Jdi na obsah Jdi na menu
 


U nás v Kocourkově 8

11. 5. 2015

Česká politická scéna se po listopadu 1989 stala nikoli službou veřejnosti, nýbrž uměním, jak se co nejrychleji a pokud možno bez práce dostat k výnosným korytům (či alespoň korýtkům) a jak se u nich udržet co nejdéle. A při této bohulibé činnosti, tedy službě sobě a svým kamarádům, si „nahrabat“ co nejvíce, aby byla naše třída politiků až nadosmrti „za vodou“.

Průvodním jevem tohoto procesu, pro nějž se používají nejčastěji pojmy, jako například „služba vlasti“, „vláda lidu“ či „zastupitelská demokracie“, jsou aféry a skandály, potvrzující nám dnes a denně, že politika se u nás zredukovala na pouhou „technologii moci“. Na konci tohoto procesu ovšem bývá obvykle proces skutečný, soudní, jehož aktéři končí na lavici obžalovaných a ve vězení.

Dlouho se našim politikům dařilo zametat všechny „kauzy“ pod koberec a za pomoci spřízněných duší z řad vyšetřovatelů a státních zástupců je „zahrávat do autu“. Jenže každá falešná hra jednou končí a pak to dostane rychlé obrátky. Také u nás to už začalo a bude to pokračovat…

A protože každý den v naší líbezné zemi přináší stále nové a nové, doslova epochální události, jimiž se nesmazatelně zapisujeme do světových dějin, rozhodli jsme se zavést rubriku kontinuálního komentování právě probíhajících událostí na naší vnitropolitické scéně. Zkrátka, každý den se u nás něco děje a my se k tomu chceme vyjadřovat – otevřeně a bez servítků.

P. S.

K tomuto textu, který vznikl před rokem, jen malé doplnění: V posledních měsících je stále zřejmější, že nákladně vydržovaný stát, který má v demokracii sloužit občanům, ve skutečnosti nefunguje a selhává ve stále větším počtu oblastí. Jedním z největších selhání tohoto druhu byly povodně v letech 1997 a 2002, dále „Kauza metanol“, výbuchy muničních skladů ve Vrběticích a v posledních dnech případ masového vraha Z. K. v Uherském Brodě.

Také o těchto kauzách chceme a musíme psát, protože občanskou povinností každého z nás je k takovému šlendriánu nemlčet, ale tvrdě ho pranýřovat a požadovat nápravu od těch činitelů, kteří za tyto oblasti veřejného života nesou odpovědnost.

REDAKCE

●●●

● Z pražského magistrátu prchlo už skoro 40 lidí

Poté, co primátorka Adriana Krnáčová z ANO přežila pokus o sesazení z funkce kvůli aféře kolem Škodova paláce, musí řešit další problém. Z pražského magistrátu na protest proti jejímu stylu vedení města odcházejí klíčoví úředníci. Nejnověji skončil například šéf legislativního odboru František Kotalík, který na magistrátu pracoval 14 let. - Opozice je ve vyjádření mnohem razantnější. “Pana Kotalíka jsem si vždy vážil nejen pro jeho odborné kvality, ale zejména i pracovní výkon. Vypadá to, že s přisprostlou a v problematice města se neorientující paní Krnáčovou chce spolupracovat stále méně a méně slušných a schopných lidí,” uvedl bývalý primátor za TOP 09 Tomáš Hudeček. (Neovlivni.cz, 23. 4. 2015)

─────

Bude to ještě nějakou dobu trvat, než Krnáčová pochopí, že na magistrátu nemůže být „sama proti všem“. Takovou situaci by neustál ano filištínský obr Goliáš! Nebo si snad myslí, že ona je tím Davidem, který nad všemi zvítězí?

●●●

● Mimozemšťanů je 80 druhů, 4 z nich byly na Zemi, šokoval politik

Jsme ve vesmíru sami? Podle bývalého kanadského ministra obrany rozhodně ne. V televizním vysílání vyzval světové politické špičky k zveřejnění záznamů o UFO. Podle jeho slov už mimozemšťané žijí na Zemi. - Paul Hellyer (91), v televizi prohlásil, že vlády tají před občany přítomnost mimozemských bytostí. A vyzval vlády celého světa, aby odhalily lidem pravdu. "Páni prezidenti a ministři, chceme pravdu a chceme ji hned, protože to ovlivňuje naše životy," vyzval Hellyer, který byl ministrem obrany mezi roky 1963 a 1967. - Podle jeho slov v současné době existuje přibližně 80 druhů mimozemšťanů, z toho nejméně čtyři druhy prý naší planetu zcela jistě navštívily. I když tomu tak bylo, všichni návštěvníci jsou prý na pohled k nerozeznání od obyčejných lidí. Hellyer také říká, že naprostá většina druhů je mírumilovná a nechce lidstvu nijak uškodit. Naopak jim máme být vděční za technologie jako mikročipy nebo LED osvětlení. - Na závěr bývalý ministr dodal, že "vysocí bílí" mimozemšťané tajně pracují pro americké letectvo v nevadské poušti. Jeden z dalších druhů má mít velmi štíhlé končetiny a velké hlavy a další nazývá jako "severské blonďáky". (tn.cz, 24. 4. 2015, 15:20)

─────

A co plešatý Sobotka? Ten by nemohl být mimozemšťanem? To, co provádí, má někdy až nadlidský charakter, takže tato úvaha se nabízí jaksi sama od sebe. Přesto si myslím, že mimozemšťané jsou inteligentnější než plešatí „myslitelé“ typu B. Sobotky.

●●●

● Zpověď záchranáře z Uherského Brodu: Vrah dal obětem ránu jistoty!

Tolik mrtvých najednou jsem neviděl. To řekl Blesku záchranář, který s kolegy vstoupil před dvěma měsíci do restaurace Družba v Uherském Brodě. A všech sedm mužů mělo prostřelenou hlavu… - U záchranky pracuje už řadu let, je zkušený, ale něco takového... „Vyrazilo mi to prostě dech. Podle mě to byla poprava. Všichni muži měli prostřelené hlavy. Napoprvé se ale vrah podle mého nemohl trefit. Zřejmě ty oběti ještě jednou obcházel… Byl to pocit naprosté beznaděje, hrůzy. Tolik mrtvých pohromadě,“ svěřil se. (Blesk.cz, 25. 4. 2015)

─────

Svědectví záchranáře je jistě zajímavé, ale stále marně čekám, že se představitelé Policie ČR „pochlapí“ a přiznají svou chybu. Zatím se nic takového nestalo. Čas běží a sebereflexe žádná. Vypadá to tak, že vedení Policie ČR i Ministerstva vnitra ČR vsadilo na osvědčenou kartu: počkají, až uběhne hodně času a na všechno se zapomene. Na bezpečnosti občanů se nic nezmění. Stačí, aby se našel podobný šílenec jako v Uh. Brodě, a situace se bude opakovat „jako přes kopírák“. Vždyť to známe. Když se nic nedělá, nic se nemůže změnit – ani k lepšímu, ale ani k horšímu. Hůř může být vždycky, jen si to nechceme připustit…

 ●●●

● Pyrotechniky řídí odborník na historii četníků. Jsem manažer, hájí se

První je odborníkem na policejní historii, druhý zase na ochranu svědků. V době teroristických hrozeb a výbuchů munice ve Vrběticích šéfují policejním pyrotechnikům ředitel Michal Dlouhý a jeho náměstek Miloslav Žán. Ani jeden nemá v oboru vzdělání či praxi, kvůli čemuž čelí kritice odborné veřejnosti. Dlouhý si z toho však příliš nedělá, jeho místo je totiž podle něj manažerské. (Lidovky.cz, 25. 4. 2015, 6:00)

─────

Další z předlistopadových komunistických „kádrů“, které se po věrné službě straně a vládě dočkaly svých teplých místeček. Kdopak jim je zajistil? Že by policejní prezident T. Tuhý, nebo již jeho předchůdci? Co na to říci? Nenesou tito pánové náhodou odpovědnost za výbuchy ve Vrběticích? Nebo je to jen nekoncepčnost a amatérismus policejního prezídia v čele s T. Tuhým? Vypadá to tak, že i on je odborníkem „na všechno“. Nejsem si jist tím, zda i na policejní práci. Pak se ovšem nedivme, že to u nás vypadá tak, jak to vypadá!

Jmenuji se Mikeš, jsem kocour a rovněž já jsem manažer. Z fleku bych mohl dělat ministra nebo aspoň „ředitele zeměkoule“. A příště, až skončí Miloš Zeman, budu kandidovat na prezidenta.

 ●●●

● Jsem jediný, kdo ve vládě řeší příjmy. Němeček a ostatní po pořád chtějí nějaké peníze… Takto hrál Andrej Babiš Partii sám se sebou

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš byl jediným hostem nedělní Partie FTV Prima. Hned v úvodu konstatoval, že se mu daří vybírat daně, ale současně osekat zbytečné státní výdaje. Ostrý vzkaz poslal ministru zdravotnictví Svatopluku Němečkovi a za organizaci své cesty do USA pochválil Lubomíra Zaorálka (oba ČSSD). Dostal se prý i do Pentagonu. Stranou Babišovy pozornosti nezůstaly ani elektronická evidence tržeb a zálohové výživné. (ParlamentníListy.cz, 26. 4. 2015, 12:19)

─────

Babiš má pravdu, ale je mu to houby platné. Zaběhnuté poměry rozdrtí každého, kdo se jim nepodřídí. Byrokratický moloch, zvaný stát, nedovolí, aby to mohlo být jinak. – Co se týká úrovně gramatické zdatnosti redaktorů PL, je to pořád stejné: chtělo by vrátit se zpátky do školy a naučit se pořádně česky. Hrubá pravopisná chyba v titulku je barevně vyznačena. Někdo by se měl konečně chytit za nos…

 ●●●

● Nevyzrálí mamánci. Chtějí k policii, většina pohoří při psychotestech

Ze zprávy psychologů Policejního prezidia za rok 2014, na kterou se odvolává Radiožurnál, vyplývá, že loni se k policii hlásilo skoro 5000 lidí, psychotesty ale úspěšně složilo jen 39 procent z nich. Důvodem je hlavně mentální nevyzrálost. (EuroZprávy.cz, 26. 4. 2015, 12:59)

─────

Přesně o tom jsme psali ve SN č. 3/2015 v článku „Tragédie v Uh. Brodě“ (viz: http://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-3-2015/tragedie-v-uherskem-brode-----phdr.-rostislav-janosik.html). Přesná čísla, která dalo k dispozici Policejní prezídium, potvrzují správnost našich závěrů. Je to velký problém a bude třeba ho seriózně řešit.

●●●

● Tragický Václav Havel, zlatokopka a totalitní hvězdička Dagmar Havlová, píše profesor Milan Knížák

Minulý týden se na pultech knihkupectví objevila kniha 25 let v pichlavém sametu z pera umělce a bývalého ředitele Národní galerie Milana Knížáka. A jedná se o vskutku výbušný materiál. Dle deníku Blesk Knížák pourážel polovinu české elity, včetně prezidenta Miloše Zemana či vdovy po Václavu Havlovi Dagmar. - Na současném prezidentovi Miloši Zemanovi však Knížák nenechal nit suchou. „Zeman nám ukazuje, jaké to je, když se prezidentem stane plebejec,“ pustil se umělec do prezidenta a dodal, že zatím všechny Zemanovy prezidentské projevy byly hloupé. - Knížák nevynechal ani první českou hlavu státu Václava Havla a jeho ženu Dagmar. „Václav Havel je tragickou figurou našich současných dějin. Požehnal všem intrikám, které hýbou naší politickou scénou,“ prohlásil na adresu Václava Havla. - Jeho ženu Dagmar pak rovnou označil za zlatokopku. „Oženil se s totalitní hvězdičkou Dášou Veškrnovou. Kéž by to byla láska, ale ona si jen dobře políčila a hrozně jí vadilo, že onemocněl a vypadl z politického hřiště,“ napsal Knížák. (ParlamentníListy.cz, 27. 4. 2015, 8:46)

─────

Svatá pravda. Nic k tomu není třeba dodávat. Snad jen to, že mnozí lidé u nás stále ještě nejsou ochotni pohlédnout pravdě do očí. U někoho je to záležitost, která bude trvat až do konce jeho života.

 ●●●

● Nepravdivý Sobotka u Moravce. Demagog.cz ho nachytal hned osmkrát

Zatím jedno z nejhorších vysvědčení dostal od serveru Demagog.cz premiér Bohuslav Sobotka za své představení v Otázkách Václava Moravce z minulé neděle. V debatě s šéfem ODS Petrem Fialou osmkrát nemluvil pravdu. Jak vyplývá z analýzy, jeho oponent se zmýlil jednou. (Lidovky.cz, 25. 4. 2015, 15:45)

─────

Myslím, že o Sobotkovi už bylo řečeno všechno. Zatím bez valného výsledku. Věc bude vyřešena v okamžiku, kdy ve své funkci premiéra skončí. I kdyby to bylo včera, bylo by pozdě…

 ●●●

● Vláda zamítla jako významný den výročí spojení rodu Přemyslovců a Lucemburků

Výročí svatby Elišky Přemyslovny a Jana Lucemburského vláda nepokládá za tak významné, aby se stalo významným dnem. Nepodpořila tak návrh 33 poslanců ze stran napříč Sněmovnou, který navrhoval ustanovení nového významného dne právě k výročí spojení rodu Přemyslovců a Lucemburků. Připadat měl na 31. srpna. Návrh projedná Sněmovna. (Denik.cz, 27. 4. 2015, 22:28)

─────

Věděl bych o významnějších dnech pro české a československé dějiny, než je 31. 8. 1310. Škoda jen, že jsou naši poslanci tak nevzdělaní, že je to nenapadlo. Nebo že by si chtěli prodloužit letní prázdniny? Jejich lenost a absentérství jsou příznačné. Kdyby byli placeni za skutečně odpracované hodiny jako kterýkoliv jiný zaměstnanec, asi by tak velké výdělky neměli. Možná by ještě museli doplácet ze svého.

 ●●●


● Nevzdělaný a hloupý, řekl europoslanec o Ovčáčkovi. Chce jeho odvolání

Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) vyzval prezidenta Miloše Zemana k tomu, aby odvolal svého mluvčího Jiřího Ovčáčka. Důvodem je dnešní zveřejnění dalšího textu Ferdinanda Peroutky nazvaného Dynamický život, sdělil Zdechovský. (Denik.cz, 27. 4. 2015, 22:35)

─────

Ovčáček je skutečně nevzdělaný a možná i hloupý, ale takových je plný parlament a zřejmě i celá vláda B. Sobotky (až na několik světlých výjimek). V každém případě nemá tiskový mluvčí prezidenta odpovídající vzdělání, aby mohl vykonávat tak významnou funkci. Divím se Zemanovi, že mu to nevadí. Bez odpovídajícího, ukončeného vzdělání je i hradní „protokolář“ J. Forejt. Možná je dobrý odborník, ale nemá na to ten správný „papír“. Ovčáček je bývalý novinář komunistického Práva a Haló novin, což je kvalifikace, s níž bych se nikde nechlubil. Odvolání kvůli článkům F. Peroutky je problém, protože Ovčáček jen dělá práci „mouřenína“ pro M. Zemana. Kdyby Zeman neříkal hlouposti, nemusel by Ovčáček jeho průšvihy omlouvat a „žehlit“. Za to by si zasloužil spíš státní vyznamenání: věnuje spoustu času na prokazování evidentního nesmyslu.

●●●

● Současná vláda prý začíná čím dál více připomínat minulý režim. Předseda ODS si vzal k ruce dopisy od občanů

Předseda ODS Petr Fiala napsal na blogu Aktuálně, že je potřeba vyhnat socialismus z naší země, jelikož současná vláda má prý potřebu řídit naše životy. Měl prý možnost vyslyšet několik názorů, ve kterých si mu lidé stěžovali, jak se v současném prostředí nedá žít, a jsou tudíž nuceni odcestovat a žít v zahraničí. - Předseda ODS tak zásadně nesouhlasí se způsobem, jakým řídí stát současná vláda. Prý mu to připomíná minulý režim. „Stát, který si osobuje právo řídit naše životy, rozhodovat místo nás o našich dětech, cpe se nám do života všemi směry, chce regulovat, evidovat, řídit. Místo aby stát chránil naši bezpečnost, chce nás ovládat,“ popsal současnou vládu Fiala.  (ParlamentníListy.cz, 28. 4. 2015, 10:12)

─────

Již delší dobu mám pocit, že polistopadový režim se dostal do stavu, v němž před 25 lety začínal. Všichni jsou nespokojeni se vším, nikdo nic nedělá a jen na všechno nadává. Čeká se na to, že se stane zázrak, který vše vyřeší. Lidé podvědomě cítí, že se něco zásadního musí stát, ale nikdo neví, co to bude a jak na to. Na revoluci jsou lidé líní a málo odhodlaní, ale změna může přijít jedině přes rozkotání toho, co nám vadí: petrifikovaného systému, který jsme 25 let budovali v domnění, že „politická soutěž“ stran a hnutí nám přinese ráj na zemi. Téměř nic z našich snů se nepodařilo naplnit. Pouze jsme stvořili neživotný systém, který nemáme odvahu opustit, protože se bojíme toho, co přijde po něm. Že to nebude idyla, tuší už kdekdo…

●●●

● Televize nemá povinnost vysílat Ovčáčkovy tiskovky. Rada zamítla stížnost Hradu

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání zamítla stížnost Vratislava Mynáře na Českou televizi. Veřejnoprávní médium prý diskriminovalo pražský Hrad, když neodvysílalo tiskovou konferenci Jiřího Ovčáčka. „Neměli jsme moc co řešit. Každý vysílatel vysílá svobodně a podle vlastního uvážení,“ uvedl na dotaz serveru Lidovky.cz předseda Ivan Krejčí. (Lidovky.cz, 28. 4. 2015, 11:28)

─────

Kdyby byla ČT obyčejným vysílatelem, pak by si mohla vybírat, zda Ovčáčkovi dá vysílací prostor, nebo ne. Problém je ovšem v tom, že ČT je veřejnoprávním médiem. Chce-li jím zůstat, měla by velice rychle „hodit zpátečku“ a začít plnit své povinnosti. Pokud to dělat nebude, hrozí jí sankce: buď v podobě snížených nebo zcela zrušených koncesionářských poplatků, nebo úplného zrušení. Navrhuji zrušit současný status této televize a udělat z ní státní podnik pod kontrolou vlády. Pak bude jasné, kdo odpovídá za to, co se bude vysílat. Teď je to „cochcárna“, kde si mafie těch, kteří jsou momentálně „u lizu“, dělá, co ji napadne. S tímto stavem je třeba urychleně skoncovat. Soudruha Ivana Krejčího, který šíří své nesmysly v tisku, bych okamžitě zbavil jeho funkce a poslat k lopatě.

 ●●●

● Komise o UJAK: Bakalářský titul se dal získat za půl roku

Každý čtvrtý absolvent bakalářského programu na Univerzitě Jana Amose Komenského získal titul za nestandardně krátkou dobu, někdy dokonce za méně než půl roku. - Akreditační komise zjistila, že v letech 2011 až 2014 absolvovalo tříletý bakalářský program 6641 studentů. Z toho 1718 za dobu kratší než dva roky, z nichž 1491 za dobu jednoho roku, a někteří dokonce za méně než šest měsíců. Hodnotí to jako vysoce neobvyklé a může to podle ní svědčit o existenci dalších závažných systémových pochybení v činnosti této vysoké školy. (Aktuálně.cz, 30. 4. 2015, 16:35)

─────

Řešení je jednoduché: takovou školu zrušit a studentům umožnit, aby dostudovali jinde. Za jediného předpokladu: že budou schopni dostudovat. O tom si ovšem myslím své a jsem přesvědčen, že to zvládne jen zlomek těch, kteří tam dnes „studují“.

 ●●●

● Urban Babišovi: Když se vám nelíbí ve vládě, tak z ní odejděte

Kritická slova mezi politiky vládní koalice zazněla při čtvrtečních interpelacích ve Sněmovně. Poslanec ČSSD Milan Urban vzkázal ministru financí a předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi, že když se mu nelíbí v koaliční vládě, tak ať z ní odejde. (Lidovky.cz, 30. 4. 2015, 10:50)

─────

Někdo už to Babišovi musel říci, když Sobotka k tomu odvahu nenašel.

 ●●●

● Karla Šlechtová do Sněmovny odjela na koloběžce s přilbou na hlavě

„Sama mám s pádem na kole a s nutností používat přilbu zkušenost a proto jsem dala záštitu k projektu, který na to upozorňuje,“ řekla ministryně Karla Šlechtová a pak si nasadila přilbu, chopila se koloběžky a odjela na ni udajně do Sněmovny. (prvnízprávy.cz, 2. 5. 2015, 12:05)

─────

Není nad to, kdy je někdo originální – za každou cenu. Lépe by ovšem bylo, kdyby paní ministryně už konečně začala pracovat a kdyby dala celou záležitost s čerpáním evropských fondů do pořádku. Zatím se jí to moc nedaří. Ukazuje se, že všichni ministři za ANO rádi hodně mluví a snaží se na sebe upoutat pozornost, ale s pracovními výsledky už je to horší. Chtělo by to, aby ČSSD našla odvahu, vypověděla koaliční smlouvu a našla si lepšího partnera, s nímž dovládne do konce volebního období. Ještě k té koloběžce: Už v začátcích prezidentování V. Havla se na Hradě jezdilo na koloběžce. A podle toho to tam vypadalo… Čas recese skončil a je třeba, aby už se konečně začalo zodpovědně vládnout. Dočkáme se?

 ●●●

Brzy nashledanou!

mikes.jpgZdraví vás

Mikeš

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář