Jdi na obsah Jdi na menu
 


Budějovický majáles ‒ František Růžička

20. 6. 2018

Správně bychom asi měli psát Majáles s velkým začátečním písmenem, protože… protože dnešní Majáles už zdaleka není tím, čím býval v dobách našeho študýrování. No, ale na tom už nic změnit nemůžeme. Zato doba se změnila. Protože postaru se žít nedá. Už se neraduje mládež nová, ta Gottwaldova, nejspíše ani Husákova, ale mládež super, super nová (nejspíše post Havlova). Ale nebědujme, mládež byla odjakživa progresivnější, temperamentnější, drzejší i… No, nechme toho!

Českobudějovický plátek „5 plus 2“ (zdarma na dračku každé páteční ráno na vybraných místech jihočeské metropole a obdobně v okresních mutacích po celé republice) zvěstoval na titulní stránce, že Budějovický Majáles letos slaví 15 let. No vidíte a v tom je zase kouzlo matematiky i statistiky, jak umět s čísly správně zacházet. Ten „Písecký“ jsme slavně (pod dohledem StB) slavili i v roce 1960… A zapomenout na ten z roku 1968?

V roce 2004 začalo nově založené Studentské kulturní sdružení organizovat Majáles ve zcela nové formě – jako celotýdenní, kulturně rozmanitý festival. Lze říci, že právě ten českobudějovický patří mezi největší v ČR, a stojí mimo strukturu Českého Majálesu (Praha, Brno). Je přístupný zdarma všem.

Letošní program na dvanácti místech v centru metropole připravil bezpočet zábavních, hudebních a divadelních scén. Zahajovalo se v neděli na náměstí Přemysla Otakara II., kde studenti postavili dřevěnou stavbu, jakési centrum zdejší zábavy. V pondělí na programu Graffiti session. V úterý odpoledne pro rodiny s dětmi na Sokolském ostrově. Ve středu celoměstský Piknik – cvičení jógy, autokino na náplavce, skateboardová akce u kláštera. Ve čtvrtek střídající se kapely na různých místech. Zvláštní pak beseda o kulturních prostorách ve městě. V pátek již tradičně slavnostní průvod s účastí okolo čtyř tisíc lidiček.

A máme krále – kterým se stal student Martin Picek z českobudějovického gymnázia J. V. Jirsíka. Získal 2571 hlasů, asi o 200 více než kandidát z BIGY. Převzal žezlo, korunu i jablko a závazek – vládnout lidu s láskou a úctou k pravdě. K tomu mu pogratuloval i primátor města Ing. Jiří Svoboda.

Rozhodně zajímavou akcí byla beseda s diskusí k tématu o nedostatku prostor pro kulturní a společenské vyžití.

● Ředitel Jihočeského divadla poukázal na provizorní vystupování v KD Metropol, kde divadlo nemá dostatečné zázemí a v historické budově zase nemá dostatek místa. Město nutné potřebuje novou budovu.

● Podle strategického plánu by divadlo mělo stát na Mariánském náměstí, které je stále vedeno jako stavební, a nikoliv parková plocha. Náklady by měly činit jednu miliardu Kč. S touto lokalitou pro divadlo se uvažuje již 60 let! Tato nutná kulturní stavba je ale zastiňována požadavkem na zatraktivnění města aquaparkem.

● Další bolestí je KD Slávie, nutná rekonstrukce předpokládá náklad 150 milionů Kč. Je připraveno koncesní řízení, které bude schvalovat rada, a s rekonstrukcí by se mělo začít ještě v letošním roce.

● Budějovický Majáles měl záměr využít původní objekt továrny Sfinx, to ale ztroskotalo na požárních předpisech.

● KD Vltava je sice rekonstruovaný, přesto nemá dobrý zvuk vzhledem k poloze i vnitřním prostorám.

● Na řadu přišla i otázka potencionálu nevyužívaného kina Mír.

Po tiskové stránce byl letošní program doplněn „Netuctovým budějovickým magazínem MILK-HONEY“, jehož část je v anglickém jazyce. Dále studentskými nekritickými novinami „VEDNEMĚSÍČNÍK“.

František Růžička (Hlas svědomí)

p14802961.jpg

Studenti zahajují na náměstí

p14802971.jpg

Volební agitace

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář