Jdi na obsah Jdi na menu
 


Předvelikonoční

1. 5. 2018

Tak už to v tržním i trhoveckém hospodářství bývá. Sotva skončily Vánoce se svými prodejními akcemi, přišla vlna slevového výprodeje a regály byly ihned zaplaveny nabídkami s velikonoční tématikou. Jen ať se penízky točí a kutálejí. Toť správná akumulace.

Nejinak tomu bylo i v jihočeské metropoli, kde na centrálním náměstí Přemysla Otakara II. vyrostly prodejní stánky v rámci každoročně konané akce JARNÍ TRHY. Od čtvrtka do soboty před Květnou nedělí. Bohatá nabídka obsahovala nejen typické velikonoční zboží, rukodělnou výrobu hrnčířskou, keramickou, sklářskou, textilní, ale také kulinářskou. Nepřeberné bylo množství domácích specialit – koláčky, trdelníky, marmelády… Při nepříliš přívětivém počasí byl dostatečný výběr jídel i teplých nápojů. Nedalo se odolat. Jen tak s mírným povzdechnutím, zase už nám podražilo. No nekupte to – jedna slaná tyčinka za rovných deset kaček. K tomu množstevní sleva- 10 kousků pouze za 60. Ještěže se zde pro obveselení vystřídalo několik tradičně skvělých kapel.

Na Květnou neděli se velké množství stánků přesunulo na Staré Město. Zde po vzoru „Vánoční uličky“ tak vznikla nová tradice „Velikonoční ulička v Panské“. Četné stánky nejen v Panské, ale celém Piaristickém náměstí kolem dominikánského kláštera, nabízely neuvěřitelnou ukázku lidské dovednosti a lákaly k utrácení. Proč ne. Hrneček pro dědečka, talířek pro babičku, dortíček a malovaná vajíčka pro dětičky. Bramborák, medovina, nebo jiná kalorická čertovina pro dospěláky. Nebo dietní placka pro vegany. Pro milovníky umění nedaleká Galerie U Schelů.

Pokud o tom někdo nevěděl, zcela jistě si připomene, že na Pondělí velikonoční, kdy je také ještě velikonoční svátek a pracovní volno, může všechno dohnat i s kusem veliké zábavy při tradiční velikonoční pouti na Dobré Vodě u Č. Budějovic. Ale pozor – už jsme tady zažili i sněhovou nadílku.

Květnou neděli, zvanou také „Pašijová“, můžeme v církevním životě označit za počátek velikonočních událostí, počátek Svatého týdne. Správně by se měla jmenovat „Palmová“, jak také uvádí latinská liturgie. Neboť Ježíš vjíždí do Jeruzaléma jako král a nadšené zástupy mu mávají na pozdrav palmovými ratolestmi a radostně volají: „Hosana synu Davidovu! Požehnaný, který přichází ve jménu Páně…“ Celý izraelský národ věří, že právě nyní je ten vhodný čas, aby se stal jejich králem a obnovil zašlou slávu. Ale Ježíš nepřichází založit pozemskou národní říši, ale byl poslán, aby uskutečnil Otcův plán. To je také tajemstvím dalších dnů velikonočních.

Před bohoslužbou této šesté neděle postní se světí ratolesti, a pokud je to možné, do kostela se přichází v průvodu. Po bohoslužbě slova se místo evangelia čtou pašije. Tedy ve zkráceném znění evangelium sv. Marka. To připomíná celou událost od úmluvy Jidáše s velekněžími, přes ustanovení Poslední večeře, zatčení, odsouzení a vydání Pilátem k ukřižování, až ke smrti Ježíše na kříži.

Poutník František

p1470125.jpg

Pod Černou věží

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář