Jdi na obsah Jdi na menu
 


Růžová kola ‒ František Růžička

1. 5. 2018

V současné době probíhají ve sdělovacích prostředcích informace o tom, že v některých městech republiky se objevují tzv. růžová kola. Projekt REKOLA- recyklovaná kola. Služba, která je již několik let součástí každodenní dopravy po městě, obdobně jako MHD. V jihočeské metropoli již nejméně třetí sezonu, první kola se objevila koncem roku 2015. Podle údajů se v loňském roce uskutečnilo více než dvacet tisíc výpůjček. Po velkých městech Praze, Brně, Olomouci a dalších se objevují i na menších místech.

Podporu této formě dopravy vyslovili i českobudějovičtí zastupitelé. Jeví se, že tento projekt získal mezi uživateli oblibu, dnes po městě jezdí stovka těchto kol. Přislíbeny jsou i odstavné plochy, aby kola nezůstávala zamčená například u dopravních značek nebo u zábradlí v blízkosti křižovatek. Záměrem je získat dotaci od MŽP, provozovat 300 kol a mít k dispozici 400 stání. Celkový rozpočet pro tuto službu se předpokládá ve výši cca 400 mil. korun.

Kolo si můžete půjčit, kdykoliv ho potřebujete. K cestování potřebujete jen mobilní telefon a pohon vlastních nohou. Služba funguje přes aplikaci mobilní, webovou nebo prostřednictvím SMS. Kdo si chce kolo půjčit, vyhledá si to nejbližší, kódem odemkne zámek a může vyjet. Po dojetí do cíle kolo zamkne a označí v aplikaci jako vrácené. Kola lze využívat i v rámci ročního členství.

Statistika dokládá, že nejvíce cest v jihočeské metropoli se uskutečňuje mezi nádražím a centrem města, k nemocnici, ale také k objektům Jihočeské univerzity. Sezona půjčování bývá zahajována 21. března a končí ke konci listopadu. Tak ať se vám lehce šlape do pedálů. A pozor – na chudáky chodce!!!

František Růžička (Hlas svědomí)

p14109961.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář