Jdi na obsah Jdi na menu
 


ZUŠ Open – František Růžička

1. 7. 2017

Připomínalo to krásné dopolední matiné na českobudějovickém náměstí Přemysla Otakara II. Od rána zde hrála hudba a děti z místních ZUŠek zde trénovaly a později koncertovaly. Probíhalo jedno vystoupení za druhým až do večerních hodin. V odpoledních hodinách se pak uskutečnil hlavní koncert. Slyšet byla i studentská hymna „Gaudeamus igitur“, upravená místním hudebníkem Standou Kahudou. Byl zde i doprovodný program, který se skládal z literárně-dramatické a výtvarné náplně.

Akce byla uspořádána Nadačním fondem Magdaleny Kožené a Základní umělecké školy České republiky. Garanty akce byli i další, např. bratři Bubeníčkové nebo zdejší rodačka Alice Nellis, která uvedla: „Myslím si, že naše republika vyniká unikátním systémem základních uměleckých škol. Kvalitní pedagogy najdete skoro v každém městě, často i na vesnicích. Tento způsob vzdělání je dostupný a umění, při kterém děti tráví svůj čas, by se mělo podporovat. Nemusí z nich vyrůst profesionální umělci, ale zůstane v nich něco, co je radostně i umělecky naplňuje.“ Sama do ZUŠ jako malá chodila a velice ji to bavilo.

Tato akce byla prvním ročníkem celorepublikové akce. Záměrem byl happening základních uměleckých škol s vystoupením na jiných místech než v koncertních sálech.

Ve výstavní síni školy v Písku se uskutečnila vernisáž výstavy studentů Akademie umění a kultury, vzdělání III. věku, kteří navštěvují výtvarný obor pod vedením zkušených pedagogů. Téměř osm desítek seniorů slavnostně převzalo diplomy v areálu Sv. Trojice za účasti náměstka jihočeské hejtmanky. V Palackého sadech zazpívalo početným posluchačům 150 dětí sborů Mandelinky, Berušky, Zvonky a Cantates Scholari. Vyvrcholením byl večerní koncert rovněž u Sv. Trojice, kde vystoupili sólisté, komorní tělesa a smyčcový orchestr ZUŠ.

František Růžička, České Budějovice

p1400791.jpg

Pěvecký sbor

p1400796.jpg

Soustředění v zákulisí

p1400798.jpg

Generálka orchestru

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář