Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kleťák ‒ František Růžička

29. 5. 2018

Víte, co je to „Kleťák“? Název „Věstníku klubu přátel hory Kleť“. No a kde jinde ‒ než na jihu Čech. Námitce, že je to zednické náčiní pro uhlazování povrchu omítek, betonů apod., nebudeme brát na zřetel. To je totiž správně „gleťák“. Jan Rosák s docentem Olivou by ještě dodali: spisovně „hladítko“. A víte, kdo je to „Kleťák“? Hádáte naprosto správně. Je to ten, genderově ta osoba, která pravidelným výstupem na jihočeskou Fidžijamu tento „titul“ oprávněně získá.

Tento věstník byl zaevidován ve smyslu platných právních předpisů a jeho první číslo vyšlo v červnu 2007. Na svých stránkách informuje nejen členy klubu, ale všechny přátele, kterým se dostane pod ruku. Podstatnou informací jsou pozvánky na připravované akce a následně přehled o jejich průběhu, případně zajímavé příběhy osobností Kletě. A zcela pochopitelně přehled výsledků konaných sportovních a zábavných akcí.

Letošní dubnové číslo 23 zveřejnilo výsledky „Himalájského medvěda ‒ 9. 12. 2017“. V novém rekordu při 10 výstupech v čase 5:45 byl nejlepším Václav Bauer. S osmi výstupy pak dalších 9 borců, se sedmi výstupy 14 borců, mezi nimi jedna žena ‒ Jana Ziburová. Hodnoceni byli i ti, kdož zvládli jen jeden výstup.

Plán činnosti na rok 2018 zahrnuje: Novoroční výstup na Kleť; 17. Himalájský tygr (1. 5.); 10. Dětský den na Kleti (8. 5.); Po stopách Krále Šumavy; 11. Šumava; Čloblan; Cestou necestou; Alpy-Štýrsko-Hochlantsch; Alpy-Schrocken; Opékání na Kleti; 12. Libín-Kleť; Výroční schůzi a prosincový závěr 15. Himalájský medvěd.

Úvodním mottem pro letošní rok je výzva: „KLEŤ – celoživotní výzva v každém věku“. Příběh pana Wippera (právník z Českého Krumlova) uvádí, že ač jako nekuřák onemocněl těžkým astmatem a pro své uzdravení dostal radu od svého pana primáře: „Choď do Kletě!“ … Chodil i v pozdním věku. Jako nejstarší Kleťák byl vyhlášen v roce 2005 se 49 výstupy. Bylo mu 86 let. Narodil se v prosinci roku 1918, zemřel krátce před svou devadesátkou v roce 2008… Když se odstěhoval do Českých Budějovic, seznámil se s profesorem historie J. Kubákem. Ten chodil za každého počasí, i v zimě. Byl vysoké postavy, až asketicky hubený, a tak se mu dostalo přezdívky „Hadí muž“. Chodil až do pozdního věku a dožil se 83 roků… Zářné to příklady… Bohužel, doba se změnila v náš neprospěch, kdy stále něco doháníme…

Letošního prvomájového Himalájského medvěda se zúčastnilo celkem 206 chodců, z nich 181 nahlásilo dosažený výsledek. Opět kraloval Václav Bauer se 14 výstupy. Svým výkonem vyrovnal vlastní rekord a vylepšil svůj rekord pro 10 výstupů časem 5:46. Se dvanácti byli borci Dolejš, Fiala, Hommer, Hajer, Zámyslický. Dolejš vyrovnal časový rekord Radima Bíny z roku 2015. Nejlepší z žen byly Dominová Máša a Pauknerová Veronika s deseti výstupy. Uznání jistě zaslouží 10letá Hanka Pfeilerová se 7 výstupy. Do Himalájského tygra se tentokráte zapsalo 41 borců (9 výstupů a více). V dalších kategoriích: „Anďák“ 35 (7-8 výstupů); „Alpík“ 42 (5-6 výstupů); „Tatrák“ 31 (3-4); „Kleťák“ 32 (1-2).

Nikterak odpočinkovou akcí byl letošní „Dětský den na Kleti“, kdy děti v doprovodu svých rodičů musely překonávat nástrahy pekelníka Belzebuba a získat uznání sličné Krasavy, dcery vladyky Hroznaty, pána Kletě. Startovné činilo 80 korun, fronta přihlašujících se nebrala konce, byly rozdávány drobné dárky a občerstvení. Mezi odměnu patřila i jízdenka pro cestu lanovkou dolů.

Jenže ouvej! Jak to dopadlo, ani nevím. Lanovka tentokráte vypověděla službu, což jsme za uplynulých 35 let svých „procházek“ na Kleť nikdy nezaznamenali. V našem věku už to „kolenačky“ není nic příjemného. Takže: čest vítězům a pochvala těm, kdo v okolí inhalovali zdravý vzduch Kleťácký! Pokud ale nebyl mořen tím automobilovým. Autům návštěvníků tentokráte téměř nestačilo ani třetí odstavné parkoviště pod Krásetínem.

František Růžička (Hlas svědomí)

p14800531.jpg

Nekončící fronta dětí

p14800561.jpg

Očistná lázeň unavené mysli

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář