Jdi na obsah Jdi na menu
 


Halali – František Růžička

5. 5. 2019

Loňský podzim je daleko za námi, ten letošní ještě daleko před námi, takže lovecká sezona se zvučnými loveckými fanfárami je již dávnou minulostí, nebo ještě příliš vzdálenou budoucností. Podle toho, z jakého pohledu to budeme posuzovat. Ale ono o ty fanfáry vlastně vůbec nejde.

A vytane-li nám na mysli pojem „halal“, což v muslimském světě znamená povolený, nebo přípustný, tak to bude nejspíše spojeno s posledními protesty jistých aktivistů proti způsobu usmrcování živých zvířat. Ve spojitosti s potravinami všeobecně je toto muslimské pravidlo závazné k tomu, co je vůbec povoleno konzumovat. Nelze konzumovat jistá zvířata, dále zvíře, které bylo ubito, udušeno, zahynulo pádem, nebo jiným vyjmenovaným způsobem. Jídlo, nad nímž nebylo vysloveno jméno Alláh. Ale ani o to v této kapitole nejde.

Podstatou věci je otázka „HALY“ v jihočeské metropoli. Nebo hal. Tedy těch sportovních. Nebo podle moderní hantýrky haly multifunkční, tedy i kulturní a ve své podstatě použitelné pro cokoliv. Nebo také zneužitelné, například k volební agitaci… Bude jedna? Nebo druhá? Či dokonce obě dvě? Toť otázky zapeklité, samotným peklem zapáchající. Věřme, že na radnici nenastane „halal“, kdy se konšelstvo začne vzájemně podřezávat. Zatím se jen diskutuje.

Bohužel, značně dlouho. Již v dubnu roku 2016 se v místním tisku psalo, že architektonická soutěž na podobu Centra halových sportů na místě stávající a stárnoucí haly zamrzla. Nikdo z účastníků nesplnil stanovený finanční limit, přesto byl vybrán vítěz, ale Úřad pro ochranu hospodářské soutěže celou soutěž zrušil. Vyplacených 750 tisíc Kč chce město dostat zpět. Komu by se to líbilo, že?

Takže se zase dál diskutuje o možné rekonstrukci. Hala nevyhovuje, potřebuje zateplení, potřebuje úpravu hlediště. Jihočeská metropole toho ale tolik, tolik potřebuje… Hlavně – dohodnout se! To se však dlouhodobě nedaří. Jednou je v opozici ten, podruhé zas onen. Uvažovalo se totiž o možné rekonstrukci stávající haly tak za 100-150 milionů.

V listopadu 2017 byl schválen záměr na vypsání veřejné zakázky pro stavbu nové haly. Činnost ve staré ukončit v květnu 2018 a zavolat buldozery. Do června 2019 pak postavit novou halu se dvěma palubovkami. V roce 2018 navrhl Atelier 8000 Multifunkční halu, částka 261 mil. Kč. Není to skvělá matematika s obrazem multifunkčního rozpočtování, plánování, rozhodování … a nerealizování???

***

Takže co? Bude hala, nebo dvě, jak již předesláno? Představte si: ani to, ani ono. Jak skvostné by bylo ekonomicko-strategické plánování s výstavbou zcela nové haly někde na zeleném placu (místa je v metropoli jistě dost) a ještě s provedením rekonstrukce té stávající ve finančně rozumném rozsahu. Jenže někdo míní – zatímco i komunální politici mění. Došlo tedy na „halali“. Ovšemže – řezání krků.

Po loňských komunálních volbách a dlouhodobém vyjednávání stanula ve vedení českobudějovické radnice „vypatlaná“ koalice – ANO, HOPB, STAN a Čisté Budějovice, TOP 09 a Lidovci. Jak vidíte, všichni se chtěli přičinit o krásu, prosperitu a rozvoj města. Čistému vše čisté! Třeba se ani nechtěli sami sobě přilepšit a něco přihrábnout. Jenže v takovém složení si nikdy nemůžete být jisti, že si hřejete nějakého hada na prsou. (Bohužel, nebylo dostatek času v předvolebním, volebním i povolebním děním se podrobněji zabývat.) Jak se pravdivě ukáže, vždy olej na vodu vyplave. Koncem března před jednáním zastupitelů členové koaličního hnutí Občané pro Budějovice (vede dřívější primátor Juraj Thoma) oznámili, že výstavbu (tedy vlastně přestavbu na původním místě) nebudou dále podporovat. Jen potichu lze dodat, že radnice již vyhlásila výběrové řízení na stavitele haly, která by nahradila stávající, která je v provozu již od roku 1985.

Co vše se dále peklo v kuloárech či povídalo kolem Samsonovy kašny, ponechme teď stranou. Zástupce Pirátů navrhl odvolat z rady všechny členy za hnutí ANO kvůli netransparentnímu postupu přípravy. Primátor nakonec navrhl odvolat náměstka Františka Konečného (ANO), a to z důvodu zatajení posudku na projekt nové haly před ostatními zastupiteli. A tak se stalo. Výhrůžky, nevýhrůžky, nebo jen nátlaky, koalice zatím vydržela. Otázkou, co bude dál, se dneska také netrapme. Kostky jsou totiž vrženy. Nová hala nebude, rekonstrukce té staré také ne.

Nic nového pod sluncem, ani v jihočeské metropoli. Akva zábavné centrum nebude, obchvat města „zatím“ také ještě nebude. Vystačíme si s novým skladem na knihy v záplavové zóně, už se začaly kácet stromy na břehu řeky Malše. A ještě musíme odstranit nebo posunout „šutr“, který byl ze Šumavy slavnostně přepraven za pomocí tankové techniky coby monolit dělnického hnutí. Ale přijatelně z něj byl učiněn památník protifašistického odboje. Později se také stal terčem výbuch, při kterém létaly z budovy JčKNV okna ven, ale po pachateli (protikomunistickém?) se navždy slehla zem. (Že by jenom provokace?) Možná se v našem krásném městě brzy dočkáme i psího cintorínu… Třeba i s krematoriem.

František Růžička

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář