Jdi na obsah Jdi na menu
 


Směr Buková ‒ František Růžička

20. 6. 2018

Při cestě za starými pověstmi českými do Bukové jsme ve směru od Příbrami nemohli minout obec Pičín. Také zde se v místním kostele Narození Panny Marie konala akce „Noc kostelů“. Byl připraven krátký program s hudebním doprovodem, prohlídkou jinak nepřístupných částí kostela, besedou a seznámením s dosavadním postupem při opravě kostela; na ni se podařilo získat příspěvek od Ministerstva zemědělství ČR v rámci programu na obnovu venkova. Aktivně se na tom podílel místní Spolek pro podporu kulturního dědictví. Dodejme, že původní raně gotický kostel byl barokně upraven.

Dnes má obec asi 640 obyvatel, první zmínka pochází z roku 1289. V té době zde již byla fara a kostel. Majiteli lokality byli páni ze Strakonic. Jak ale ubíhal čas, postupně se měnili i vlastníci. Za zmínku stojí rok 1623, kdy byl konfiskován majetek Mikuláši Bechyňovi za účast ve stavovském odboji. Trest mu byl ale následně prominut.

Jako další zajímavý objekt je popisována původní středověká tvrz pocházející ze 13. století. Postupně byla rozšiřována a nabyla charakteru hradu. Od 18. století již sloužila jako sýpka. Přináleží k ní rozsáhlý hospodářský dvůr, který dříve obhospodařovalo místní JZD, dnes je soukromým vlastnictvím.

Ve zdejší prodejně jsme získali další informace, jak se dostat do Bukové. Ono to na tom českém venkově není se značením na komunikacích nižších tříd zase až tak narůžovělé. Štěstí nám ale přálo, a tak jsme nemohli přehlédnout ani nedaleký hřbitov při silnici.

Právě zde se nachází hned při vchodu hrob jedné z obětí z druhé světové války. Z druhé strany pak „Letecký pomník“, který byl vytvořen po leteckém neštěstí v roce 1924; jeho autorem je Vojta Sucharda. Podrobnější informace je možné najít v historických pramenech vojenského letectví.

František Růžička (Hlas svědomí)

p14803601.jpg

Hrob gardového seržanta

p14803631.jpg

Památník leteckého neštěstí

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář