Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jarní slunce ‒ František Růžička

5. 5. 2019

Jak je to ošidné. Ve škole nám paní učitelka říkala, že „první jarní den“ je vždy 21. března. To jsme ještě nevěděli nic o SEČ, který se v pozdější době „rozprivatizoval“ na „letní“ (posunovaný o hodinu tam a zase zpátky) a „zimní“, tedy přírodní ve smyslu Božích vesmírných zákonů.

Připusťme, že od té doby již uběhlo mnoho času a prostřídalo se stejně tolik dní, přinášejících první jarní sluneční paprsky. Letos se astronomické jaro zapsalo na 20. března v čase 22.58 hod. Další astronomické termíny ponechme odborníkům. Všichni víme, že současný kalendář nám jednou za čtyři roky přinese den přestupní, aby tu „oběhovou nepřesnost“ vyrovnal. Ale ani to prý není úplně košer.

Pokud někteří z nás navštěvují historické nebo sakrální stavby, jistě se už potkali s informací, že přesně v den jarní rovnodennosti dopadají sluneční paprsky na nějaké zajímavé místo. Děje se tak i v hlavní lodi katedrály Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele v Sedlci, městské části Kutné Hory. Je to nejstarší katedrální chrám střední Evropy, postavený ve slohu barokní gotiky. Vstup je orientován na západ, presbytář s hlavním oltářem na východ. S dokonale přesně určenou osou západu slunce tak dochází k jevu, kdy v den jarní i podzimní rovnodennosti dopadají paprsky zapadajícího slunce na hlavní oltář… Již po několik let je tento úkaz sledován velkým zájmem návštěvníků a bývá spojen s hudebním nebo kulturním programem. Vstupné bývá dobrovolné.

Tato katedrála patří mezi nejcennější dochované středověké sakrální stavby na našem území. Bývalý konventní kostel cisterciáckého kláštera je podle odborníků zcela mimořádný v dějinách české a středoevropské architektury v období gotiky a baroka, ale je zároveň klíčem k poznání vývoje středověkého osídlení v rámci celého regionu ještě před založením Kutné Hory. Intenzivní průzkum areálu kláštera a okolí katedrály byl umožněn až při sérii stavebních akcí, které začala v rámci celkové rekonstrukce realizovat místní římskokatolická farnost.

První větší archeologické výzkumy proběhly v letech 1998-1999 při stavbě kanalizace na nádvoří „tabákovky“ a bylo zaznamenáno porušení souvrství středověkého etážového pohřebiště. V roce 2004 se uskutečnil další výzkum při prováděném odvodnění. Další výzkumy se pak uskutečnily v letech 2007-2008 za finanční pomoci MK ČR. Terénní část výzkumů prováděli zaměstnanci Archeologického ústavu AV ČR…

Kéž vás všechny letošní jarní paprsky provázejí šťastně a hřejivé na těle i duši nejen do podzimní rovnodennosti, ale i nadále…!

František Růžička, České Budějovice

p11607811.jpg

Krása a majestátnost katedrály

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář