Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sokolský ostrov ‒ František Růžička

24. 5. 2019

Sportovním areálem na Sokolském ostrově v Českých Budějovicích prošly v průběhu času tisíce sportovců i diváků. Uskutečnilo se zde bezpočet sportovních vystoupení (slety, spartakiády), sportovních utkání, lehkoatletických mítinků či jiných přeborů.

Bohužel, tak jako je tomu u mnoha jiných staveb, i tento areál byl v posledních letech v havarijním stavu. Stará tribuna, pocházející ze třicátých let minulého století, byla odstrašujícím příkladem. Po vrácení areálu Sokolu neměla organizace dost finančních prostředků na to, aby zahájila rozsáhlejší rekonstrukci. Teprve v loňském roce se podařilo potřebné prostředky zajistit. Z dotačního programu ministerstva školství se získá částka 19 milionů, od kraje 12 milionů, dvě dotace od města ve výši 8,3 milionů a dalších 20 milionů pokryje úvěr, který si TJ Sokol vzal, jak pro tisk uvedl starosta Josef Kadlec.

Jak je v českých krajích obvyklé, ani tato akce není bezproblémová. Předběžná výše investice byla 32 milionů Kč, nakonec se „vysoutěžila“ za 56 milionů Kč. Chyběla stavební dokumentace k původní stavbě; tím se postupně objevila řada problémů. Naštěstí demolice tribuny již skončila do konce minulého roku, ale i přes zimu pokračovaly vnitřní práce. Rekonstrukce zahrnuje celý objekt včetně dvou věží tribuny. Tribuna bude zastřešená s více než tisíci sedačkami, uvnitř šatny, sociální zařízení pro sportovce, sklady nářadí a rehabilitační část. Ve věžích bude kancelář pro rozhodčí, časomíry a sociální zařízení pro návštěvníky.

Stavba by měla být dokončena do konce června s kolaudací v červenci 2019. Takže: v létě by měl být tento sportovní stánek v provozu a nově příchozí diváci na sportovní klání by neměli šetřit potleskem. Věřme, že mnozí ze starší generace si sem s radostí přijdou zavzpomínat na dobu, kdy zde sami soutěžili, hráli nebo cvičili.

Jak uvádí dokumentarista Ing. Jan Schinko, stará tribuna prošla rekonstrukcí v letech 1956-57. Tehdy si atleti Slavoje převážně svépomocí stavěli novou škvárovou dráhu. Nová šestidráha byla slavnostně otevřena v červnu 1957 při Velké ceně města v pětiboji žen a mezinárodním atletickým utkání České Budějovice-Vídeň. Již v roce 1955 se zde konala spartakiáda: vnitřní plocha byla upravena pro 2 a půl tisíc cvičenců. Škvárová dráha se udržela až do roku 2006, kdy byla nahrazena umělým povrchem. V roce 1957 se u sokolovny také postavily šatny. Dobové zápisy uvádějí, že objekt sokolovny byl v 90. letech 20. století nevhodně přestavěn. V roce 1937 zde Sokolská župa Husova uspořádala závody v obecném tělocviku. Nad vchodem od města byl tehdy umístěn nápis „Stadion Ády Nováka“. V jedné části se nacházel hudební pavilon, který byl zbořen právě kvůli připravované spartakiádě.

Tak sportu zdar!

František Růžička (Hlas svědomí)

p15208781.jpg

Přestavovaná tribuna na Sokolském ostrově

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář