Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výročí rozhlasu – František Růžička

8. 6. 2015

Stejně jako Č. Budějovice oslavují své narozeniny (750 let), oslavuje i českobudějovické rozhlasové studio svých „70“, které připomíná různými akcemi.

Dne 5. května 1945 odzbrojila skupina Jihočechů na vysílači za Budějovicemi německé strážce, napojila se na vysílání pražského rozhlasu a o přestávkách pouštěla české písně. Bylo to úplně první vysílání z jižních Čech. Na radnici pak vznikla narychlo upravená hlasatelna s využíváním přístrojů nacistického wehrmachtu. Nacisté ještě na několik dní rozhlas umlčeli, ale 9. května se již ozývalo vysílání z Č. Budějovic. Z prodejny oděvů v podloubí radnice zřídila skupina techniků první rozhlasové vysílání a začaly reportáže z příjezdu Rudé armády.

Již po osmé hodině se ozývalo hlášení s výzvou, aby obyvatelé vyklidili ulice a silnice, kudy prchají německé vojenské jednotky a střílejí.  V knize o historii Českého rozhlasu jsou zaznamenány dobové informace. Prvním hlasatelem i reportérem byl Václav Piloušek. Po 16. hodině bylo oznámeno, že se k městu blíží Rudá armáda. Náměstí se postupně zaplňovalo lidmi…

Ve dnech 5. - 6. června se zástupci zúčastnili programové konference ČRo v Praze. Součástí byla i návštěva sekčního šéfa ministerstva informací spisovatele Ivana Olbrachta. Vůbec první znělkou českobudějovického rozhlasu bylo vytrubování a noční volání věžného z Černé věže natočené na gramofonovou fólii. Od 1. ledna 1946 dostalo studio svou skutečnou znělku (Když jsem já šel tou Putimskou branou…). Ve změněném aranžmá se vysílá dodnes. Později se studio přestěhovalo do objektu U Tří lvů, kde bývalo německé dívčí lyceum. Připomíná se, že studio se postupně rozvíjelo a například v 50. letech se zde dařilo vlastní rozhlasové tvorbě. Objekt postupně prošel značnými úpravami, velmi poznamenán byl při povodních roku 2002.

Nemohu si odpustit vzpomínku na bouřlivý rok 1968, kdy se značně rozčeřila politická hladina. Sám jsem v té době s některými rozhlasáky spolupracoval. Nejcitelnější zážitky však pocházejí ze srpna tohoto roku, kdy jsme v jihočeské metropoli „uvítali“ bratrskou pomoc spřátelených armád. V té době stály poblíž rohu „Třílvovky“ mobilní stavební buňky. Tyto byly přesunuty tak, aby chránily vstup do budovy rozhlasu. Udržovali jsme přímé spojení mezi rozhlasem, redakcí Jihočeské pravdy a jako dělnická mládež na závodech organizovali nejrůznější „záškodnické“ akce (psaní, tisk a rozvoz letáků, přepisování směrových ukazatelů, organizování mítinků…). Přijde mi velice líto, že o těchto akcích, kdy mnozí z nás nasazovali vlastní život proti ostře nabitým zbraním dnešní politické struktury (postsoudruzi) i velectění redaktoři a moderátoři mlčí. Já osobně absolvoval řadu natáčecích akcí a dokonce inicioval vznik legendární „Kroniky okupace“, která se o rok později stala předmětem vyšetřování KS MV a personální represe.  

Výstava k 70. výročí představuje starou techniku (mikrofony) i oblíbené hlasatele v Jihočeském muzeu. Dům kultury Metropol představil v divadelním sále pořad „70 let na jihočeské vlně“. Moderátory večera byli Ivana Šimánková a Martin Hlaváček. Na úvod se představil dětský pěvecký sbor Da Capo, dále sbor Cansona a po celý večer hrál Rozhlasový swingový orchestr Václava Hlaváče. Jako hudební sólisté se představili Lukáš Koudelka a Tomáš Froulík na trubky. O závěrečné vystoupení se postaral host večera Láďa Kerndl.

Slovo na závěr? Potlesk, potlesk…

František Růžička, Č. Budějovice (květen 2015)

p1290295.jpg

Reklamní upoutávka

p1290306.jpg

Moderátoři večera

p1290335.jpg

Závěr s kyticemi

p1290320.jpg

Host večera s orchestrem

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář