Jdi na obsah Jdi na menu
 


Noc kostelů 2019

26. 6. 2019

Můžeme s klidným svědomím napsat, že akce „Noc kostelů“, která má svůj původ v Německu z roku 2001, se již stala každoroční skvělou událostí nejen mezi věřícími, ale i laickými či nevěřícími občany v mnoha zemích.

Přes Rakousko (2005) se dostala i k nám poprvé v roce 2009 (29. května). Od té doby se stala pravidelnou každoroční akcí. Na Slovensku pak od roku 2011.

V minulých letech jsem si dovolil svému čtenáři nabídnout informace o průběhu nejen v jihočeské metropoli, ale i jiných místech. Například velice známé Svaté Hoře. V jihočeské metropoli byla v letošním roce možnost navštívit celkem 25 míst. Záštitu nad akcí převzali českobudějovický biskup Mons. Vlastimil Kročil a primátor města Ing. Jiří Svoboda.

Ani tentokráte tomu nebude jinak. Ovšem, z jistých důvodů, ze zcela opačného konce Čech. Podle informace se do letošního ročníku přihlásilo 1640 kostelů a modliteben a bylo připraveno na 7839 programů. Možná je to jen statistický údaj, ale to zcela jistě není vůbec podstatné, protože se jedná o akci velice účelovou a především osvětovou. Žádnou babičku nepřekvapí něco nového, když přijde do svého kostelíčku. Jenže: právě tam teď přijde někdo, kdo tam ještě nikdy nebyl, třeba jen z pouhé zvědavosti… Během celého večera jsou všechna místa přístupná pro osobní prohlídku či osobní chvilku ztišení, a to zpravidla od 19. do 24. hodiny, nebo podle místních podmínek. Projekt bývá podporován příslušnými městy, nebo jinými organizacemi.

Stane se, že vás běh života někdy zavane do míst, kde jste ještě nikdy nebyli. A tak si dovoluji jen letmý nástin do lokality města Cheb, protože jednotlivým, velice zajímavým místům, bychom se mohli věnovat ještě daleko podrobněji. Rovněž jen krátce něco z připravených programů:

● Chrám sv. Mikuláše a Alžběty, Římskokatolická farnost Cheb. Prohlídka i s věží, Noční zpěvy naděje, Žalozpěvy naděje;

● Kostel Pokoje, Českobratrská církev evangelická;

● Modlitebna Bratrské jednoty baptistů I;

● Kostel sv. Michaela Archanděla, Římskokatolická farnost Cheb-Dolní Žandov. Zpívánky našich dětí, Kúry andělské;

● Františkánský kostel Zvěstování Panny Marie, Cheb. Scénické oratorium Mistr Jan Hus, Duchovní písně na dobrou noc;

● Kaple sv. Jana ‒ farní sál, Římskokatolická farnost Cheb. Církev pohostinná i nehostinná;

● Kostel sv. Václava, Řkat. Cheb;

● Kostel Božského Srdce Páně, Řkat. Cheb. Trénování paměti, Rozžehnání se s kostelem;

● Kostel sv. Kláry, Cheb. Dětský pěvecký sbor Kopretiny a ženský sbor Špalíček, Recitál Štěpána Raka;

● Husův sbor, Cheb;

Chebský vikariát je součástí Plzeňské diecéze a mimo samotného města Cheb do něj patří Mariánské Lázně, Teplá-klášter, Skalná, Aš, Františkovy Lázně a Františkovy Lázně-venkov. No a právě na uvedené lázeňské město se v rámci letošní akce vydejme. Popis historicky stavební až následně.

Pravoslavný Chrám sv. Olgy – Byl postaven v letech 1887-1889 v rusko-byzantském stylu, s překrásným vnitřním vybavením, za 2. světové války sloužil jako skladiště. Byla možná prohlídka, zapálení svíčky za zesnulé, pro zdraví a uzdravení, odnést si svěcenou vodu, vyslechnout odborný výklad, napsat křestní jména svých blízkých, na které bude vzpomenuto v čase bohoslužeb. Zejména historie z období po 2. světové válce je velice zajímavá. Od září 1949 zde nastoupil novokněz (23 let), který pocházel z Volyně a přišel s armádou generála Svobody.

Pro děti i dospělé byla připravena večerní hra s procházkou po zadaných místech lázeňského města. Individuální možnost hledání klidu pro unavenou duši.

Evangelický kostel sv. Petra a Pavla – Byl navržen podle chebského stavitele, dokončen a vysvěcen v roce 1880, věž v průčelí postavena až později. I zde bylo možné pohovořit o historii, životě laika i věřícího. Tradičně jednoduché vybavení. Před kostelem pod košatými stromy panely s dokumentací a pro nejmenší připravena stavebnicová hra. Bylo radost pohledět na jejich zájem. S tužkou a plánkem pak se svými rodiči pokračovali k cíli, které bylo stejně jako start v Městském muzeu. Večer koncert duchovní hudby (flétna, violoncello a cembalo, skladby J. S. Bacha).

Kostel Povýšení sv. Kříže – Patří mezi nejkrásnější empírové sakrální stavby u nás vůbec. Stavba byla povolena císařem Františkem I. na žádost chebského magistrátu. Vystavěn v letech 1815-20. Dnes ve správě Křížovníků s červenou hvězdou. Zde byla i možnost účasti na večerní bohoslužbě.

Poutník František (Hlas svědomí)

p15306441.jpg

Pravoslavný Chrám sv. Olgy

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář