Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vymýšlet kraviny, to jde „fialovcům“ nejlíp

9. 6. 2022

Motto: „Když nic neumíš, tak honem do politiky. To je případ lidí typu Rakušana, Gazdíka, Langšádlové, Pekarové, Richterové, Němcové a dalších.“ (Názor čtenáře Slávy Nováka, PL 8. 6. 2022, 18:53:29)

Když se ve vládě sejdou samí učitelští „géniové“, dopadne to přesně tak, jak to vidíme v kabinetu diletantů a pologramotů v čele s „Fialovým Péťou“ z Brna. Tito politici nám ještě před podzimními volbami slibovali ZMĚNU. Zatím Fialova vláda nebyla za půl roku schopna vyřešit ani jediný aktuální problém, s nímž se musejí potýkat naši občané. Stále jen diskutuje, vysílá signály a oblbuje veřejnost. Toť vše. Nespokojenost lidí narůstá, „papiňák“ se tlakuje. Brzy to bouchne, ale vláda se stále tváří, jako by všechno bylo v nejlepším pořádku.

P. Fiala raději cestuje po světě, protože doma by neměl občanům co sdělit. Na jeho jalové řeči a sliby („na svatého Dyndy“) už nejsou zvědavé ani důvěřivé babičky ze zapadlých vísek v pohraničí. Řečí se nikdo nenají, když ceny úplně všeho den ode dne rostou a vládní pomoc nepřichází. To, co zvolil P. Fiala, je velmi nezodpovědná a nebezpečná politika.  Na to už dojely mnohem větší „slibotechny“, než je on. Ve vzduchu visí hrozba generální stávky, ale premiér zřejmě netuší, co to sousloví znamená. Inu, další polovzdělanec a pologramot – jako ti ostatní z jeho vlády!

Dnešnímu zasedání vlády (8. 6. 2022) předsedal první místopředseda V. Rakušan (STAN), jelikož premiér P. Fiala dlí na návštěvě Paříže. S francouzským prezidentem E. Macronem si prý potykal a doufá, že v příštích dnech ho stejně vlídně přijme na osobní audienci i papež František. Havel také rád cestoval po světě a sbíral tam čestné doktoráty, ale doma stačil během necelých deseti let prohospodařit i poslední zbytky důvěry veřejnosti.

U P. Fialy to jde mnohem rychlejším tempem: Ten „sešup“ je takový, že si toho musel všimnout již úplně každý. ODS měla ještě před měsícem 26 procent, dnes je na 16 procentech preferencí. Na podzim budou „modří ptáci“ rádi, když překonají pětiprocentní hranici potřebnou pro vstup do Poslanecké sněmovny. Kdyby Fiala něco věděl o politice (u skutečného politologa se to předpokládá), musel by si denně připomínat jednu důležitou zásadu: „Lid dává svou přízeň, nikdy však důvěru.“ O důvěře hlasují pouze politici v parlamentu nebo na jiných úrovních. Konečné slovo však mají voliči: o bytí a nebytí politiků rozhodnou nakonec oni.

Po dnešním zasedání kabinetu se konala obvyklá tisková konference. Za řečnické pultíky se postavil trojlístek politických žvanilů z generace „Husákových dětí“: P. Gazdík, V. Rakušan (uprostřed) a M. Jurečka. Když jsem ty Fialovy „borce“ viděl, připadali mně jako tři uličníci, které majitel zahrady nachytal, kterak mu trhají právě dozrálé ovoce (třešně, jablka, hrušky). Stáli tam jako zmoklé slepice. Cosi „kuňkali“, ale moc přesvědčivě to neznělo. Novináři jim položili pár obligátních otázek. Nakonec z toho „grilování“ vyšli jako pitomci.

A protože se u nás nic neděje náhodou, shodou okolností právě dva politici z tohoto trojlístku patří k nejhloupějším ministrům Fialova kabinetu: P. Gazdík a M. Jurečka. Ani jeden z nich není schopen napsat kratší text, aby v něm nebyla nějaká pravopisná chyba. Když P. Fialovi nevadí, že má ve vládě nevzdělané a pologramotné osoby, je to jeho věc! Pak se ovšem nemůže divit tomu, že s takovou vládou zůstane u moci nanejvýš do letošních švestek. I to je zatraceně dlouho. Tito nýmandi by měli skončit okamžitě!

Ostatně – trpělivost, jak se zdá, došla už i odborářům, kteří vyhlásili stávkovou pohotovost. Vracíme se do dob Nečasovy vlády, která zpackala, co se dalo, aby nakonec podala demisi po teatrálním zatýkání na Úřadu vlády v červnu 2013. Brzy tomu bude devět let. Příběh o P. Nečasovi a jeho milence J. Nagyové, bývalé kantýnské, která řídila Úřad vlády, byl mezitím zařazen do sbírky „Nových pověstí českých“. Možná se brzy dočkáme příběhu podobného – v hlavní roli se „slušňákem“ P. Fialou. Ten zase zavádí cenzuru a vybízí občany, aby udávali lidi s opačnými názory, než jaké hlásá tato vláda. Kdo by se chtěl vracet do starých, známých časů komunistického režimu, že ano?

Po půl roce nečinnosti této nanicovaté vlády se jiné řešení než protestní akce občanů nenabízí. Překvapené obličeje oněch tří ministrů z tiskové konference naznačují, že s něčím takovým nepočítali. Byli natolik bohorovní, že si tak dramatický vývoj ani nepřipouštěli. Jsou i horší scénáře „občanské neposlušnosti“, které mohou končit jak defenestrací (Češi v tom mají historickou praxi), tak i na kandelábrech. Když lidem dojde trpělivost, může to skončit všelijak. Vůbec bych to nepodceňoval. Ten, kdo nemá co ztratit (kromě okovů), je připraven na cokoliv. Proboha – co si ti „fialovci“ o sobě myslí? Že jsou bohové z „teflonu“, po němž jakákoliv kritika steče – a nic se neděje? Nebo si snad myslí, že lidé budou čekat, až se milostpáni a milostpaní z vlády do růžova vyspinkají a pak začnou konat?

Když jsem tu dnešní tiskovou konferenci sledoval, vzpomněl jsem si na jednu okrajovou věc, která se v tom dnešním politickém chaosu, jaký „fialovci“ stačili „vyrobit“ za půl roku svého „nevládnutí“, stala nepřehlédnutelnou: Dva z těchto nejhloupějších ministrů, P. Gazdík a M. Jurečka, přišli nedávno s nápadem, že „svá“ ministerstva přejmenují. Jako by to byl jejich majetek. Ministerstvo školství by se napříště mělo nazývat: „Ministerstvo vzdělávání“. (O vzdělávání, pokud možno celoživotním, fantazíruje jeden vesnický (pod)učitel ze Suché Lozi, který sám má problémy s českou gramatikou a pravopisem!) Druhý ministr, který se „montuje“ do oblasti práce a sociálních věcí, ačkoliv je svou kvalifikací zemědělský inženýr, navrhuje název svěřeného úřadu rozšířit o slovo: „rodina“.

No – nic. Kdyby to navrhoval někdo, kdo nezakopává na každém kroku o český pravopis, dalo by se o tom i uvažovat. Ale teprve poté, kdy nebudeme mít jiné, důležitější starosti. Těmto dvěma nevzdělaným a pologramotným lidem, kteří si hrají na postkomunistické „papaláše“, dám zdarma jednu dobrou radu: Vraťte se, vážení soudruzi, zpátky do školy! A požádejte z moci úřední tamějšího ředitele školy, aby vás tam naučili základům české gramatiky a pravopisu.  Až to zvládnete, vraťte se na svoje ministerstvo, pokud ta „sesle“ nebude mezitím obsazena podobnými kariéristy, jako jste vy, a klidně se do ní znovu posaďte! Jsem nicméně bytostně přesvědčen o tom, že v ministerské funkci nemáte co pohledávat. Jste ostudou Fialovy vlády!

Hybaj zpátky do školy a učit se!

8. 6. 2022

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář