Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nezapomínáme!

24. 6. 2016

Před 15 lety, ddolejsi-miroslav-01.jpgne 26. 6. 2001, zemřel v Praze pan Miroslav DOLEJŠÍ (1931-2001), politický analytik, kterého chtěli vyznavači V. Havla vymazat z našich polistopadových dějin. 

Důvod byl prostý: Dolejší si totiž ve své vynikající, jasnozřivé „Analýze 17. 11. 1989“ dovolil shromáždit přesvědčivá fakta o tom, že tzv. sametová revoluce z roku 1989 byl předem připravený puč zpravodajských služeb, sloužící k oklamání občanů, kteří věřili tomu, že po čtyřech desetiletích komunistické diktatury se dočkali obnovy svobody a demokracie.

Ano, již 26 let žijeme v novém, posttotalitním režimu, o němž jeho protagonisté tvrdí, že je návratem k prvorepublikové svobodě, demokracii, právnímu státu a tržní ekonomice. Občané (nikoli „ovčané“), kteří vnímají realitu kolem sebe vlastníma očima a ušima, vědí o tom své. Hlavně to, že právní stát, lze-li o něm vůbec hovořit,  se v současné politické krizi, vyvolané některými „elitními“ policisty a státními zástupci, doslova otřásá v základech, či se dokonce rozpadá. I to je totiž jeden z důsledků nevyrovnání se nového režimu s dědictvím komunismu.

Jestliže v 90. letech 20. století a ještě do poloviny prvního desetiletí 21. století chyběla u naší reprezentace „politická vůle“ něco s nápravou zločinů komunismu udělat, dnes již musíme řešit především důsledky chyb politiků, kteří se dostali k moci po listopadu 1989. Marasmus, do něhož nás uvrhli, bude odstraňovat ještě několik příštích generací. A to za předpokladu, že se v důsledku migračního tlaku nových příchozích z Afriky a Asie do Evropy nestaneme cizinci ve vlastní zemi.

O tom všem psal již v roce 1990 M. Dolejší ve své „Analýze 17. 11. 1989“. (Pozn. 1) Navzdory neradostné přítomnosti a chmurným vyhlídkám do budoucna si toto dílo zaslouží, aby bylo čteno a aby se lidé nad ním zamýšleli. Poučení z dějin totiž říká: Ty národy, jež se přestanou zajímat o svou minulost, čeká dříve nebo později zánik.

M. Dolejší patřil ke generaci dnešních osmdesátníků, z nichž mnozí jsou stále ještě aktivní a intelektuálně zdatní. Poprvé se Dolejší dostal do komunistického vězení jako mladý student (1951-1960). Patřil totiž k lidem, jež komunistický režim „semlel“ ještě zamlada, aby jim vyhnal z hlavy ideály masarykovské humanity a demokracie. Když to nestačilo, šel „nepolepšený“ čtyřicátník Dolejší do kriminálu podruhé (1976-1985). V Gottwaldově stalinském režimu 50. let i v Husákově neostalinistickém „reálném socialismu“ 70. a 80. let si odseděl ve vězení celkem 19 roků.

Když se krátce po změně režimu na konci roku 1989 M. Dolejší pokusil o pravdivou analýzu toho, co se nepřesně označuje jako „sametová revoluce 1989“, noví držitelé moci v čele se „světovým“ dramatikem V. Havlem se ho pokusili umlčet. Báli se totiž toho, že by se občané mohli dozvědět celou pravdu o zákulisí „předání moci“ v listopadu 1989.

Dolejšího „Analýza 17. 11. 1989“ sice stačila ještě v roce 1990 vyjít tiskem, avšak kvůli informační blokádě se dále šířila již jen jako samizdat. Politický analytik M. Dolejší to nevzdal ani v letech vynuceného mlčení: i nadále se zabýval hlavními trendy světového a domácího dění. Jako skutečný prognostik-profesionál předpověděl i to, co prožíváme v těchto dnech.

Osobnost formátu M. Dolejšího nám zřetelně chybí. Popravdě: žádnou náhradu za něj nemáme a ještě dlouho mít nebudeme. Na rozdíl od prázdných žvanilů a politických exhibicionistů, kteří se „producírují“ ve sdělovacích prostředcích za peníze koncesionářů a daňových poplatníků. Těch jsme totiž měli vždycky tolik, že by je mohl vidlemi přehazovat.

Přesto nemusíme zoufat. Dolejšího „Analýza“ je nejen pochodní, která nám svítí na cestu vpřed, nýbrž je i spolehlivým kompasem, jenž nedovolí, abychom na cestě za svobodou a demokracií nezabloudili.

Čest jeho památce!

24. 6. 20116

PhDr. Rostislav Janošík

 

Poznámky:

Analýza 17. 11. 1989 – viz rubrika „Dokumenty doby“ (ZDE a ZDE).

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Dílo Miroslava Dolejšího není žádný Kocourkov jako spisy jeho oponenta Václava Havla

(Mikeš Hrusice, Londýn - AfA/, 25. 6. 2016 19:39)

Dílo Miroslava Dolejšího není žádný Kocourkov jako spisy jeho oponenta Václava Havla a jeho pokračovatelů jako madam Merkel – islámské multikulti EU aktivistky!

Nácíček se vydal v Mikešových stopách. Získal londýnského kocoura, který jako první místo podivného ráno 24.6. 2016 chlapíka ohlásil ""vítězný"" "BREXIT" z 23.6.2016. Od toho chlapíka, podivína původem z Haliče, prý premiéra, který jako paní Merkel, spoluhaličská rodačka, co v čele britských konzervativců vyhlásil referendum o setrvání Velké Británie v podivné politické aglomeraci židovských snů a bankéřů a jim podřízených bank a velkopodnikatelů s rétorikou paní "mutti" Merkel, hodné islámské babičky, která předělala Marxe a jeho Stasi na korán a islám cestou německé CDU...... Prý křesťanské!

Vážený myslitel a prognostik, skutečný a hodný toho jména, pan Miroslav Dolejší nenapsal dílo na kočku, ale naopak jeho Analýza 17.11.1989 hezky skoro po 27 letech od sametového podvodu Václava Havla domluveného s tuzemskou StB, KSČ a jejím ÚV KSČ a skrze různé "hegenbarty" a "trabanty KGB" to hezky vyložil a měl být Havlem a jeho trabanty a slouhy poslán na cca 10 let do vězení za pomluvu Havlova majestátu. Pravda vítězí, poznej pravdu ta tě osvobodí. I Stalo se, londýnský kocour nahradil zbabělého premiéra, vyšel z Downing Street 10 a vyhlásil EU za padlý Kocourkov? A současně její konec té kocourkovsko- borotínské EU, ve Velké Británii a zejména v Anglii. Všeho do času "Kocourkov na věky?" ? Ať žije král Antarktidy, který převzal hold podřízených koček a kocourů ve velké Británii, cestou onoho hrdého a tajemného spolupracovníka Kocoura Mikeše i Nácíčka, kocoura z Downing Street 10, cestou kočičího premiéra Anglie.... Holt anglický "Kocourkov" vyvolaný "konzervativním" levičákem a marxistou.... a slouhou madam Merkel? V rouše konzervativce? Zlatý Mikeš, že jim pomohl zbavit se EU –nesmyslů a diktátu podivného Bruselu, co chtěl zničit i Hrusice a předělat jej na Sobotko – babišovský „Kocourkov“….. Ještě, že Kocour Mikeš pevně kraluje v Antarktidě, která je stále zelenější, i přes nastupující zimu 2016 / 2017! A Miroslav Dolejší není zapomenut ani tam – tedy i u protinožců!