Jdi na obsah Jdi na menu
 


„Králičí aféra“ a její politické důsledky

4. 7. 2018

kralici.jpgKaždý občan, který kráčí po naší krásné zemi, jak se o ní zpívá v naší národní hymně, s otevřenýma očima a ušima, již ví, že „politika“ premiéra A. Babiše a jeho politického fanklubu „Svědkové Babišovi“ (= ANO 2011) byla a zůstává pouhým PR ze strany zdatných tvůrců oligarchova marketingu. Se skutečnou politikou, opírající se o znalost problémů obyčejných občanů, to nemá zhola nic společného. Jsou to jen Babišovy pověstné „kecy v kleci“. Nic víc.

Mnohá předvolební prohlášení o tom, že hnutí/strana ANO 2011 v čele s A. Babišem přichází, aby zatočila se zkorumpovanými politickými elitami, se ukázala být po čtyřech letech spoluvládnutí s ČSSD a KDU-ČSL jen siláckými řečmi pro ohlupování naivních voličů.

Od člověka, který na polistopadových ekonomických zločinech jako podnikatel zbohatl a vytvořil si také potřebné vazby na svět politiků (S. Gross a další), to přece nemůže znít přesvědčivě. Stále totiž platí: Po ovoci poznáte je! A to Babišovo bylo vždy červivé.

Dnes také víme, že všechno je jinak, že i Babiš a jeho parta „kývalů“ z ANO 2011 jsou stejní „vykukové“ jako všichni ti polistopadoví „privatizátoři“ a „tuneláři“, kteří unikli spravedlivému trestu za své ekonomické zločiny – díky stejně zločinné Klausově amnestii z roku 2012.

To bylo řečí o M. Kalouskovi a o zkorumpované ČSSD, jakož i o zatýkání vysokých funkcionářů a stranických šíbrů kvůli prokázané korupci (D. Rath, ROP Severozápad; zatýkalo se dokonce i na MŠMT v souvislosti s financováním sportu)! Dnes je situace v bleděmodrém tatáž: u funkcionářů spjatých s ANO 2011.

Zatýkání a vyšetřování osob z okruhu středočeské hejtmanky J. Jermanové-Pokorné kvůli majetkové trestné činnosti ve zdravotnictví to jen potvrzuje. A stojí za tím opět vrchní státní zástupkyně L. Bradáčová, která před šesti lety dostala „do tepláků“ bývalého středočeského hejtmana D. Ratha.

Že by to byl nějaký zlý duch, který obchází Úřad Středočeského kraje, aby jeho vysokým úředníkům permanentně škodil? Ale kdepak! Je o jen důsledek nekontrolovatelné moci jistých lidí, kteří se začali domnívat, že oni mohou všechno a že jim se nemůže nic stát. Však to znáte!

Ze siláckých prohlášení stranických kandidátů za ANO 2011 z voleb v r. 2013 a 2017 nezůstalo tváří v tvář těmto faktům nic. Ukazuje se, že to byly pouhé jalové řeči pro důvěřivé voliče, kteří po jejich vyslechnutí dostali ještě zdarma koblihu – dokonce od samotného stranického šéfa A. Babiše.

Z pohledu padesátimilionového daňového podvodu na projekt „Čapí hnízdo“ jsou „socanské“ kauzy S. Grosse kvůli financování nákupu jeho bytu na Barrandově (asi za 1 000 000 Kč) či nějakých sedm „melounů“ v krabici od vína pro D. Ratha jen malý, „nevinný“ žert pro pobavení znuděných diváků současného Babišova politického cirkusu, který nám tu denně před televizními kamerami předvádí on i akrobati a krotitelé divé zvěře z ANO 2011.

Naše polistopadová politická kultura byla příchodem slovenského imigranta A. Babiše na českou scénu „obohacena“ o věci dosud neznámé a netušené. K nim patří i nejnovější aféra okolo ministryně spravedlnosti ‒ T. Malé. Před ní bledne i všechno to, co až do dnešního dne „vyplavalo“ na A. Babiše. V případě T. Malé ještě nejsme u konce a každý den přináší nové a nové informace. Ani se nechce věřit tomu, že tato nenápadná blondýnka měla a má na svědomí takové množství nepravostí.

Když jsem si dnes v politickém zpravodajství na internetu (dokonce i na Babišově serveru iDNES.cz) přečetl docela vážně míněné prohlášení ministryně T. Malé ohledně její diplomové práce na „hnojárně“, jak se druhdy říkávalo Mendelově univerzitě v Brně, překvapila mě její „bezelstnost“ Snad tomu, co říká, i věří. Kdoví? Leč nelítostní novináři mají v tomto směru jasno a nehodlají jen tak skončit.

K tomu jen malou perličku: dotyčná politička tvrdí, že na diplomce opravdu „dřela“. Inu, měli jsme v naší nedávné minulosti také jednu dámu, která rovněž „dřela“. Dokonce „jako kůň“ a po zásluze za to dostala od svého šéfa patřičnou odměnu v desítkách tisíc korun. Takže: nic nového pod sluncem čili „Nihil novi sub sole“.

Proboha, opravdu tato mladá žena, která se dostala do politiky nepochybně omylem, ještě nepochopila, že s tím, co má „na triku“, ministryní být nemůže, i kdyby čert na koze jezdil (rajtoval)? Dokonce ani tehdy, kdyby si k tomuto účelu místo kozy osedlal i ty králíky, o nichž Malá v inkriminované diplomové práci psala?!

V politice, jak si mnozí z nás pamatujeme z dřívějška, lze prominout leccos. Někdy i víc, než je zdrávo, ale určitě ne všechno a komukoliv. Vždyť už staří Římané věděli, že soud přísně trestá holubice, ale Jovovi je dovoleno všechno. Bývalo to tak vždy: za drobné krádeže šli lidé do vězení, ale za rozkradení milionů a miliard jen málokdo. Zkušenosti z polistopadového období to jen potvrzují a zároveň vydávají nelichotivé vysvědčení naší „demokratické“ justici.

Jen tak mimochodem připomenu, že mužům (včetně politiků) se většinou promíjejí jejich nevěry nebo různé podobné úlety. Někteří si na tom dokonce budují svou image. Se ženami je tomu trochu jinak. Někde jsou ještě i dnes kvůli nevěře kamenovány či jinak krutě trestány.

Vnímání těchto prohřešků u žen bývá všeobecně (bez ohledu na příslušnou zemi a náboženství) kritičtější a tresty přísnější než u mužů, třebaže je to nespravedlivé a s rovností obou pohlaví je to v přímém rozporu. Lidstvo je v tomto směru stále velmi konzervativní: jako by „zamrzlo“ ve středověku.

Říká se taky, že některé ženy (podobně jako kočky) mají devět životů, avšak ani to v politice neplatí. Tam se na druhý či další „život“, na jakýsi reparát, nehraje.

„Králičí aféra“, která nutně u nepoučeného pozorovatele vyvolává spíše úsměv na tváři, než že by ho vedla k hlubšímu zamyšlení nad tím, proč k tomu dochází, není jen tak ledajakým politickým skandálem. Může dokonce poslat „do kytek“ jak Babiše s celou jeho vládou (ještě před hlasováním o důvěře, ale i po něm), tak i náš polistopadový režim, vycházející z principů liberální demokracie. Zkoušet, co všechno demokracie vydrží, než se definitivně „položí“, není radno. Lépe je problémy řešit včas a rázně.

To nejmenší, co můžeme a zároveň musíme teď udělat, abychom se zítra neocitli na prahu druhé polistopadové republiky, té neliberální demokracie, je to, že vyzveme T. Malou, aby svou situaci řádně zvážila a v klidu, bez zbytečných emocí, na svou ministerskou funkci rezignovala. Bude-li ona a její stranický šéf Babiš „hrát o čas“ v naději, že by to mohlo „projít“, prohrajeme všichni.

Mysleme při tom na naše potomky. Na to, jakou budoucnost bychom jim tím připravili. Chovejme se proto jako zodpovědní občané a demokraté! Sté výročí vzniku Československa nás k tomu zavazuje.

3. 7. 2018

PhDr. Rostislav Janošík

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář