrásný výhled z kanceláře primátora Mgr. Juraje Thomy) postupně vyrůstají další tři kříže.

Musím uznat, že jsem skutečně rebel. Rebel za každého režimu, jak zvěstují zlí i dobří „jazykové“.

Nemohlo mne napadnout nic jiného, než že se nacházíme v době komunálních voleb, které by měly znamenat „křížek“ nad současným vedením magistrátu jihočeské metropole.

Ten, kdo jen trochu podrobněji sledoval domácí komunální sféru a třeba i přišel „do křížku“ s úřednictvem tehdejšího pana primátora, nejspíše trpěl hučením v uších, rudnutím dlaní, cítil šimrání v zátylku a předpokládal, že druzi, podruzi i soudruzi, již mají připravenou strategii o tom, jak si rozdají betla nebo durcha po konečném sečtení volebních hlasů. No, nebudeme to více rozebírat, snad nám čas ještě ukáže (protože Jihočeská pravda ani Jihočeská televize to zcela určitě neoznámí), jak se divně, podivně či prapodivně ve zdech barokní radnice postsocialisticky vládlo a hospodařilo. Eventuálně odposlouchávalo nebo sexuálně harašilo na obrazovkách radničních monitorů.

Alea iacta est! Volební výsledek byl celkem jednoznačný. Zvítězilo ANO (12 mandátů), před ČSSD (9) a dále Thomovi Občané (8), KSČM (6), TOP 09 (4), KDU-ČSL (3), ODS (3)… Povolební pletichaření bylo komentováno v jiné stati. Sto dnů hájení již uplynulo, Jihočeská pravda (Deník) nadále nemastná a neslaná, Jihočeská televize (opakovaným omíláním) naznačuje, že by se snad občan krajské vesnice mohl dočkat jistých zlepšení. Zase mne tak rebelsky napadlo, zda některý z těch sdělovacích prostředků ještě není podmazaný… Jenže nejásejte: úředník je plevel nezahubitelný a to, co zdědilo současné vedení radnice, není žádná lahůdka. Snad se ale blýská na lepší časy, kritické stavby (dopravní) se pohnou krokem vpřed a náměstkové se nebudou vymlouvat, že to i ono nejde, není možné. Bohužel – stavby již dříve koncipované (např. IGY a Dobrobodský potůček) budou nadále vzbuzovat těžkou nevůli, ale k tomu se dostaneme podrobněji při některé další zmínce.

Ve jménu Juraje, Ivanky a těch dalších – čest jejich památce! Už nás ale nestrašte!

František Růžička, České Budějovice

p1230920.jpg

Tesání kříže

p1230983.jpg

Kříž pod Černou věží

p1230961.jpg

Kříže jako pranýř před radnicí

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář