Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dragonboat racing – František Růžička

9. 7. 2018

Tak copak to tu zase máme za novotu? Ale nic nového ani v jihočeské metropoli. O třetí sobotě měsíce června se na soutoku řeky Malše s Vltavou konal již 3. ročník soubojů Dračích lodí o putovní pohár města České Budějovice. Česká asociace dračích lodí byla založena v roce 1997, letošní Pražský festival DL již bude 21. ročníkem. Písmena EDBF jsou zkratkou pro evropskou federaci a IDBF pro mezinárodní federaci.

Jak vypadá taková dračí loď? Ani nemusíte jezdit do Číny, podoba draka je zřejmá na první pohled. Každá z nich je určena pro 20 pádlujících, na špici sedí bubeník určující tempo a na zádi stojící kormidelník. Buďte ujištěni, že to není nijak jednoduché, lodě jsou velice vratké, je tak snadné „chytit draka“.

Propozice závodu určovaly, že se může zúčastnit každý, jen je potřebné poskládat svůj tým, technické náčiní včetně lodí zajišťuje pořadatel. Pohostinnost a výborná atmosféra vždy zajištěna. Bohatý byl i doprovodný program na Sokolském ostrově. Například tetování, malování na obličej, skákací hrad pro děti, prezentace čínské kultury… Zahájení závodu prezentací v 8,30 hod., vyhlašování výsledků od 17,30 do 18 hodin. Na závěr až do 22 hodiny společný večer s hudbou a další družnou zábavou.

Soutěž probíhala v kategoriích pro – ženy – juniory – MIX na vzdálenost 200 m a MIX na 1 kilometr.

Vzhledem k počtu přihlášených byly stanoveny rozjížďky A, B, (ženy 4 družstva, junioři 5 družstev) pro MIX A, B, C, D, E, (celkem 10 družstev). Názvy zúčastněných družstev byly přímo exotické. Například: Nažrané dračice, Vajgarská dráčata, Modré rybičky, Mladá dráčata, Bestie z Doubí. U MIXu pak: Gripeni, Rychlý pípy, České dráhy, Máš hlad?...

A vítězové jednotlivých kategorií? Junioři – Modré rybičky; ženy – Bestie z Doubí; MIX (obě kategorie) – Máš hlad?

Netřeba dodávat, že břehy slepého ramene Malše i Sokolského ostrova byly zaplněny zvědavými diváky. Byla to rozhodně zajímavá podívaná a obloha milosrdná. Takže si popřejme – zase za rok a stejně pěkné počasí.

František Růžička (České Budějovice)

p14807211.jpg

Část dračic v civilu

p14807311.jpg

Vítězná posádka Máš hlad?

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář