Jdi na obsah Jdi na menu
 


Babišova katastrofální personální politika – Mgr. Bc. Jan Kopal

17. 7. 2018

Šéfovi ANO se personální politika nedaří. Po angažmá politických maskotů na posty ministryň v podobě „pejskařky“ Karly Šlechtové a „chovatelky králíků“ Taťány Malé se Andrej Babiš rozhodl nominovat na funkci pražského primátora ředitele společnosti Fincentrum Petra Stuchlíka. Zdůvodnil to tím, že je známější nežli původně navržený Patrik Nacher.

Ke škodě ANO i Pražanů dostal před ideově vyprofilovaným a nesporně pracovitým kandidátem přednost zástupce byznysu. Je na místě připomenout také Nacherovu čtitou a více než aktuální knihu nazvanou „Šílenosti doby korektní“, v níž se zamýšlí nad problémy dnešní doby a ve které si pokládá další podnětné otázky. Ne náhodou napsal předmluvu k této knize jeho poslanecký kolega z ODS ‒ Václav Klaus mladší. Přítomnost takto uvažujícího politika v čele Prahy by mohla dát do pohybu zlepšení politického klimatu nejen na úrovni komunální.

ANO na exponované posty „nasazuje“ servilní jedince, v lepším případě pracovité, ale nevýrazné úředníky. Stále platí, že nejviditelnějším politikem ANO je po Babišovi jeho „pravá ruka“ ‒ Jaroslav Faltýnek. A to je sakra málo. Absence dobré personální politiky  vede k oslabovaní tradičních politických funkcí a k „zneviditelňování“ práce ministrů i dalších politických a státních představitelů. Premiér Babiš by se nad tím měl do budoucna zamyslet, protože takový politický styl je dlouhodobě neudržitelný a vlastně i pro zemi nebezpečný. Vždyť ani netušíme, k čemu všemu může v budoucnosti ČR dovést.

(Redakčně upraveno)

Mgr. Bc. Jan Kopal

─────

Poznámka redakce SN:

K tomu, co napsal autor tohoto textu, bych mohl připsat samostatný článek, avšak neučiním tak. Problém kupodivu vidím podobně, nicméně daleko ostřeji:

Politické a personální hrátky postkomunistického oligarchy s temnou předlistopadovou minulostí A. Babiše považuji za ryze účelové a sloužící výhradně „šéfovi“ ANO 2011. Nic jiného v tom nehledejme! Je to jen projev šlendriánu, jemuž se i Babiš za léta pobývání v „Česku“ přiučil. Daleko horší je Babiš coby politický „samorost“. Z politiky a „technologie moci“ se nenaučil za čtyři a půl roku nic a jeho chaos už začíná této zemi škodit – politicky i ekonomicky. Až přijde hospodářská recese, vzniklé problémy ho smetou, nebude-li muset z politiky odejít dříve z jiného důvodu.

K výše zveřejněnému článku připojím jen dílčí poznámku. Babiš nemá rád, když je některá z jeho poslušných „oveček“ příliš samostatná (viz případ K. Šlechtové). To se pak začnou dít věci! Mít totiž v řadách ANOfertu někoho, kdo umí myslet a psát, nota bene ještě vydá knihu s podnětnými myšlenkami vlastními, nikoli dvou stovek jiných autorů (jako v případě Babišovy knihy), to musí být z pohledu „velkého šéfa“ do nebe volající troufalost. Andy je přece jen jeden a nikdo na něho nemá, že ano?! To je hlavní „vina“ původního nominanta ANO 2011 na post primátora Prahy.

A druhý prohřešek se týká tentokrát autora předmluvy k Nacherově knize: V. Klaus mladší, jinak věrná kopie svého otce, byl Babišovi dobrý akorát k tomu, aby jeho prostřednictvím rozkládal „jednotu“ ODS. Všechno se změnilo v noci z 11. na 12. 7. 2018, kdy V. Klaus hlasoval (shodně se stanoviskem klubu ODS) proti vyslovení důvěry Babišově vládě. To je nyní pro vztah Babiš-Klaus důležitější než Klausovy vcelku racionální argumenty, proč tuto vládu nepodpořit.

(Stranou ponechávám fakt, že P. Fiala, navzdory tomu, že to má v hlavě srovnáno a dokáže nabídnout vizi do budoucna, je slabým předsedou a že tato strana ještě není z nejhoršího zcela venku. Začne-li se Babiš „šťourat“ v privatizačních kauzách z 90. let 20. století, bude to znovu velmi zlé. Ne proto, že by to Babiš dělal z vlastního plezíru, ale proto, že ho k tomu budou tlačit komunisté. A jejich motivace je zřejmá: potřebují nasbírat před podzimními volbami nějaké politické body, aby úplně nepropadli „sítem“ voličů.)

Nejnovější Klausův článek na „Novinkách.cz“ ze dne 16. 7. 2018 potvrzuje, že jeho pisatel zůstává i nadále „disidentem“ v řadách ODS. Jeho manévrovací prostor se po hlasování o důvěře dramaticky zúžil: k Babišovi již nemůže a svou prostořekostí si naštval už i Okamuru. Zapeklitá situace. Co s tím? (Ani spisovatel a novinář J. Neruda by mu rozumný návod nedal: ten řešil pouze trable se slamníkem.) Asi bude muset zůstat se skřípěním zubů v ODS, kterou kdysi jeho otec založil a „vypiplal“.

Že by se za této situace V. Klaus ml. mohl stát předsedou strany, je ještě méně pravděpodobné, než tomu bylo bezprostředně po volbách v říjnu 2017. Fiala je navzdory své akademické odtažitosti stále ještě silným lídrem, než aby se Klausovi podařilo vyhodit ho ze sedla. Tak dobrým žokejem Klaus ml. není. A popravdě: ani Babiš mu teď už pomáhat ze zákulisí nebude. Proč by to dělal?

16. 7. 2018

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář