Jdi na obsah Jdi na menu
 


Toho zlobí to a jiného zas tohle… - Ing. Vladimír Veselý

22. 5. 2017

… a všichni proti tomu nedělají nic! Tato parafráze na filmový výrok mého milovaného Jana Wericha by mohla charakterizovat dnešní dobu. Agonie likvidaci lidstva na této Zemi úspěšně pokračuje. Předpovědi apokalypsy houstnou a přípravy na její realizaci s ní. Úporná snaha zničit lidstvo čiší ze všech stran. Nejen provokativní lži a terorismus pod cizí vlajkou usnadňují cestičku, aby Sodoma a Gomora mohly vzplát v atomovém ohni, ale nekonečná touha po světovládě a chamtivost těch nelidských zvířat se už asi zastavit nedá. Velice mi to připomíná jedno přirovnání, kdy skupina takových lidí je uzavřena v místnosti, naplněné fekáliemi, jejichž hladina stoupá tak, že už všichni musejí stoupat na špičky, aby se neudusili. Když se však někdo odhodlá ponořit a násilím otevřít výpusť, začnou na něj ostatní křičet: „Nedělejte vlny!“ Trend pomalého, ale „bezodporového“ plynutí do zániku je duchem doby.

Mít dobře placené zaměstnání, byť za kolaborantské služby pro oligarchy, veliké SUV auto, aby jiní záviděli, moderní byt a vlivné přátele, to ke spokojenosti postačí. Co je mimo tohoto mého životního prostoru mě už nezajímá. Jsme označováni (nejen republika, ale celá Země) za zemi dvojího lidu, vládnoucích kapitalistických i politických oligarchů a plebsu, který je živí. A ten plebs nemusí být právě pohůnci a otrhánci. Spadá do něj i řada vzdělaných sobců, které nic než osobní zájem nezajímá. To jsou ti nejspolehlivější pohůnci těch oligarchů, kteří mohou ale být také jen dráby kohosi v pozadí.

Tento stav mě popravdě „straší“ víc než ta jeho viditelná část. Díky poznané části fyziky, ať už einsteinovské, nebo darwinovské i jiné, jsme vychováváni v limitovaném světě. Limitovaném nepřekročitelnou rychlosti světla či naší smrtí, tak jak jsme si to schopni ověřit, změřit nebo ohmatat. Přesto existují paralelně k tomuto životu fosiliemi, archeologií, ale i jinými, těžko vysvětlitelnými ději (jako jsou jasnovidecké seance, z velké části se vyplňující předpovědi mágů, vizionářů i techniků) skutečnosti, které jako by naznačovaly, že existují paralelní světy od nás nikoli tak nekonečně vzdálené, se kterými mohou jedinci, jako Nostradamus, Edgar Cayce, nebo i Tesla a jiní objevitelé, komunikovat. Ať už samovolně, nebo cíleně: k svému zájmu slouží těm u kormidla v pozadí. Je to pro mne těžko pochopitelné (kam by se ty paralelní světy vešly? Zejména ty v současnosti, nebo v souběžné budoucnosti existující), ale vyloučit to nemohu.

Vysvětlovalo by to však to, co moje zkornatělá technická mysl nechce připustit. Ale nejen to. Vysvětlilo by to například i naprosto nelogické činy a názory dnešních „sluníčkářů“ a politiků, které logicky myslící člověk ani pochopit nemůže. Sebevraždu lidstva, asistovanou z pozadí pod cizím jménem. Jen tak lze pochopit, proč se do toho lidstvo žene. Je to pro nás, lidi, strašné, ale již se to zřejmě několikrát stalo. Je to ostatně ten nejjednodušší způsob, jak vyhubit podstatnou část těch, kteří jsou předurčeni k tomu, aby Zemi udržovali obyvatelnou, ale aby se nepřemnožili natolik, že by ji ovládli natrvalo. Že by Nibiru? Vivat Chitkin?

Vraťme se však na naši dosud ještě existující Zemi. Současná, dosti vyvinutá technika násobí síly a možnosti jejích obyvatel, takže vzájemné možnosti ovládat velké skupiny jsou možné. To vede k terorismu i válečné agresivitě, což je pochopitelně snadno použitelné k osobnímu obohacení. Společenský řád, který by to udržel rozumně na uzdě, dosud objeven nebyl, a tak na Zemi dominuje kapitalismus, který to nejvíce podporuje. Přerostl však do globální formy, která nezná a ani neuznává v praxi regulující mnohá pravidla, či nastavené zákony. Život se tak stává bojem o jeho existenci a přestává být „lidským“, jakým by při dnešních technických možnostech být mohl.

Soukromé zájmy dávají vyniknout nedobrým vlastnostem, jako je ziskuchtivost, chamtivost, závist a nepřejícnost, a jejich podpoře. Současně s tím vzkvétá udavačství, zlodějna a korupce. Mizí přátelství i sousedské vztahy. Na soudy není spolehnutí. Někdejší bytová družstva byla ve „třetí kupónové privatizaci“ reorganizována do „Společenství vlastníků“ s tak volnými stanovami, že jsou rájem spekulantů. To všechno vede k rozsáhlé nespokojenosti řadových občanů. A také k tomu, že všichni brblají, ale nikdo pro nápravu nic nedělá. Ono také není většinou dovolání ‒ kam a kdy.

„Kvalita“ politiků je mizerná, zodpovědnost téměř žádná. Počasí a aktivita občanů jsou omezovány „shora“, a tak se při té pasivitě nelze divit, že dnes všichni ten vládní teror snášejí. Kvóty na migranty jsou na spadnutí, Merkelová nakonec ve volbách projde, její náměstek u nás nakonec také. Rádoby monarcha Zeman si také zajisté najde do voleb ještě méně přijatelného protivníka, jak je při současných volbách zvykem, takže co bychom čekali. Na nás a po nás potopa…

21. 5. 2017

Ing. Vladimír Veselý

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Jak využít energie blesku k dobíjení akumulátorů (a lumpů!)

(Dnes v 7:53 | Petr Šedý, 5. 6. 2017 14:45)

Jak využít energie blesku k dobíjení akumulátorů
O tom, že má blesk mnoho energie ví snad každé malé dítě. Problém je však v tom, jak dostat energii blesku do akumulátoru a to jednoduše a levně. Nedávno to ještě bylo scifi, ale po vynálezu superkondenzátorů se stalo scifi skutečností.
V první řadě je nutné si uvědomit, jaké má blesk parametry. Podle učebnice fyziky má průměrný blesk napětí až 3 milióny voltů a proud kolem 15000A. Doba blesku trvá asi 0,05 až 0,2 sekundy. Průměrná energie blesku však není větší nežli 4kWh. Praktické provedení atmosférické nabíječky:
V minulosti bylo vytvořeno mnoho teorií a i pokusů o nabíjení akumulátorů pomocí blesku, ale nikdo neuspěl a ten kdo měl nějaké výsledky, tak to bylo žalostné, neboť účinnost přenosu byla malá a zařízení obrovské a drahé.
Superkondenzátory způsobily naprostý převrat v těchto teoriích a dnes si můžeme skutečně postavit zařízení, které má obrovskou účinnost a také je cenově dostupné. Je sice pravdou, že v našich městských podmínkách mnoho bouřek za rok není, ale v horských a především odlehlých oblastech jsou bouřky téměř každý den a někdy dopadne na hromosvod i několik desítek blesků denně. Atmosférická nabíječka může efektivně sloužit právě v horských oblastech, kde je málo slunce a fotovoltaické články dají málo energie. Tento zdroj může být jako doplňkový spolu s fotočlánky, parním strojem a větrnou energií.
Jaké má běžně používaný superkondenzátor parametry:
Superkondenzátor vysoké kvality, který můžeme nyní koupit za 1500kč a méně, má kapacitu 3000F - 2,7V. Je schopný nabíjecího proudu většího nežli 20kA a vybíjecí proud je stejný. Je schopen přijmout energii 4Wh během zlomku sekundy a současně ji také vydat. Superkondenzátory můžeme bez dalších součástek propojit paralelně a kapacita energie se pak zvýší úměrně počtu použitých SK.
Protože blesk má stejnosměrný proud, nepotřebujeme ani žádný usměrňovač. Když připojíme 100ks paralelně zapojených superkondenzátorů mezi bleskosvod a uzemění, sada kondenzátorů je schopna zachytit téměř většinu energie blesku a nehrozí ani přetížení SK. SK je schopen zachytit téměř 98% energie a tuto energii můžeme okamžitě odebírat. Účinnost SK je větší nežli 90% a energie v SK může zůstat několik měsíců. Životnost SK je několik desítek let. Jedná se o součástky současného typu, ale SK se stále dynamicky vyvíjí a časem budou mít i mnohem lepší parametry.
Jak budeme odebírat nashromážděnou energii ze SK:Už před léty jsem vytvořil a vyzkoušel nejenom prototyp, ale i celou řadu měničů se vstupním napětím menším nežli 1V. Měnič má výkon až několik set wattů a dokáže efektivně přeměnit nashromážděnou elektrickou energii v SK do běžných akumulátorů každého typu.