Jdi na obsah Jdi na menu
 


Města plná tance a zpěvu ‒ František Růžička

20. 6. 2018

„Slyšíte, jak ten splav zpívá?“ Takovou jsem položil otázku v závěru článku „Dotkni se Písku“ v roce 2016. Mohu vás ujistit, že zpívá dosud. A věřme, že bude zpívat ještě hodně dlouho, až my tady nebudeme. Jako věrný odkaz těchto krásných míst v povodí zlatonosné Otavy.

Stejně jako před rokem, i letos byly městské slavnosti v Písku připravovány se značným časovým předstihem a s plnou zodpovědností nejen vůči vlastním občanům, ale i dalším zvědavým návštěvníkům. Program probíhal na mnoha místech (Velké náměstí, Alšovo náměstí, na Parkánech, Palackého sady, Dům U slona, výstaviště, letní kino…) a byl tak bohatý, že není možné vše podrobně popisovat.

Město Písek bylo znovu městem plným tance a zpěvu. Představily se amatérské i profesionální hudební skupiny (Písečan, Babouci, Čechomor…), známí umělci (Dalibor Janda, Janek Ledecký…), Písecké mažoretky… Stejně jako vojáci různých regimentů včetně janičářů z osmanské armády, kteří rozbalili ležení včetně polní kuchyně v Palackého sadech, a také doprovázeli vzácné hosty při procházkách městem. K uctění památky padlých ve Velké válce se přidali vojáci 11. pěšího pluku.

Stejně jako v loňském roce byl uvítán „protokolární“ ceremonií průvod královské družiny v čele s královnou českou a uherskou, Marií Terezií s manželem Františkem I. Štěpánem Lotrinským na centrální scéně Velkého náměstí. V dalším programu nechyběly kousky kejklířů, bojové souboje, jako novinka bylo kryté Planetárium. Výstaviště po dva dny patřilo lunaparku a adrenalinovým atrakcím.

Vyvrcholením zábavy byl večerní ohňostroj nad řekou Otavou a důstojným duchovním zakončením nedělní bohoslužba v děkanském kostele, před kterou se konala děkovná modlitba u Mariánského sloupu na Alšově náměstí. Letošní slavnost nesla podtitul „Od Marie Terezie k Františku Josefovi“.

***

Ale rozhodně to v regionu „Jižní Čechy“ není jediná zábava. Další jihočeská města a obce nabízejí řadu zajímavých akcí. Bohužel, některé již také patří minulosti. Výčet není zcela jistě úplný, ale na výběr to snad stačí. A to – i kdyby tam právě nehrála žádná muzika. Stručný výčet:

● Dny města – Jindřichův Hradec;

● Festival folklorních souborů – Lomnice nad Lužnicí;

● Truck show – Lužnice u Třeboně;

● Jahodobraní – Nová Bystřice;

● Selské slavnosti – Holašovice;

● Mezinárodní hudební festival – Český Krumlov;

●Město lidem, lidé městu – České Budějovice;

***

Připomeňme na závěr ještě několik zajímavých míst právě z Písecka.

● Orlík nad Vltavou – novogotický zámek, Orlická přehrada;

● Zvíkovské Podhradí – král českých hradů;

● Mirotice – Muzeum malíře Mikoláše Alše;

● Mirovice – areál zachovalého židovského hřbitova;

● Putim – po stopách Dobrého vojáka Švejka;

●Albrechtice – malebný hřbitov s malovanými kapličkami;

● Čížová – dominanta kostela farního kostela sv. Jakuba Většího;

● Sudoměř – Památník vojevůdce Jana Žižky;

● Vráž – zámecký hotel, cesta Sedláčkovou stezkou;

A ještě mnohá další…

Královským městem Písek jsme začínali, není důvodu, proč také nekončit. „Slyšíte, jak ten splav zpívá?“

František Růžička (Hlas svědomí)

p14805901.jpg

Slyšíte jak zpívá?

p14805941.jpg

Písek nad Otavou

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář