Jdi na obsah Jdi na menu
 


Byl 1. máj… - František Růžička

22. 5. 2017

…byl. Ale jak pro koho. Pro někoho …lásky čas. A mohl o tom psát a básnit verše s uchováním pro celé další literární generace. Pro jiného …oslava vítězství pracujícího lidu. Praporky, fáborky, písničky, tanečky, hesla, splněné socialistické závazky. Projevy pověřených a dobře prověřených soudruhů, starosti ředitelů škol, jak ideologicky zainteresovat dítka školou povinná. Pro študáčky zase překotné vymýšlení výmluv, jak nejlépe se „vypařit“. Coby příslušník základní vojenské služby rád zavzpomínám na zamrzlé kádě, ve kterých jsme se ráno myli v rozsáhlém stanovém lágru na Vypichu při přípravě vojenské přehlídky na Letenské pláni. Ke snídani byla i míchaná vajíčka se slaninou na posilnění.

Dnes by se nejspíše hodilo motto: …oslava kvazidemokracie, vítězství velkopodnikatelské minority, nebo nadvlády finančního monopolu ČNB s úspěšným ožebračováním lidu této země a plněním chřtánů zahraničních matek. „Kde domov můj“?? Nebo i zavzpomínání si s Miloušem pod rozkvetlým šeříkem. Že by nám ale na znovuobnovené luční a polní meze, kde už zase cvrkají cvrčci a hnízdí křepelky, přinesl některý pan velkoprivatizátor občerstvení třeba v podobě kosteleckých párečků? Nebo sekretářka pana uhlobarona přinesla poukázku na sociální bydlení, aby se zase vrátila humanita pana průmyslníka Bati?

Vzpomínat by se zcela jistě dalo na mnohé i z pohledu globálního. Můžeme začít u našeho dlouholetého vzoru ‒ USA. Jo, jo, tady to kdysi začalo: jako boj proti nadvládě techniky nad manuálně pracujícími ženami. A teď přeskočme století i oceány a zamysleme se nad současnou genderovou vyvážeností. Nečeká nás, že přijdeme (všeobecně) nejen o další tvůrčí pracovní příležitosti, když pokročilá super-nukleo-nano technika nás už vede snad až za hranice samotného vesmíru? A co víc…

No právě. A co víc? Vrátíme se zase do doby prvobytně pospolné společnosti, když znenadání přijde ke slovu dnes již nevyčíslitelná zásoba jaderného arzenálu? Nebo jen do doby matriarchátu? Což je možná více pravděpodobné. Vždyť naše mírumilovné a láskou oplývající ženušky nás se zapálenými májovými srdíčky dovedou k lepším zítřkům a šťastnější budoucnosti. Pro nejlepší příklady netřeba chodit až tak daleko. Také už to někdo v historii ocitoval:  Hanba mužům!

Ve světě je těch genderově vyvážených už skoro dvacítka. Jako prezidenty sklízejí slávu (?) nejen v Jižní Americe, ale i např. v Jižní Koreji, Litvě, Maltě, Středoafrické republice i v nedostižném Švýcarsku… Jako premiérky mají k postu nejvyššímu našlápnuto v Bangladéši, Lotyšsku, Norsku, Polsku, Trinidadu… Zůstaňme u toho nejzávažnějšího a domácího, neglobálně evropského. Leč ono to s tou globalizací přece jen velmi úzce souvisí.

Lady Theresa May od našich problémů lehce odpluje se svou flotilou s vlajkou Brexitu. Frau Angela Merkel se svým široce otevřeným srdcem, naplněným láskou k veškerému lidskému pokolení, nás možná dovede i do nové bájné říše Deutsch-turkisch. Zcela jistě ještě nezaschne inkoust na těchto řádcích a budeme plakat nad tím, že ambice madame Marine Le Pen nebyla naplněna. Nebo už byla?

Co bylo, bylo. Co bude, bude. Dneska je ale 1. máj, tak pospíchejte do přírody. Ale pozor na zdraví. Je mokro a fouká studený vítr. Alespoň v jižních Čechách. Upřesním: v regionu Jižní Čechy. Jak vidíte, nejen jazyk český je mocný kouzelník. Dokonce i ta naše příroda česká. Také ve svém vývoji díky technice zdárně pokročila. Netřeba se líbat ve větru a riskovat nachlazení a čerpání nákladů našich zdravotních pojišťoven. Zapněte monitor, najděte si rozkvetlé kopřivy a pěkně do díla. Pokud máte závadu na monitoru, nezoufejte. Vyštrachejte pastelky, namaluje halůzku a rozepněte blůzku…

A jdeme na to… Jelikož je ale svátek práce, plivněme si do dlaní a oslavme jej poctivou prací. Hej rup!

V májové náladě

František Růžička, České Budějovice

p1400062.jpg

Vášnivý polibek pod sakurou

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář