Jdi na obsah Jdi na menu
 


Svatojánské slavnosti ‒ František Růžička

1. 6. 2020

Na úvod si připomeňme sv. Jana Nepomuckého, na jehož počest se konají. Jan z Pomuku se narodil v rozmezí let 1340-1350 v obci, která patřila cisterciáckému klášteru pod Zelenou horou, dnes Nepomuk, spadající do českobudějovické diecéze. Jeho úmrtí je datováno dnem 20. března 1393 v Praze. Blahořečen byl roku 1721 a svatořečen roku 1729. Byl generálním vikářem pražského arcibiskupa, v církvi je uznáván jako mučedník a jeden ze zemských patronů.

S konáním letošních Svatojánských slavností neměli starosti vzhledem k mimořádným společenským opatřením starosti jen v Praze, kde se uskutečnily pouze pro pozvané (100 osob). Tradičně již podvanácté a názvem Novalis ‒ jako svátkem oslavujícím křesťanství a lidskou oběť za vyšší morální hodnot.  Zemřel, protože odmítl vyzradit zpovědní tajemství. Od vojenského kostela sv. Jana Nepomuckého se průvod vydal na Karlův most, ze kterého byl tehdy po umučení shozen do Vltavy. Slavnosti zde mají významnou tradici již od roku 1715, kdy se konaly v předvečer svátku, tedy 15. května.

Tyto slavnosti se tradičně konají na mnoha jiných místech. Kromě Nepomuku můžeme připomenout Rožmitál pod Třemšínem, Proseč pod Ještědem nebo Žďár nad Sázavou… Právě ve Žďáru – na Zelené hoře ‒ se tradičně konala poutní mše svatá. Do kostela ale také smělo jen 100 lidí, takže ostatní mši sledovali venku přes reproduktory, nebo z domova prostřednictvím internetového kanálu. Tradiční zábava s různými atrakcemi však chyběla: podle rozhodnutí radnice došlo k odložení na září. Zcela zrušena musela být také krojovaná pouť. Přesto na bohoslužbu přišly některé ženy oděny do svých slavnostních krojů. Díky jim za to!

Jistě budete souhlasit s názorem, že návštěva zdejšího kostela je velkým zážitkem nejen pro věřící, ale i pro nevěřící. Ne nadarmo je areál zařazen do Seznamu světových kulturních a přírodních památek UNESCO (v r. 1994). Stavitelem byl geniální architekt Jan Blažej Santini-Aichel. Vytvořil zde stavbu, kterou obdivuje celý památkový svět. Je nejen dokonale vymyšlena, ale také obklopena pozitivní energií, kterou nemůžete nepocítit. Naprosto jedinečný je pěticípý půdorys, pět vchodů, pět oltářních výklenků, dvakrát pět kaplí kolem centrálního prostoru, pět hvězd a pět andělů na hlavním oltáři. Některé výklady uvádějí, že se jedná o znázornění pěti ran Kristových. Z dřívějších návštěv můžeme připomenout i hřbitov kolem kostela, který působil jako skutečné místo věčného odpočinku a pokoje. (Údajně musela být hrobová místa likvidována pro zápis mezi památky UNESCA.) Areál byl vystavěn v letech 1719-22 a v loňském roce uplynulo 300 let od zahájení stavby a 25 let od zápisu mezi světové kulturní dědictví. Proto se zde uskutečnily v měsíci září Santiniho barokní slavnosti.

Jan Blažej Santini (1677-1723) je považován za největší osobnost barokní architektury. Vrozená tělesná vada mu nedovolila věnovat se kamenictví, otec ho proto dal vyučit malířem a architektem. Není jasné, kolik významných staveb vůbec vytvořil. Kolem Zelené hory je naučná stezka, která vede návštěvníky po řadě nejvýznamnějších památek. Nelze při návštěvě tohoto místa nepřipomenout okolní krásnou přírodu Žďárských vrchů.

František Růžička, České Budějovice (Hlas svědomí)

p12507851.jpg

Kostel sv. Jana Nepomuckého

p12507931.jpg

Areál na Zelené Hoře u Žďáru nad Sázavou

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář