Jdi na obsah Jdi na menu
 


Basket v dešti – František Růžička

14. 6. 2016

Ne, nebojte se a buďte zcela bez obav! Nejde o žádnou novou olympijskou disciplínu, která by ještě více zatížila sponzorské dobrodiní a lákala ke korupci ve sportu. To jen letošní počasí nám servíruje rozmary, jež si v ničem nezadají s rozmary starců, kteří se scházejí v dosud zakouřených hospůdkách, aby zapomněli na zablokované páteře, vrzající kolena, bolavá ramena, zchromlé prsty, odoperované kyčle či kotníky a nostalgicky zavzpomínají na doby, když ještě dokázali přeběhnout hřiště, povyskočit a vsítit nějaký ten koš. Trojky se tenkrát ještě nepočítaly. Tedy počítaly, ale to šlo o tři vteřiny pobytu v „šestce“. Žádnej „pedimetr“. A po zápasech vždy bývala moc velká žízeň.

Vzpomínání bylo snad ještě příjemnější, neboť k němu v letošním roce došlo již po dvanácté v naprosto nezakouřeném prostředí klubovny krásného areálu tělovýchovné jednoty Blatná o minulém víkendu. Oč bylo předmedardovské počasí drsnější, o to bylo vzpomínání blaženější, neboť se jej zúčastnila i parta dřívějších druholigových hráček Sokola Blatná. Na rozdíl od těch starců, spíše mládnoucích.

Dalším velkým kladem bylo, že vzhledem k zažívacím potížím už nebylo potřebné ani tolik jídla, ani pití, které vždy včetně ostatního organizačního zabezpečení zcela bezpečně a bezkonkurenčně zajistil blatenský nestor Jan Pouzar se svým dobře sloužícím a oddaně přisluhujícím personálem. Také předseda jednoty, který přišel stálé basketonarkomany pozdravit, byl naprosto spokojený a vyjádřil naději v další budoucí ročníky.

Kapky studeného deště nemohly smazat teplé slzy radostného vzpomínání. Snad se nezapomnělo na nikoho. Rozhodčí, další již nežijící jihočeské hráče, vrcholná utkání v kraji i dalších částech socialistické republiky. Byla sice bída, jezdilo se často vlakem, někdy i za vlastní finance. Nu což, ale byla to vždycky především radostná sportovní klání a také radostná posezení. Ostatně – jako to právě skončené.

A kdo přijel? Z pánských týmů: Blatná, Strakonice, Mirovice, J. Hradec, Písek. Z dívčích: Blatná.

Nechyběl ani zástupce profi tisku Deníku J. Škrle se svou zvědavou kamerou.

František Růžička (Sokol Mirovice)

basket-vetarani-blatna-3.6.2016-193.jpg

Dříve slavní baskeťáci Jihočeského kraje

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář