Jdi na obsah Jdi na menu
 


Den památek – František Růžička

8. 5. 2017

Sobota 22. dubna je v kalendáři označena jako Mezinárodní den památek. Jihočeská metropole si pro tento den, který se stal atraktivním pro mnohé zájemce o památky a historickou kulturu, připravila informační skládačku s upoutávkou na dobu baroka, které vlastně významně změnilo ráz tohoto královského města. Označením baroko byl pojmenován nový, hravý, okázalý, dynamický a emociální styl, vycházející z francouzského klenotnictví.

Významnou představitelkou této doby byla Marie Terezie (*13. 5. 1717 – 300. výročí), která podle svědectví vynikala půvabem. Byla ženou velice energickou, rozhodnou a odvážnou, dle některých pramenů konzervativní. Nechala budovat silnice, poštovní spojení, zavedla jednotnou soustavu měr a vah, reformovala soudní a berní sektor, zdanila šlechtickou půdu. Roku 1753 se začala vyměřovat císařská silnice z Lince přes Budějovice do Prahy. V roce 1751 byly Čechy územně rozděleny do 16 krajů a Budějovice se staly krajským městem. Zde se zastavila s manželem Františkem Lotrinským v červnu 1743.

Program letošního Dne památek byl v dostatečném předstihu avizován a skládal se z několika okruhů.

I. Komentované prohlídky (nutná rezervace bezplatných vstupenek) – českobudějovické radnice, vodárenské věže, dominikánského kláštera s kostelem Obětování Panny Marie, Jihočeského muzea.

II. Přednášky (s platnou vstupenkou) – Marie Terezie, zakladatelka moderní monarchie; Barokní umění nejen v malířství; Fenomén barokního divadla; Přednáška s módní přehlídkou a představením knihy „Šaty chodící“.

III. Prohlídky městem „Křížem krážem s památkářem“ (bezplatné vstupenky) – Dominikánský klášter, Českobudějovická radnice, Samsonova kašna, Svatí patroni města…

IV. Volně přístupné objekty (otevřeno od 9. do 17. hodin, vstup volný).

Právě z tohoto posledního okruhu uvádím několik osobních poznatků.

■ Současně s úderem věžních hodin zvonili první návštěvníci u brány nové budovy Státního okresního archivu, aby zhlédli výstavu „Budějovické baroko v archivních pramenech“. Na otázku, jaké listinné poklady zde ukrývají, dostali vzápětí odpověď od samotného ředitele PhDr. Daniela Kováře, který je se svou tiskovou mluvčí přivítal v dobovém barokním přestrojení.

Co bylo k vidění? Mnoho zajímavostí.

● Podrobná nástěnná mapa krajů českých i již nečeských datovaná A. C.- M.DCC.XX. (Geografická mapa Regni Bohemiae). Možná že tam Jihočeši našli i svou rodnou vísku.

● Památné listy k nejrůznějším událostem, např. velký požár města r. 1654, zápis ze schůze městské rady, nařízení císaře Ferdinanda III. (1646), žádost purkmistra a rady o zprávu, kudy potáhne vojenský oddíl Chorvatů (1637) z Chebu do Vídně, stížnosti měšťanů…

● Dále kroniky (Jonáš Katschner, 1656), Schneiderova kronika, Měšťanské domy- baroko 1720…

● Kniha věnovaná zázračnému působení Panny Marie Klasnové (1665), kniha výdajů, popisy radnice, pranýře, kašny, vodárenské věže…

● Dokumenty k Dominikánskému klášteru (1652), oltáři pro farní kostel sv. Mikuláše (1770), kostelu P. Marie Bolestné na Dobré Vodě (1730).

● Další zajímavá literatura, vydané knihy o Klokotech, Římovu, katedrále, českém baroku…

■ Jako poslední možnost návštěvy Wortnerova domu (Alšova Jihočeské galerie) před plánovanou podzimní přestavbou byla celodenní výstava méně známé částí tvorby Aléna Diviše. Připomeňme, že se narodil roku 1900 v Blatě u Poděbrad, od r. 1911 žil v Praze, často v Paříži. Po okupaci r. 1939 byl zatčen, vězněn v pařížské věznici La Santé, v internačních táborech v Maroku a na Martiniku. Po roce 1947 se vrátil do Prahy, kde na následky válečných útrap zemřel 15. listopadu 1956. Na konci svého života již maloval jen pro sebe. Právě do konce jeho tvory se promítla osudová tíže jeho žití, což vyjádřil v četných malbách ke Svatební košili (Erben) a Reflexi Starého zákona, ve kterých zobrazil nejvýraznější projevy svého duchovního zaměření.

■ Návštěva biskupské zahrady už byla skutečně odpočinkovou procházkou, i když se z nebe začal snášet nepříjemný déšť a začal foukat studený, ještě více nepříjemný, téměř předvánoční severáček. Zde se návštěvníkům ve vstupním glorietu představil se svým literárním dílem budějovický fotograf a patriot Milan Binder. Bylo možné zakoupit některou z jeho knih i s autogramem, nebo jen tak volně pohovořit o českobudějovických pamětihodnostech.

I když se pořadatel akce, kterým byl Odbor památkové péče Magistrátu města České Budějovice, vynasnažil vyjít milovníkům památek vstříc, nemohl nezaslechnout připomínky, že bylo velkou škodou, když nebyly přístupné jiné (i soukromé) objekty, jen tak volně k nahlédnutí, jako v předchozích letech. Právě v nich je ukryté mnohé kouzlo starých zákoutí, v mnoha případech již renovovaných, přesto dýchajících onou starobylou vůní. Tak snad zase příště…

František Růžička (Hlas svědomí)

p1390742.jpg

Vítejte v baroku

p1390739.jpg

Zachovalé archiválie

p1390748.jpg

Autor Alén Diviš

p1390745.jpg

Pohled do galérie

p1390762.jpg

Moderna

p1390777.jpg

Zátiší biskupské zahrady

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář