Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hasiči v akci ‒ František Růžička

20. 6. 2018

Vůbec to není nepatřičné, když připomenu, že jako malý kluk jsem nosíval v obálce vstupné na Hasičský bál, protože rodiče již k zábavám nechodili, a stejně jako ostatní občané věděli, že činnosti hasičů (později požárníků) je třeba si považovat. On ten čert ohnivý skutečně nikdy nespí, což stále častěji vidíme v současné době. Nejspíše si už ani neklademe otázku, jak je to možné, že v době technického rozmachu dochází tak k rozsáhlým a ničivým požárům. Že by záškodnictví?? Nebo jen celostátně proslulý „porevoluční“ šlendrián?

O Sboru dobrovolných hasičů v Mirovicích již byla na stránkách SN několikrát zmínka. S nepříjemnými pocity se vzpomíná na ničivý požár místního husitského kostela (březen 2015) i množství zásahů při dopravních nehodách na frekventované „státní“ silnici od Příbrami k Písku či jiných okolních komunikacích. Ani tady rarach hazardu velmi často nespí!

Při posledním velkém požáru zasahovali v noci na svátek sv. Josefa (19. 3. 2018) v Čimelicích, kdy nad ránem vypukl ničivý požár rodinného domku, při kterém zemřeli dva lidé (matka se synem) a třetí člen rodiny (J. V., ročník 1957) byl převezen do písecké nemocnice. K případu úmrtí byla nařízena soudní pitva. Příčina požáru do doby mého rozhovoru s náčelníkem sboru dosud nebyla jednoznačně stanovena. Škoda byla uvedena na tři miliony korun. Bohužel, celý dům je ale natolik promočený a dále nezabezpečený, že bude nejspíše nutná jeho demolice.

Tentokráte jsme příslušníky sboru zastihli při milejší podívané. Jejich tradičním úkolem je každoroční stavba májky v parku na náměstí. Bez použití techniky, pouze lidskou silou a souhrou pohybů při zvedání a zavěšování lanových úchytů. Při zdobení májky s rozverností pomáhaly nejen děti, ale ochotně i jejich maminky. Na pentlích převládala barva červená, modrá a bílá, což symbolizuje letošní 100. výročí vzniku republiky. Rozhodně není bez zajímavosti, že online byla tato akce zajímavým zpestřením v daleké Keni. Za nějaký čas má jeden z tamních občanů přijet na návštěvu do Mirovic.

V průběhu akce byla možná prohlídka přistavené hasičské techniky. Pod vztyčenou májkou pak děti dostaly dárky a malé občerstvení. Bohužel, nebo bohudík, častušky ani jiné budovatelské písně již nebyly na programu, přesto pamětníci nostalgicky zavzpomínali na dobu, kdy v nedalekém Ostrovci byla vojenská posádka a jeden z vojínů pak vyšplhal na vrchol májky, aby odepnul lano, kterým se májka při vztyčování zabezpečovala. Rovněž už tradičně se opékaly špekáčky a čepovalo pivo. Vždyť byl také slet čarodějnic! U ohně se pak klábosilo dlouho do noci. Vlastně až do ranního kuropění, kdy příslušníci sboru zavčasu celé prostranství uvedli do náležitého pořádku.

František Růžička, Mirovice

p14708551.jpg

Přinášení májky

p14708721.jpg

Zvedání

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář